Mersin Serbest Bölgesi, 2012 yılında tarihi bir rekora imza atarak, 3,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı.
Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, yaptığı yazılı açıklamada, Serbest Bölge'nin yeni bir rekora daha imza attığını belirtti. Mersin Serbest Bölgesi'nin Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete başladığı 1988 yılından 2010 yılı sonuna kadar gerçekleştirdiği en yüksek ticaret hacminin 2,7 milyar dolar olduğunu belirten Mum, 2011 yılında yapılan üretim ve ticaret işlemlerindeki önemli artış sayesinde tarihi bir rekora imza atıldığını ve ticaret hacminin 3,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı. Bölgedeki ticaret hacminin 2012 yılında yeni bir rekora daha imza atılarak yüzde 3 artışla 3,8 milyar dolara ulaştığını kaydeden Mum, "2012 yılında gerçekleşen 3,8 milyar dolar ticaret hacmi, kuruluşundan bugüne kadar en yüksek değer olarak kayıtlara geçti. Böylece, Mersin Serbest Bölgesi'nin ticari faaliyete başladığı 1988 yılından 2012 yılı sonuna kadar gerçekleştirdiği ticaret hacmi toplamı 43,3 milyar dolara ulaşmış oldu. Mersin Serbest Bölgesi, 2012 yılı itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren 19 serbest bölge içerisinde ticaret hacmi sıralamasında Ege Serbest Bölgesi'nin ardından 2. sırada yer aldı" dedi.
Serbest Bölge'de geçen yıl yüzde 20 istihdam artışı gerçekleştiğini ifade eden Mum, 2012 yılı sonu itibarıyla faaliyette bulunan 339 yerli, 82 yabancı firma olmak üzere toplam 421 firma bünyesinde istihdam edilen personel sayısının 7 bin 829 kişiye yükseldiğini vurguladı. Mum, "Bölgede dolaylı istihdam ile bu rakam 9 bin kişiye, ekonomik etkileşim olarak 25 bin kişiye ulaşmaktadır. Bölge, tek başına sağladığı çalışma imkanları sayesinde gerek Mersin ili ve gerekse ülkemiz için önemli bir istihdam merkezi konumundadır. Türkiye'de kişi başı istihdam maliyeti ortalama 70 bin dolarken, Mersin Serbest Bölgesi'nde istihdam edilen 7 bin 829 kişi ile yaklaşık 548 milyon dolarlık işgücü yatırımı karşılığı oluşturulduğu görülmektedir" ifadelerini kullandı.

"YATIRIM VE DEPOLAMA ALAN TALEPLERİ ARTTI"
Mersin Serbest Bölgesi Limanı'nda 2011 yılında 1 milyon 490 bin 745 ton mal işlem görürken, 2012 yılında yüzde 8 artışla 1 milyon 603 bin 367 ton malın işlem gördüğünü dile getiren Mum, şöyle devam etti:
"Mersin Serbest Bölgesi'nden 158 değişik ülke ile 682 değişik malın ticareti yapılmaktadır. Bu rakamlar, Mersin Serbest Bölgesi'nin dünya ülkeleri ile ticaretinde çok yönlü etkinliğini göstermektedir. Gelir ve kurumlar vergisi istisnasının üretim faaliyetleri için devam etmekte olması, Mersin Serbest Bölgesi'nin önemli coğrafi konumu ile kaliteli işgücü temininin mümkün olması, bölgede üretim faaliyetlerinin çeşitliliği ve üretici firma sayısını artırmıştır. 2011 yılında üretici firma ruhsat sayısı 127 iken, 2012 yılında yüzde 15 artışla 147'ye yükselmiştir. Diğer tarafta bölgenin doğrudan denizyoluna bağlantılı özel limanının olması, Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı'nın hemen yanında kurulmuş olması ve limana direkt kapısının bulunması lojistik, transit ve ticaret yapan firmaların depolama alan taleplerini artırmıştır."
Serbest Bölge'nin alan genişletme çalışmaları hakkında da bilgi veren Mum, şunları kaydetti:
"Mevcut 836 dönümlük alanın tamamının yatırımcılara tahsis edilmiş olması sebebiyle yeni yatırım alanlarının oluşumu için çalışmalar devam ettirilmektedir. Bu kapsamda, birinci aşamada serbest bölgenin kuzeybatısındaki 50 dönümlük alan Bakanlar Kurulu kararı ile Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmış olup, sadece üretim faaliyetlerine müsaade edilen bu alanda yatırım tahsisleri tamamlanmıştır. İkinci aşamada ise serbest bölgenin doğusundaki 334 dönümlük alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınması ve yatırımcılara hazır hale getirilmesi için çalışmalar ve görüşmeler devam ettirilmektedir. Bu alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmasıyla beraber asgari 2 bin kişilik ilave istihdam ve yıllık 1 milyar dolarlık ilave ticaret hacmi sağlanacağı tahmin edilmektedir."
(KYM-CC-E)

18.01.2013 11:18:04 TSI

Editör: Wan Haber