MENBİÇ'ten gelen son dakika haberlere göre kenti ele geçirmek için Kürt güçleri şiddetli bir şekilde saldırıyorlar. ABD havadan vururken kente giren Kürtler ise sokaklarda çatışıyor. Gelen son bilgilere göre Menbiç düştü düşecek... 

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Ayşe ve Furkan hastanelerinin etrafı ile kentin sanayi bölgesini 20 kez hedef aldı.

IŞİD EMİRİ ÖLDÜRÜLDÜ
Bombardımanda, aralarında IŞİD'in Menbic batı cephesi askeri sorumlusu Ebu Suheyl El Maaravi adlı emirinin de bulunduğu onlarca örgüt mensubu etkisiz hale getirildi.

KÜRTLER KENT MERKEZİNDE ÇATIŞIYOR
Menbic’in Sebi Behrat Kavşağı ve Ulusal Hastane çevresinde dün geceden beri Kürt güçleri ile IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaştı.

Çatışmalarda da 15 IŞİD'li öldürüldü ve örgüt mensuplarına ait 5 ceset savaşçıların eline geçti.

41. GÜNDE SON DURUMU
“Komutan Şehit Faysal Ebu Leyla” adıyla başlatılan operasyonun 41'üncü gününde yaşanan yoğun çatışmanın ardından Adiyat Okulu Kürt güçlerince geri alındı.
IŞİD örgütü ise kentin güney batısında Menbic Askeri Konseyi'ne bombalı bir saldırı düzenledi. Saldırının yolaçtığı can ve mal kaybı ise öğrenilemedi.

MENBİÇ NEREDE NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Suriye’nin en hararetli bölgesi şu an Türkiye’den bir saat, IŞİD’in karargâhı Rakka’dan ise iki saat uzaklıktaki Menbic. Menbic, Türkiye sınırında Karkamış'ın karşısında yer alan Cerablus'un güneyinde yer alıyor.

Savaş öncesinde 100 bin kişilik nüfusuyla Halep’e bağlı olan Menbiç'te Araplar başta olmak üzere Kürtler, Türkmenler ve Çerkesler yaşıyordu.

IŞİD’in Avrupa’ya açılan kapısı

Bölge Suriye’deki savaşın başlamasının hemen ardından çoğunluğu cihatçı bütün örgütlerin hakimiyet savaşı verdiği bir nokta oldu. Önce Özgür Suriye Ordusu, sonra Nusra Cephesi, Ahrar'uş Şam ve en sonunda IŞİD. Bu bölgenin anahtar olarak nitelendirilmesinin arkasındaki sebeplerden biri Menbic’in, IŞİD’in Avrupa’ya açılan kapısı olarak görülmesi. Zira IŞİD, Rakka ve Deyr ez Zor’a militan akışını buradan sağlıyor.

MENBİÇ TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye’nin Sünni iç bölgelerine hakim olmak isteyenlerin yolunun mutlaka Menbic’ten geçmesi gerektiğini söyleyen analist Metin Gürcan, bu küçük yerleşim yerine hakim olanın, bölgede söz sahibi olacağını vurguluyor.

Gürcan, “Türkiye’yi Suriye’ye bağlayan stratejik önemde bir bölge. O bölgeye hakim olan Suriye’ye, Suriye’ye hakim olan da, bölgenin geleceğine çok ciddi anlamda söz sahibi olacak. Bu anlamda bu bir varoluş sınavı. Belki küçücük bir yer ama dünyanın en sıcak noktası” diyor.
Peki Menbiç'te Türkiye ne kadar söz sahibi?

Bu yılın başından bu yana Menbic Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmelerdeki öncelikli başlıklardan biri olmuştu. Türkiye, Menbic cebi olarak anılan bölgede, savaştan kaçan Suriyeliler için güvenli bir bölge oluşturmak istemişti.
Türkiye’nin bu istediği yerine gelmediği gibi, 'kırmızı çizgi olarak' sıklıkla nitelenen Fırat’ın batısı da Kürtlerden azade kalmadı. Türkiye için Menbiç başarısızlık dolu Suriye politikasında son madde oldu.

Editör: Wan Haber