Türkiye ile Afrika'nın Benin Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri güçlendirecek dostluk tohumları Menemen'de atıldı.
Menemen Belediyesi ve Başbakanlık Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde gerçekleştirilen '2012 Türkiye'de Benin'li Çömlekçilerin Eğitim Programı' kapsamında Menemen'de çömlekçilik eğitimi alan Afrika'nın Benin Cumhuriyeti'nden 8 kadın, eğitimlerinin son gününde Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'i makamında ziyaret etti. İki aylık eğitimleri süresince sağladığı desteklerden dolayı Başkan Şahin'e teşekkür ederek, kendi yaptıkları çömleklerden hediye eden Beninli kursiyerler, Türkiye'yi çok sevdiklerini ve gitmek istemediklerini söyledi.
Ziyarette konuşan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; toprak sanatında Menemen'in ileri bir düzeyde olduğuna ve ülkemiz ile sınırlı kalmayıp dünyaya açıldığına dikkat çekti. Başkan Şahin,"Benin'de toprak sanatı ile uğraşan kardeşlerimiz, makine ile üretimi burada aldıkları eğitimle öğrendiler. Türkiye'nin en iyi ustalarından birisi olan Bilal Deniz'den eğitim aldılar. Belediyemiz ve TİKA işbirliğinde yürütülen proje kapsamında kendilerine makine desteği de sağlanacak. Beninli bayan ustaların burada aldıkları eğitimler sonucunda öğrendiklerini, kendi ülkelerindeki vatandaşlarına öğretmek için büyük çaba sarf edeceklerine yürekten inanıyorum" dedi.
Beninli bayanlara toprak işçiliğinin inceliklerini öğretmenin yanı sıra; Foça, Kuşadası, Şirince, Selçuk gibi ören yerlerine düzenledikleri gezilerle ülkemizi yakından tanımalarının da sağlandığını ifade eden Başkan Şahin, şöyle konuştu: "Benin ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin bu gibi projelerle gelişeceğine inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ve Benin Cumhuriyeti hep kardeş olarak kalacaktır. Bu projenin gerçekleşmesinde kimin emeği geçtiyse herkese yürekten teşekkür ediyorum."
Beninli bayanların hediye ettiği çömlekleri inceleyen ve iki ay süren eğitimlerin başarılı geçtiğinin bu eserlerle ortaya konduğunu sözlerine ekleyen Başkan Şahin; "Belediye Başkanlığım süresince aldığım en anlamlı hediyelerden birisidir bu çömlekler. Bu başarılarınızı kendi ülkenizde geliştirerek sürdüreceğinize yürekten inanıyorum. Ben de Benin'i çok görmek istiyorum. Ama Bilal Deniz ustamızı en kısa sürede Benin'e göndereceğimizi bilmenizi isterim" diye konuştu.
Başarılı bir eğitim programı gerçekleştirildiğini ve iki ay süresince her şeyin çok güzel geçtiğini belirten Benin Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı Sanatkarlar Daire Başkanı Emmanuel Sodokin ise ,"Burada çok güzel karşılandık. Türk misafirperverliğinden çok memnun olduk. Menemen Belediye Başkanımız ve ekibine, Bilal Deniz ustamıza, Benin Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun'a, TİKA Afrika Masası Temsilcisi Mehmet Şamil Emin'e çok teşekkür ediyoruz. Artık tanıştık ve birbirimizi biliyoruz. Şimdi bu dostlukları daha da güçlendirmeliyiz" diyerek, Başkan Şahin'i Benin'e davet etti.
Benin Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun da, Benin ve Türkiye ilişkilerinin resmi olarak Benin Cumhurbaşkanı'nın 2012 Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaretiyle başladığını belirterek, şunları söyledi: "Benin Cumhurbaşkanı'nın Cumhurbaşkanımızla yaptıkları görüşmelerle birlikte iki ülke arasında resmi ilişkilere başlandı. Bu çerçevede güzide kuruluşumuz TİKA kültürel anlaşma çerçevesinde çömlekçilik eğitimi projesini geliştirdi ve Menemenimize geldik. Öncelikle böyle bir imkanı sunduğu için Menemen Belediye Başkanımıza Benin Cumhuriyeti adına gerçekten sonsuz şükranlarımızı sunuyorum. Bu çalışmada ciddi emeği bulunan Bilal Bey'e de sonsuz şükranlarımızı sunuyorum. Herkes olağanüstü gayretle bir şeyler öğretmek ve öğrenmeye çalıştı. Bu proje tam anlamıyla başarıya ulaşmıştır. Bu projenin bundan sonraki projelere köprü olacağı ve devamının geleceğine yürekten inanıyorum."
Menemen'de Beninli çömlekçilik eğitiminin medyada büyük yankı uyandırdığını kaydeden Aysun, "Benin Fahri Konsolosu olarak geçen yıl Benin'e yaklaşık 10 vize verdim. Bu ay sadece 11 vize oldu. Bir yılda verdiğimiz vizeyi sadece bu ay içerisinde verdik. Bu da şu demektir. Bu proje en azından medyada takip edildi, vatandaşlar Benin ile ilgili bilgi aldı ve 'Biz de Benin'e gidelim' diye düşünmeye başladılar" şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti ve Benin Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Aysun, "Benin Cumhuriyeti geçtiğimiz yıl Türkiye'ye büyükelçi atadı. Türkiye Cumhuriyeti de 2013'de Benin'de Büyükelçilik açacak. Benin ve Türkiye arasında ilişkiler çok iyi gelişiyor. Bu gelişmenin de tohumu Menemen'de sizlerle ekildi. Bu fırsatı herkes çok iyi değerlendirdi" diyerek TİKA'ya , Başkan Şahin'e, Benin heyeti Başkanı Sodokin ve Bilal Deniz'e teşekkür etti.
8 haftalık eğitimin anısına Benin Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun ve Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, projede emeği olan kurumların yöneticileri ile kursiyerlere plaket ve Menemen'e özgü toprak vazolardan hediye ettiler. Beninli bayanlar törenin sonunda, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'e söyledikleri şarkı ile teşekkürlerini ilettiler. Törenin ardından Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin konuklarını öğle yemeğinde ağırladı, samimi sohbetler yaşandı.
(HE-ERG-Y)

16.01.2013 13:36:16 TSI

Editör: Wan Haber