Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla yarın akşam toplanacağını bildirdi.

TCMB'den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak 2014 Salı akşamı toplanacağı kaydedildi. Açıklamada, kararın saat 24.00'da bir basın duyurusu ile açıklanacağı ve duyurunun Banka'nın genel ağ sitesinde yer alacağı ifade edildi. 

TCMB, en son ara PPK toplantısını 4 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirmiş ve toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25'ten yüzde 5,75'e düşürürken, TCMB borçlanma faiz oranını yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltmişti.  

2,39 liraya kadar yükselerek rekor kıran dolar, Merkez'in bu duyurusunun ardından sert düştü. Dolar açıklamayla birlikte 2,33 liraya kadar geriledi. 

MB'nin koridorun üst bandını artırması bekleniyor. 

Merkez Bankası, son toplantısında politika faizlerinde değişikliğe gitmemiş ek sıkılaştırma günlerinde fonlama faizini yüzde 9 olarak belirlemişti. 

EURO DA ZİRVE YAPTI 

Güne 3,1889 TL'den başlayan Euro ise 3,25'i geçerek rekor tazeledi. Merkez'in açıklamasından sonra euro'da da gerileme başladı. Saat 12.53 itibariyle Euro/TL  3.2120 seviyesinden işlem görüyor. 

FAİZ YÜZDE 11'İ AŞTI 

İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 11'i aşarak iki yılın en yüksek seviyesini gördü. 

MERKEZ REPO İHALESİ AÇMADI 

Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma yapacağını duyurduğu bugün repo ihalesi açmadı. 

Merkez, geçen hafta yaptığı açıklamada, ek parasal sıkılaştırma günlerinde faizi yüzde 9 seviyesinde oluşturacağını açıklamıştı. 

Banka, 23 Ocak'ta hızla yükselen dolar karşısında piyasaya doğrudan müdahale etmişti. 

Bankacılar Merkez'in 3 milyar doların üzerinde döviz sattığını tahmin ederken, yapılan müdahale doların rekora koşmasını engelleyememişti. 


MİLLİYET

Editör: Wan Haber