Mersin 7. Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı. Gıda firmalarının ürünlerini tattırmak için yarıştığı fuara bu yıl Hindistan ve Azerbaycan'dan yabancı firmalarla Sudan'dan alım heyetleri de katılıyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık ve Organizasyon Hizmetleri A.Ş. işbirliğinde düzenlenen, "Mersin 7. Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı"nın açılışı Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever tarafından gerçekleştirildi. CNREXPO Yenişehir Fuar Merkezi'nde 24-27 Ocak 2013 tarihleri arasında gezilebilecek fuarın açılışına Sever'in yanı sıra Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer, merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti ve firmaların temsilcileri katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever, Türkiye'nin ekonomik verileri üzerinde durdu. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye ihracatının 2012 sonu itibariyle 152 milyar dolara ulaştığını anımsatan Sever, 230 milyar dolarlık milli hasılanın 2012 sonu itibariyle 800 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini düşündüklerini, 3 bin 500 dolar civarındaki kişi başına milli gelirin de 11 bin dolara yaklaşmakta olduğunu ifade etti. 2008 yılı sonundan itibaren Amerika'da başlayan finansal kriz ve akabinde Avrupa Birliği'nde yaşanan daralmalara, Kuzey Afrika ve komşu ülkelerde yaşanan siyasal istikrarsızlıklara rağmen Türkiye'nin 2010 ve 2011'de rekor düzeyde büyüyerek OECD ve Avrupa ülkeleri arasında en hızlı kalkınan ülke olduğunu dile getiren Sever, "Bunca sıkıntıya rağmen 2012 yılında da ilk 9 aylık verilere göre yüzde 2,3'lük büyümeyi gerçekleştirebildiğimizi görüyoruz. İnşallah yıl sonu rakamları açıklandığı zaman da yüzde 3,2 civarında bir büyümeyi gerçekleştirerek yine Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke olma konumumuzu muhafaza edeceğiz. Bu krize rağmen büyümenin ihracatımızın çift haneli artmış olması son derece önemlidir. 2012 rakamlarına göre, ihracatımızın büyümeye katkısı yüzde 4,64 düzeyinde oldu. İhracat artışımız bu denli yüksek olmasaydı bugün belki de Türkiye ekonomisinin yüzde 1'in üzerinde küçüldüğü konusunu tartışıyor olacaktık. Ancak Ekonomi Bakanımızın liderliğinde gerçekten cansiperane şekilde yapılan çalışmalar ihracatımızdaki bu hatırı sayılır yüzde 12'nin üzerindeki artış sayesinde bugün biz yüzde 3,2 oranında büyüyebilmiş durumdayız. Bu başarının gerçekleştirilmesinde başta Ekonomi Bakanımız olmak üzere bütün iş aleminin, ihracatçılarımızın son derece özverili çalışmaları yatıyor. Hepsine teşekkür ediyorum" dedi.
"Kuru kavaktan düdük yaparak, tekeden süt sağarak biz bu ihracatı gerçekleştirdik" diyen Sever, bu başarılarla yetinmediklerini, ihracatın 2013 yılında 160 milyar dolar olmasını hedeflediklerini vurguladı. Mersin ihracatının ise 300 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıktığını kaydeden Sever, "2023 vizyonu çerçevesinde sadece Mersin'in ihracat hedefini 10 milyar dolar olarak belirledik ve buna doğru emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.
100 milyar doları aşan tarımsal hasılada bugün milli gelirin yaklaşık yüzde 8'ini tarım sektörünün karşıladığını söyleyen Sever, 11 aylık TÜİK verileri ve bir aylık TİM verilerine göre, 2012 itibariyle 15,3 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirildiğini aktardı. Tarım sektörünün dış ticaret fazlası veren ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlayan en önemli sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Sever, tarım sektörünün 2012 yılında 4 milyar doları aşan bir dış ticaret artısıyla cari açığa katkı sağlamış olacağının altını çizdi.
"MERSİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TARIM MERKEZİ"
Mersin'in çok önemli bir tarım merkezi olduğuna da işaret eden Sever, "Mersin, 2010 yılında 2,8 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla 2,9 milyar dolarlık hasılaya sahip Antalya'nın ardından 2. sırada yer alıyor. İnşallah bu çalışmaları sürdürdüğümüz takdirde birkaç yıl içerisinde Türkiye'nin en fazla tarımsal hasılaya sahip ili olmaya adayız, bunu da başaracak güce sahibiz. Sera üretiminin yüzde 43'ü, turunçgil üretiminin üçte biri Mersin'de gerçekleştiriliyor. Mersin ihracatının 11 aylık verilerinde ihracatının 1,2 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. 12 aylık veriler açıklandığı zaman bunun 1,3 milyar doların üzerinde bir rakam olduğunu inşallah göreceğiz. Mersin toplam yaş meyve sebze ihracatımız içerisinde yüzde 21,5 paya sahip ve yaklaşık yarım milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatımız önümüzdeki dönemde daha da artacak" ifadelerini kullandı.
Sever, fuarın da bu anlamda Mersin ekonomisine önemli bir katkı yaptığını sözlerine ekledi.
MTSO Başkanı Aşut ise krizlerde bile fuar iptal etmeyen Mersin'in, fuarlarını zamanında yapılan, güvenilir, prestijli fuarlara dönüştürdüğünü söyledi. Tarım ve gıda sektörlerinin birbiri tamamlayan iki kardeş sektör olduğuna vurgu yapan Aşut, "Mersin, tarım sektöründeki gücünü gıda sektörüne de taşıyacaktır. Kentimiz artık gıdada katma değer yaratır hale gelmektedir. Mersin olarak üretmekten, ürettiğimizi markalaştırmaktan, katma değer yaratmaktan başka zenginleşme yolumuz yoktur. Gıda arzı, ülkelerin ulusal güvenlik meselesi haline geliyor. Bu bilinç ve vizyonla 7. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nı açmanın heyecanını yaşıyoruz. Fuarda emeği geçen ve fuara katılan tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever ve beraberindekiler, kurdele keserek fuarın açılışını yaptı. Sever, daha sonra stantları tek tek gezerek, sergilenen ürünlerin tadına baktı ve firma temsilcilerinden bilgiler aldı. Fuar, 27 Ocak Pazar akşamına kadar açık kalacak.
(KYM-Y)

24.01.2013 13:55:59 TSI

Editör: Wan Haber