Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Mersinlilerin yoğun ilgi gösterdiği kutlamada, temsili milisler Tren Garı'nda karşılanırken, iki ayrı koldan düzenlenen yürüyüşe de binlerce kişi katıldı.
Mersin Valiliği tarafından düzenlenen 3 Ocak Kurtuluş Günü kutlamaları, sabahın erken saatlerinde Tren Garı'nda ve merkez Toroslar İlçesi Anıt Kavşağı'nda gerçekleştirilen törenlerle başladı. Tren Garı'nda saat 08.30'da başlayan törene Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer, İsa Gök ve Aytuğ Atıcı, protokol üyeleri, askerler ve öğrenciler katıldı. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, Vali Güzeloğlu tarafından karşılandı. Güzeloğlu, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız'ın öperek uzattığı Türk Bayrağı'nı öperek teslim alırken, gazilerle de tek tek tokalaştı. Buradaki törene katılanlar daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
Toroslar Belediyesi'nin düzenlediği 'Zafer Yürüyüşü' ise saat 08.00'de Anıt Kavşağı'nda başladı. Özellikle köylerden katılımın yoğun olduğu yürüyüşe ellerinde Türk bayrakları ile binlerce Mersinli katıldı. Mersinliler, Mehteran Takımı'nın çaldığı marşlar eşliğinde Anıt Kavşağı'nda yürüyüşe geçti. Yürüyüşe MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da katıldı. Renkli görüntülere sahne olan ve Kurtuluş Savaşı'nın da simgelendiği yürüyüşte, bir kağnı üzerinde cepheye mühimmat götüren asker ve Türk kadınlarının yanı sıra temsili mermi taşıyan neneler ve Erzurum Atlı Spor Kulübü Cirit Grubu da yer aldı. Kortejdekilere caddelerde ve evlerinin balkonlarında bulunan Mersinliler de alkışlarla destek verdi. İkinci yürüyüş grubu da yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'na ulaşarak buradaki kutlamalarda yerini aldı.
MERSİNLİLER KUTLAMALARA BAYRAKLARIYLA GELDİ
Kutlamaların Cumhuriyet Meydanı'ndaki bölümü ise Vali Güzeloğlu, Tuğamiral İmren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Güzeloğlu, İmren ve Özcan'ın, halkın Kurtuluş Günü'nü kutlamalarıyla devam eden törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Cındız, Mersin'in işgal edilme süreci ve Kuvva-yi Milliye milisleri tarafından kurtarılışını anlattı. Vatan aşkının Türk milletinin en büyük tutkusu olduğunu vurgulayan Cındız, şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmanın Türk Milleti için elde edilecek en büyük en büyük rütbe, kazanılacak en büyük şeref ve bu şerefin de Türk gençliğine ait olduğunu kaydetti. Cındız, gençlerin bu ülkenin teminatı olduğunu ifade ederek, "Bu ulus, bu bayrak, bu vatan sizlerin sayesinde var olacaktır. Bu vatan coğrafyasında daima ülkemize göz diken hainler olacaktır. Gençler olarak asla o hainlere bu fırsatı vermeyeceksiniz" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan İkmal Kıdemli Yüzbaşı İlhan Tabur'un ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan ise Halkın Kurtuluş Günü'nü kutlayarak, Atatürk'ün, 'Mersinliler, Mersin'e sahip çıkınız' vasiyetin yola çıkarak bugün Mersin'i artık 'dünya kenti' haline getirdiklerini söyledi. Mersin'in, eksikleri bulunsa da sağlıklı kalkınmanın ivme kazandığı bir kent haline geldiğini belirten Özcan, gençlere seslenerek, "Milli mücadele mucizesinin ilhamı, Misak-ı Milli ve Kuvva-i Milliye ruhundan kaynaklanan haklı gurur ve vatan sevgisini günümüzde sizler de kalbinizde yaşatmaya devam ettirerek görevinizi yapmalısınız. Bizlere düşen ise sizlere yakışır, çağdaş, demokratik ve özgürce yaşayacağınız ortamlar oluşturmaktır" diye konuştu.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Ekibi'nin gösterisiyle sona erdi. Törenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Güzeloğlu, "Başta Atatürk olmak üzere bu kurtuluşu bizlere armağan eden şehitlerimizi rahmetle, minnetle bir kez daha anıyoruz, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Akdeniz ve Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri Mersin, 91 yıl önce Anadolu'nun her köşesindeki her Türk'ün işgale karşı verdiği mücadeleyi vererek kanlarıyla canlarıyla Mersin'i sonsuza kadar Türk yurdu yapmışlardır. Rengini şehitlerimizin kanından alan al bayrağımız sonsuza kadar Mersin'in gönderinde 91 yıl önce dalgalanmaya başlamış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda Mersin, bu büyük mücadeleyi veren, bu büyük kahramanlığı gösteren bir kent olmuştur. Bugün de 91 yıl önceki ruhu yeniden yaşamanın mutluluğu içindeyiz" ifadelerini kullandı.
(KYM-Y)

03.01.2013 12:54:05 TSI

Editör: Wan Haber