Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Aklin, 2011 yılında dünya siyasi liderlerinin kötü yönetim ve yanlış kararlarıyla bitti denilen ekonomik krizin 4. döneminin yaşandığını belirterek, 5. dönemin ardından yavaş yavaş da olsa dünya ekonomisinin düzeleceğini söyledi.
Mersin Girişimci İş Adamları Derneği'nin düzenlediği (Mersin GİAD) "3. Mersin GİAD Buluşturuyor" söyleşisinin konuğu Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin oldu. Prof. Dr. Alkin'in dünya ekonomisinde meydana gelen önemli olayları karikatürler eşliğinde iş adamlarına anlattığı ve HiltonSA Otel'de yapılan söyleşiye merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi ile Mersin GİAD üyesi iş adamları katıldı.
Söyleşi öncesi bir konuşma yapan Mersin GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, özellikle 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı üzerinde durdu. Daha önce Karaman ve Mersin arasında hazırlanan fakat Danıştay tarafından iptal edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nın aldığı son şeklin Mersin-Adana olarak belirlendiğini anımsatan Gürsoy, Mersin Valiliği tarafından hazırlanacak olan plan kapsamında ilçe ve beldelerin tarım, turizm, eğitim, spor, sanayi gibi ihtiyaçlarının sektörel olarak gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Mersin'in özellikle son 10 yılda gelişip büyüdüğünü vurgulayan Gürsoy, bu çerçevede söz konusu çevre düzeni planının Karaman yerine Adana ile Mersin arasında yapılacak olmasının yerinde verilmiş bir karar olduğunun altını çizdi. Gürsoy, "İmarlı arsa sorununda da büyük gelişme kat edeceğimiz plan sayesinde Mersin, hayalindeki görünüme kavuşurken, yatırımcıların da yatırımlarını kente yönlendirmelerinde artış yaşanacaktır" dedi.
Mersin'in 2011 vergi oranlarında Türkiye'de iller sıralamasında 5. olduğunu ifade eden Gürsoy, vergi oranlarında Türkiye'deki sıralamasını yükseltmek isteyen Mersin'in, Teşvik Paketi sonrasında kente yapılacak yatırımların artmasına paralel olarak bu hedefine de ulaşacağını öngördüğünü söyledi.
Kentin spor potansiyeli üzerinde de duran Gürsoy, Mersin İdmanyurdu'nun destekçisi olunması gerektiğini dile getirdi. Mersin her organizasyonda olduğu gibi 2013 Akdeniz Oyunları organizasyonundan da alnının akıyla çıkmayı bileceğine vurgu yapan Gürsoy, "Akdeniz Oyunları kapsamında kentimize kazandırılan spor tesisleri, daha fazla sporcu yetiştiren kent olmamızı da sağlayacaktır. Tüm bunlar için hükümetimiz gerekli alt yapıyı sağladı, bundan sonrası bizlerin işi. Yapmamız gereken uluslararası arenada Türkiye'yi temsil edecek sporcular yetiştirmek için profesyonel bir yönetim planlanması ve bu plan doğrultusunda yol alınmasıdır" diye konuştu.
Mersin GİAD'ın Mersin'i 2022 yılı Avrupa Kültür Başkenti yapmak iddiasında olduğunu da dile getiren Gürsoy, "2022 yılında dünyadaki üç ülkeden birer şehre verilecek olan 'Avrupa Kültür Başkenti' unvanının en güçlü adayının Türkiye'den Mersin olduğu kanaatindeyiz. Bu unvanın alınması Mersin'in her anlamda bir dünya şehri olmasını sağlayacaktır. Böylesine önemli bir unvan için vakit kaybetmeden harekete geçmek zorunda olduğumuz bilincinden hareketle bizler tek yürek, tek yumruk olarak, Mersin'i 2022 Avrupa Kültür Başkenti yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
Gürsoy'un konuşmasının ardından söyleşisine başlayan Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin, karikatürler eşliğinde hazırladığı sunumuyla dünya ekonomisinde gerçekleşen önemli olayları örneklendirerek anlattı. Konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ülkenin en büyük şirketlerinden birisinin kapatılması ve ardından dünyada meydana gelen ekonomik kriz sürecine büyük bölüm ayıran Alkin, "Uluslararası ABD şirketlerinin kapatılması 2009 yılının Mart ayında büyük bir kaosa yol açtı. 2010 yılında krizin geçtiği zannedilse de bu yanlış kanı sonrasında da devam etti. 2011 yılında dünya siyasi liderlerinin kötü yönetim ve yanlış kararlarıyla bitti denilen krizin 4. dönemi yaşandı ve 5. dönemin ardından yavaş yavaş da olsa dünya ekonomisi düzelecektir" şeklinde konuştu.
Ülke ekonomisi yönetilirken olayın yarısının toplum psikolojisini yüksek tutmak olduğunu belirten Alkin, şöyle devam etti: "Her gün gazetelerde ekonomi haberlerinin olumsuz yansıtılması insanların tüketim anlayışını değiştiriyor. ABD'nin haberlerinde mali uçurum vurgularının yapılması mali uçurumun anlamını bilmeyen kesimleri bile etkiliyor."
Petrol fiyatlarının bu derece yüksek olmasının arz talep ilişkisinden bağımsız olduğunu kaydeden Aklin, dünya üzerindeki petrol tüketimi ve otomotiv sektörünün dünyanın doğusuna kaydığını ifade etti.
Söyleşinin sonunda soruları yanıtlayan Prof. Dr. Alkin'e, Mersin GİAD Başkan Gürsoy tarafından teşekkür plaketi takdim etti.
(KYM-Y)

04.02.2013 11:29:26 TSI

Editör: Wan Haber