Son yağışlarla birlikte Büyük Menderes Nehri yine taştı. Söke Ovası'nda bilindik manzaraların çıktığı tabloda, yaklaşık 50 bin dekar tarım arazisi sular altında kaldı.
Geçtiğimiz hafta içerisinde taşma sinyalleri veren Büyük Menderes Nehri; son yağışlarla birlikte Söke Ovası'nı yine sular altında bıraktı. Çine Barajı'nın çare olmadığı taşkından Büyük Menderes Nehri ıslahı tamamlanmadığı takdirde kaçış olmadığı iddia ediliyor. Taşkın Kalçık, Karaatlı, Burunköy, Akçakaya, Pamukçular ve Nalbantlar Köyleri altlarında ovalarını sular altında bıraktı. Menderes taşkınına Sarıçay'ın suları da eklenirken, Söke Ovası Sulama Birliği'nin günlerdir teyakkuzda olması ve dikkatli çabaları ile müdahalesi tehlikenin boyutlarını düşürdü.
MENDERES ISLAHI OLMAZSA OLMAZ
Şu anda Koçarlı Ovasına kadar tamamlanan Büyük Menderes Yatağının temizlenmesinin Söke Ovası'nda da gerçekleşmesinin beklentilerinde olduğunu söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; "Aşağı Büyük Menderes Havzasında yer almamız nedeniyle her kış taşkın tehlikenin yaşamaktayız. Bu geçmişten günümüze uzanan bir sorun. Büyük Menderes taşıdığı suları ovamızda yatağın dar olmasından taşıyamıyor, doğal olarak da taşkınlara neden oluyor. Temennimiz Söke Ovasından geçen Büyük Menderes Yatak temizliğinin bir an önce yapılması. Birde bizim için önemli olan ovamızdaki toplulaştırmada projede yer alacak olan koruma setlerinin hayata geçirilmesi ile Söke Ovasında taşkın riskinin en aza indirilecek olması" dedi.
ESKİBAŞ; "HER KIŞ TAŞKINLA YAŞAMAK KADERİMİZ OLMAMALI"
Her yağışlı kış döneminde köylerinin taşkın suları tehdidi ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Burunköy Muhtarı Halil Eskibaş, taşkından en çok etkilenen ve tehlike ile karşı karşıya kalan köy olduklarını söyledi. Burunköy Muhtarı Halil Eskibaş; "Şu anda bizim sorumluluğumuzdaki tarım arazilerinde yaklaşık 800 dekar buğday ekili alan su altında. Her kış yaşadığımız taşkınlar ovamızda ekim sezonunun gecikmesine neden olurken pamukta verim kaybının yaşanmasına neden olmakta. Her kış taşkınla yaşamak artık kaderimiz olmamalı" dedi.
(LT-MB-İK)

21.01.2013 13:23:34 TSI

Editör: Wan Haber