Mersin, biri obez hastalar için dizayn edilmiş 6 yeni ambulansa kavuştu. Mersin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Aytekin Kemik, yeni ambulanslarla il genelindeki ambulans sayısının 58'e çıktığını belirterek, "Hedefimiz, şehir içerisinde 8 dakikada, kırsalda ise 30 dakikada hastaya ulaşmak" dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesine bugün 6 yeni ambulans daha katıldı. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kemik, yeni ambulansları Toroslar ilçesindeki Akbelen Aile Sağlığı Merkezi bahçesinde tanıttı. Mersin İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Mümin Uçar ile 112 Acil ekiplerinin de katıldığı tanıtımda, özel olarak dizayn edilmiş ve 300 kilograma kadar olan obez hastalar için kullanılacak obez ambulansındaki teknik de uygulamalı olarak gösterildi.
Burada, yeni ambulanslara ilişkin bilgi veren İl Sağlık Müdür Vekili Kemik, bir yıl öncesine kadar kırsal da dahil 30 istasyonun bulunduğu Mersin'de, 2012 yılında istasyon sayısını, dün Mut ilçesinde açılanla birlikte 49'a çıkardıklarını söyledi. Yeni istasyonların 14'ünü kırsalda açtıklarını ifade eden Dr. Kemik, "Hedefimiz, biraz daha kısa sürede hasta olanın imdadına yetişebilmek. Arkadaşlar özveriyle çalışıyorlar. Biz de biraz daha homojen bir dağıtımla kırsala daha yakın olan istasyonları düşündük ve öyle konuşlandık. Bugün 49 istasyonda 58 ambulansla hizmet vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Bugün 6 yeni ambulansı daha Mersin halkının hizmetine sunmaktan mutlu olduklarını dile getiren Kemik, gelen ambulanslardan birinin Mersin'e son derece gerekli olan obez ambulansı olduğunu aktararak, "Bu ambulansımız, insan gücüne fazla gerek kalmadan hastayı nakletmek için dizayn edilmiş bir ambulans. Gerçekten obez hastaların taşınmasında ve nakledilmesi sırasında çok zorluklar çekiyorduk. Bazen imkansızlıkları aşamadığımız da oluyordu. Bu ambulansla o sıkıntılarımız da sona erecek. Yeni ambulansları Anamur, Gülnar, Aydıncık, Bozyazı ve Erdemli ilçelerimize verdik. Sadece obez ambulansı merkezde kalacak. Şimdi hemen dağıtımını yapacağız. Yeni ambulanslarımız bütün Mersinlilere hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
İl genelindeki 58 ambulansın birinin yoğun bakım, birinin çoklu nakil, birinin de paletli ambulans olduğunu belirten Kemik, şunları söyledi: "Paletli ambulansımızla daha çok kırsalda, ulaşılması zor olan karlı ve çamurlu yerlere ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim biri Tarsus'ta, 2'si merkezde olmak üzere 3 tane de motorize acil sağlık hizmet aracımız var. Onlarla mümkün olan en kısa sürede bizden yardım isteyenlere ulaşmaya çalışıyoruz."
"HEDEFİMİZ 8 DAKİKADA VAKAYA ULAŞMAK"
112 Acil Sağlık hizmetleri kapsamında Mersin il genelinde günde 400-450 vakaya giden ekiplerin, 2012 yılında 156 bin 545 vakaya müdahale ettikleri bilgisini veren Kemik, motorize ekiplerin de geçen yıl 813 vakaya müdahale etiklerini anlattı. İnsanlara en kısa sürede ulaşmaya çalıştıklarının altını çizen Kemik, il ve ilçe merkezlerinde kentsel vakaların yüzde 94'üne ilk 10 dakikada, kırsal bölgelerdeki vakaların ise yüzde 91'ine ilk 30 dakikada ulaştıklarını kaydederek, şöyle devam etti: "Burada hedefimiz, bundan sonraki süreçte 8 dakikayı yakalayabilmek. Amacımız, insanların hızlı hizmet almalarını sağlamak. 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde, alanlarında uzman 741 sağlık çalışanı ile hizmet veriyoruz. 112 ekibindeki bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."
"HAYIRSEVERLERİMİZDEN AMBULANS BAĞIŞI BEKLİYORUZ"
Ambulans filosu yenilense de özellikle daha çok ve daha yeni ambulansa ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Kemik, hayırseverlere de ambulans bağışı konusunda çağrıda bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir prensip kararı aldığını dile getiren Kemik, "Ambulans bağışı istiyoruz. Bağışlanan ambulansların üzerine hayırseverlerin çok sevdikleri insanların ismi yazılarak hizmet verilecek. Mersin halkı bu konuda harekete geçerse mutlu oluruz" şeklinde konuştu.
Bu yıl Haziran ayında Mersin'de yapılacak Akdeniz Oyunları kapsamında çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Dr. Kemik, oyunlarda her müsabaka esnasında 2 ambulans bulunacağını bildirerek, "Ayrıca sahada bir hekim ve bir sağlık personelinin görev yapması planlandı. Bazı konaklama tesislerinde ise 24 saat ambulans ve sağlık ekibi görevlendirilecek" diyerek sözlerini tamamladı.
(KYM-Y)

12.02.2013 12:54:07 TSI

Editör: Wan Haber