Sebastian Edathy olayında savcılığın yürüttüğü gizli soruşturmayı SPD yönetimine sızdırdığı iddia edilen Friedrich'in, istifasını duyurduğu basın toplantısı bir dakika sürdü. İçişleri Bakanlığı döneminde izlediği politikanın doğru olduğunu savunan Friedrich, "Halen siyaseten ve hukuken doğru davrandığım kanaatini taşıyorum. Ancak son birkaç saat içinde üzerimdeki siyasi baskı dayanılmaz bir hal aldığı için görevimden ayrılıyorum. Yine geleceğim şimdilik hoşça kalın" dedi.


SPD'li politikacı Edathy soruşturmasını birkaç ay önce SPD yönetimine sızdırmakla suçlanan Friedrich'in Başbakan Angela Merkel'in baskılarına boyun eğdiği ifade ediliyor.

TELEFONLA ARADI
Bakan Friedrich'i telefonla arayan Merkel'in yaptığı işin siyasi sorumluluğunu üstlenmesini istediği kaydedildi. Bunun üzerine daha önce hakkında savcılık soruşturması açılmadan istifa etmeyeceğini ilan eden Friedrich'in Bavyera yolundan Berlin'e geri döndüğü ve istifasını açıkladığı belirtildi.
Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon hükümetinde Gıda ve Tarım Bakanı olan Friedrich'in Almanya'da bir hafta önce sağlık sorunlarını gerekçe göstererek milletvekilliğinden istifa eden SPD'li Sebastian Edathy hakkındaki Hannover Savcılığının yürüttüğü çocuk pornografisi soruşturmasını SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'e Ekim ayında ilettiği iddiası tepkilere neden olmuştu. Edathy, geçen yasama döneminde, Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütü ile ilgili Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun başkanı olarak ülke genelinde tanınmıştı.

Editör: Wan Haber