Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, Arnavut asıllı merhum paşaların nakil taleplerinin siyasi bir strateji olabileceğini söyledi. Sait; Arnavutluk'ta önümüzdeki günlerde seçim olduğunu belirterek "O seçimlerde bu önemli şahsiyetlerin ülkeye getirilmesi siyasi bir etki olabilir" dedi.
Mehmet Akif Ersoy'un mezarının nakil olmasına yeşil ışık yakmayacaklarını belirten Sait; "Osmanlı tarihinde 38 sadrazam var. Şimdi hepsini istemeye kalkarlarsa o da yanlış olur" diye konuştu.
Kosova gezisine katılan Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait,Arnavutluk Başbakanı Berişa'nın, kendilerinden Ali Sami Yen'in babası Şemsettin Sami Yen'in mezarı ile Osmanlı döneminde başı kesilerek idam edilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın başının Arnavutluk'a nakil talebini iki ülke ilişkilerini değerlendirerek yorumladı. İki talebin birbirinden ayrı istişare edilerek düşünülmesi gerektiğini hatırlatan Sait; şöyle konuştu: "İlginç bir talep şaşırdık. Ama bence iki talebin de birbirinden ayrı düşünülmesi gerekiyor. Biri Türkiye'ye katkıları olmuş ilk Türkçe sözlük yazmış biri isim. Diğeri de Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş bir paşa. Tepedelenli'nin yanında iki oğlu ve bir torununun da yaklaşık 5-6 kişinin kesik başları mevcut. Kararı verecek olan öncelikle Türkiye Cumhuriyeti yetkilileridir."
Dışişleri Bakanlığı'nın konuyu değerlendireceğini anlatan Sait, şunları söyledi: "Uluslararası hukukçular bu konuda mutlaka cevap vereceklerdir. Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz da ziyaretteyken iletilen talebe ilişkin Şemsettin Sami Yen'in kalan aile fertlerine söz hakkı verileceğini kendilerine belirtmiştir."

NAKİL OLMAZSA İLİŞKİLER BOZULMAZ
Arnavutluk'un konuya karşı ciddi hassasiyet taşıdığını aktaran Sait, talebe ilişkin hızlı karar verilmemesi gerektiğini ve sağlıklı bir istişarenin yapılması tarafında olduğunu dile getirdi. Bu kadar yıl sonra böyle bir talebin gelmesinin ilginç olduğunu anlatan Sait, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"Arnavutluk'ta önümüzdeki günlerde seçim var. O seçimlerde bu önemli şahsiyetlerin ülkeye getirilmesi siyasi bir etki olabilir. Arnavutluk bu konuya çok ciddi bakıyor. İlginç ve normal bir talep. Mutlaka istişare yapılacaktır. Ancak bize ne getirir ne götürür diye düşünülmesi gerekir."
Arnavutluk'la çok yakın ilişkilerimiz olduğunu anlatan Sait, sözlerine şöyle devam etti: "Balkanlar'da stratejik ortağımız. Özellikle savunma sanayisi içerisinde yakın ilişkisi olan bir ülke. Hemen hareket etmek bu noktada yanlış olur. İki ülke arasındaki ilişkiler bir mezarın nakli söz konusu olmadığı takdirde bozulacak kadar çok ince değil. İki ülke arasında dostluk ve kardeşlik var. Zaten Başbakanlar arasında da çok güzel bir dostluk ilişkisi mevcut. Ama diyelim ki talep yerine getirilmedi, mutlaka makul bir gerekçe gösterilecektir. Ama kesinlikle iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemez. Kaldı ki sonuçta Türkiye Arnavutluk arasında çok uzun yıllardır bir dostluk var. Arnavutlar bizim dost ve kardeş olarak gördüğümüz ülkedir. İstiklal Marşımız Arnavut kökenli Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Osmanlı tarihinde 38 sadrazam var. Şimdi hepsini istemeye kalkarlarsa o da yanlış olur. Bunu da dikkate almalıyız. Bu kararı verirken çok ciddi olmalıyız. Bazıları 'Mehmet Akif Ersoy'un da mezarını isterler' diyor. O olmaz. Tepedelenli Mehmet Ali Paşa ile Şemsettin Sami Yen'in ayrı düşünülmesi gerekiyor."
Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ayrıca, talebi yarın partisinin grup toplantısı sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceğini aktardı.
(AH-HO-Y)

11.02.2013 17:37:45 TSI

Editör: Wan Haber