Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, Avrupa'daki toparlanmanın reel sektöre yansımasının zaman alacağını belirterek, "Ama mutlaka bu yansımayı göreceğiz" dedi.
Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantılarına katılmak üzere İsviçre'nin Davos kasabasına gelen Başçı, İHA'ya yaptığı açıklamada, Euro bölgesindeki finansal piyasalardan "iyi haberlerin" geldiğini söyleyerek, "Atılan adımlar faydalı oldu. Ancak bu olumlu gelişmelerin reel sektöre yansıması biraz vakit alacak gibi görünüyor" dedi.
"AVRUPA ORTALAMASINDA HAFİF EKSİ BÜYÜME GÖREBİLİRİZ"
Başçı, "O yüzden Avrupa Birliği ile ilgili olarak bir süre daha yavaş büyüme, hatta belki ortalamada hafif eksi büyüme, işsizlik oranında bir miktar daha artış görebiliriz. Ama bunun mutlaka geçici olduğunu bilmemiz lazım. Zaman içerisinde burada bir toparlanma gelecektir" diye konuştu.
Yunanistan ve İspanya gibi ülkelere yönelik kaygıların "kademeli şekilde hafiflediğini" dile getiren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "İtalya'da olsun, İspanya'da olsun faiz oranları kademeli bir şekilde düşmeye başladı. Dolasıyla finansal olumlu gelişmelerin reel sektöre yansıması da bir miktar vakit alacaktır ama mutlaka o yansımayı göreceğiz" dedi.
"AVRUPA'NIN EN KISA SÜREDE TOPARLANMASINI BEKLİYORUZ"
Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin önemli bir ihracat pazarı olduğunu hatırlatan Başçı, AB'deki daralmanın etkilerini "hem ihracat, hem de ticaret kanalından" hissettiklerini söyledi.
Başçı, "AB'ye ihracatımızdaki pay azalma eğiliminde. İşadamlarımız daha ziyade, daha hızlı büyüyen ve ithalatı artan pazarlara yöneliyorlar. Bunların arasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı zaten takip ediyoruz. Orada çok ciddi bir ithalat artışı var. Ve işadamlarımız da bundan yararlanıyorlar. Rusya pazarında olsun, ABD pazarında olsun, yine pazar paylarımızda bir miktar artışlar görülmeye başladı" şeklinde konuştu.
Başçı, "Avrupa biraz toparlarsa, Avrupa'da olumlu gidişat olursa bunun bize çok büyük faydası olacak. Çünkü esas önemli pazarımızı kaybetmemiş olacağız. Biz Avrupa için mümkün olduğu kadar erken bir toparlanmayı arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
"AŞIRILIKLARDAN KAÇINIRSAK TÜRKİYE İSTİKRARLI ŞEKİLDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK"
Davos'ta ana temanın "dayanıklı dinamizm" olduğunu söyleyen Başçı, Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğunu belirterek, "Gerek nufüsumuzun yapısı, gerek insanların geleceğe bakışı, gerek her konuda işadamlarımızın esnek ve başarılı olması bu dinamizmin olduğunu gösteriyor. Bizim yapmamız gereken bu dinamizmin başına dayanıklı sıfatını ekleyebilmek. Onun için de biz mümkün olduğu kadar aşırılıkları yumuşatmaya çalışıyoruz. Her nevi aşırılıktan kaçınırsak Türkiye istikrarlı şekilde büyümeye devam edecek. Biz o konuda 2013 yılından umutluyuz" değerlendirmesinde bulundu.
(ÖK-ÖK-E)

24.01.2013 14:43:09 TSI

Editör: Wan Haber