Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, yurt dışından ucuz jenerikçilerin Türkiye'den sürekli firma satın aldıklarına dikkat çekerek, "Şu anda Türkiye'de ilaç sanayi kalmadı. Sağlık sistemi farklı bir noktaya doğru gidiyor. Yani ucuz ve kalitesizi tercih eden bir ülke olduk" dedi.
Mersin Eczacı Odası Başkanı Şimşek, İHA'ya yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'nin ilaç harcamasının 15 milyar lira civarında olduğunu, 2013 yılı için planlanan global bütçenin ise sadece yüzde 5'lik bir artışla 15,7 milyar liraya yükseltildiğini söyledi. Bunun gerçeği karşılamadığını belirten Şimşek, "Tüm sanayicilerin ve eczacı örgütünün söylediği, bu rakamın en az 20-21 milyar liraya yükseltilmesi gerektiği. Yoksa ülkenin yavaş yavaş sağlık sisteminin yürüme şansı yok artık. Ama devlet, 'Hayır, benim vereceğim rakam budur, 15,7 öderim, kalanı beni ilgilendirmiyor' dedi ve çekildi yine. Devlet, 'Piyasada satılan ilacın fiyatı 17 bin lira olursa o 2 bin lirayı kamu kurum iskontosunu arttırarak sübvanse ederim, kendi ödeyeceğim rakama çekerim' diyor. Elinde böyle bir silah var ve bunu tek taraflı olarak kullanıyor. Bu müthiş bir güç. İlaç firmaları da pazarda var olabilmek adına buna devam ediyor" diye konuştu.
Yurt dışından ucuz jenerikçilerin, finans şirketlerinin Türkiye'den sürekli firma satın aldıklarını ve ilaç firmalarının sürekli el değiştiğini kaydeden Şimşek, sağlık sisteminin farklı bir noktaya doğru gittiğine işaret ederek, "Şu anda Türkiye'de ilaç sanayi kalmadı, bu gidişle kalmayacak da. Yani ucuz ve kalitesizi tercih eden bir ülke olduk, optimum kalitede ve uygun fiyatlı mantığını terk ettik. Ucuz ve kalitesiz olabilir mi sağlık? Artık bunu yapıyor devlet, sadece ilaçta değil tabi ki, kalp ameliyatında kullanılan ipler daha dikerken kopuyor, hekimler isyan ediyor aslında ama çok da önemli değil, çünkü ihaleyle alınabilecek olan ip o ve diğer ürünler yine aynı şekilde. Kamu İhale Kanunu ile yapılan işler sağlığı gerçekten çileden çıkartmış durumda. Bizler, sağlıkçılar olarak çok bu işin içinde olunca her şeyi görüyoruz ama vatandaş şu an için daha gerçekleri görebilmiş değil" ifadelerini kullandı.
(KYM-ÖK-Y)

30.01.2013 10:20:18 TSI

Editör: Wan Haber