Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından Anadolu Selçuklu Devleti'nin anlatıldığı 'Selçuklulular' konulu konferans düzenlendi.
Meram Belediyesi tarafından düzenlenen ve Talha Uğurluel'in konuşmacı olarak katıldığı "Selçuklular" konulu konferans Konevi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Konferanstan önce konuşan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, fiziki belediyeciğin yanı sıra kültürel ve sosyal belediyecilik anlamında da çalışmalarda bulunduklarını belirterek, "Bu kapsamda alanında uzman kişileri Konyamıza davet ediyoruz. Konyamızın başkentlik yaptığı ve Anadolu'nun pek çok şehrinde yüzlerce han, hamam, medrese, cami gibi eserler bırakan Selçukluları bu konferans sonunda daha iyi anlamış olacağız" dedi.
Tarihçi, araştırmacı yazar Talha Uğurluel konferansında, mimari şaheser olan Anadolu'daki Selçuklu eserlerinin, bugün halen gerçek anlamda dünya kamuoyuna tanıtılamadığını söyledi. Uğurluel, yaklaşık 2 saat süren konferansının son bölümünde Konya'yı anlatarak, "Konya demek çift başlı kartalın arz-ı endamı demek. Konya demek Anadolu Selçuklu Devleti demek. Çok çilekeş bir toplumdu. Çünkü kuruluşunun ilk yıllarında Haçlı Seferleri'yle uğraşan Anadolu Selçukluları daha sonra da Moğol istilasıyla karşı karşıya kaldı. Konya'da bu dönemden kalan en önemli eserlerden biri hiç şüphesiz Alaeddin Camii'dir. Bu eser, bizi en çok heyecanlandıran eserlerden biridir. Bu camideki kümbet de en çok sevdiğim kümbettir. Çünkü içerisinde 8 Selçuklu Sultanı mütevazi bir şekilde yan yana yatmaktadır. Moğol istilasını ve o dönemi bilmeyen bir kişi Mevlana'yı anlayamaz. Onu sadece bir tarikat şeyhi olarak görür. Moğollar, Anadolu Selçuklu devletini yıktılar ama yok etmediler. Emir Karataylar, Sahib-i Atalar ve diğer İslam alimleri müthiş bir denge politikası güttüler. Yönetim Moğollardaydı ancak atalarımız pek çok tarihi eser bırakmaya devam ettiler. Bu toplum öyle bir ilim, kültür ve sanat toplumuydu ki düşmanını bile dost yaptılar. O dönemde çok sayıda Moğol vali Müslüman olmuş ve eserler bırakmıştır" dedi.
Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, konferanstan sonra Talha Uğurluel'e günün anısına tarihi Sahib-i Ata Camii'in taş kapısının maketini hediye etti.
(İP-Y)

20.01.2013 15:09:38 TSI

Editör: Wan Haber