Milletvekili adayı olmak isteyen memurların istifa etmeleri için son gün yarın. Yüzlerce bürokratın AKP'den aday olmak için geçen seçimde olduğu gibi istifa edeceği dile getiriliyor. AKP'ye hücumun nedeni 'cemaatle kavga sürecinde bağlılık bildirmek' veya seçimden sonra memurluğa 'terfi' ile dönüş olarak yorumlanıyor.

Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte milletvekili adayları da ortaya çıkmaya başladı. 7 Haziran’da milletvekili adayı olmak isteyen memurların yarın saat 17.00’ye kadar istifa etmeleri gerekiyor. Bu kapsamda MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban AKP ’den aday olabilmek için istifalarını sundu. Bu, buz dağının görünen yüzü. AKP’den aday olabilmek için istifa edeceği söylenen kamu görevlisi sayısının 500’leri bulacağı iddia ediliyor. Kaç kişinin istifa edeceğini yarın göreceğiz. Üç dönem kuralı ve cemaat kavgası nedeniyle tasfiye edilen üst düzey bürokratların yerleri, AKP’ye bürokratların ilgisin arttıran nedenler olarak sıralanabilir. Ama geçen hafta Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre yaklaşık 700 bürokrat vekil adaylığı için AK Parti ’de nabız yokluyordu. Sayı yüksek olunca Başbakan Ahmet Davutoğlu istifa furyasına “Peki devleti kim yönetecek” sözleriyle tepki göstermişti. 
 

Aslında memurların milletvekili adaylığı için sıraya girmesi yeni değil. Geçmişte de bu hep yaşandı. Ama bu kadar fazla bürokratın istifa etmesi ve rengini belli edip iktidar partisine yönelmesi pek alışılmış bir durum değil. Bu durum son iki seçimdir daha fazla görünür oldu. Adaylık için istifa eden kamu görevlisi tekrar memuriyete dönebildiği için iktidarda olan parti vekillik hayali kuran memurların öncelikli tercihi oluyor. 2011 seçimlerinde istifa eden yaklaşık 300 kamu görevlisinin yüzde 80’i AKP’den aday olmak istedi. Kimisi aday olamadı, kimisi aday oldu ama ön sıralarda kendisine yer bulamadı. Ama partinin karar organlarına danışarak memuriyetten istifa eden şanslılar ise Meclis’e girmeyi başardı. Muhalefet partilerinden aday olmak için istifa eden kamu görevlileri de var ama o isimler işlerini garantiye alıp listeye girecekse bir güvence almışsa çoğunlukla istifa ediyor. Çünkü onların dönüşlerinde yaşayacakları sıkıntılar işin farklı bir boyutu… 
 

AKP’NİN AMPULUNE HÜCUMUN NEDENİ NE?
Aslında hangi parti için kaç kişinin istifa ettiği yarın belli olacak ama AKP için yüzlerce kamu görevlisini istifa edeceği kesin. Şimdi asıl soru şu “Neden bu kadar çok kamu görevlisi AKP’yi tercih ediyor” ya da Radikal yazarı Murat Yetkin’in deyimiyle ‘Devlet memurlarının Vahşi Batı döneminin Amerikasındaki Altına Hücum’u andırır şekilde AK Parti ’nin Ampul’üne’ hücumunun nedeni ne?” Aslında bu sorunun cevabını 2011 seçimleri öncesi Radikal yazarı Murat Yetkin ‘Memurlar AK Parti kapısında’ başlıklı yazısında 5 maddeyle sıralamış ve şöyle demişti: 
 

“Memurların Ampule uçan pervaneler gibi AK Parti’ye hücumunun çeşitli nedenleri var. Sıralayalım: 
 

1- Toplumun genelinde AK Parti’nin seçimden birinci parti çıkacağı algısı var. Dolayısıyla Meclis’e girmek isteyen bürokrat, kazanacağını düşündüğü ata oynamak istiyor. 
2- Sekiz yıllık AK Parti idaresi ardından orta ve üst makamlara AK Parti’nin getirmediği bürokrat kalmadı neredeyse. 
3- İdareye dair özellikle de akçalı işler bakımından ufkunda yargı gören bürokratlar arasında, Meclis’e kapağı atıp dokunulmazlık kazanmak isteyenler olabiliyor. 
4- ‘Yoruldum, emekliliğimi torun sevip, Meclis’te parmak kaldırarak değerlendireyim’ diye çarpık siyaset algısı içinde olanlar da çıkıyor. 
5- Bir de tabii aday gösterilme umudu dahi olmadığı halde, iktidardan yana tarafını, rengini belli edip, seçimden sonra aday adaylığını terfi, tayin olarak değerlendirmeyi umanlar var.”

 

DAHA İYİ BİR GÖREV İÇİN ARAÇ
Aslında gerekçeler bu 2011 seçiminden bu yana değişmedi. AKP’nin karar organlarından vekillik için onay alıp istifa edenlerin haricinde aday olamayacaksa bile istifa yolunu seçen kamu görevlisi de çok. Bu kamu görevlileri tek parti iktidarı nedeniyle AKP’nin bu durumundan yararlanmak istiyor olabilir. Üç dönem kurula nedeniyle çok sayıda vekilin değişecek olması başka bir etken. Bir de son iki yıldır cemaat AKP kavgası nedeniyle bürokraside tasfiyeler yaşandı. Bu seçim bürokratların AKP’li olduğun göstermeleri için de bir fırsat olarak görülüyor. Cemaat kadrolarından boşlatılan üst düzey kadrolar AKP’liyim diyen bürokratların gözdesi. O nedenle AKP için kamu görevinden istifa edip aday olamayan bürokratlar ‘dönüşlerinin muhteşem olacağını’ düşünüyorlar. Geçmişte de benzer durumlar yaşandı. Aday olamayan bürokratlar dönüşlerinde hep terfi ettiler. Yani Yetkin’in saydığı maddelerin 5’ncisi bence AKP’nin ampulüne hücumun en önemli etkeni. 
 

10 BİN BAŞVURU BEKLENİYOR
550 milletvekili adayının gösterileceği seçimlerde, istifa eden memurların kaç tanesi AKP’den aday olabilir ben sayıları vereyim bunu da siz tahmin edin… AKP’ye 2002 seçimlerinde aday adayı başvuru sayısı 2 bin 200 civarında gerçekleşti. Bu sayı yaklaşık yüzde 75’lik artışla 2007 seçimlerinde 3 bin 800’ü buldu. 2011 seçimlerine gidilirken aday adayı başvuru sayısı yine yaklaşık yüzde 75 artarak 5 bin 600’lere ulaştı. AKP’de 7 Haziran seçimlerinde gelenek bozulmaz, aday adayı sayısında yüzde 75’lik artış sürerse, bu dönem 10 bin civarında aday adaylığı başvurusu bekleniyor.


Peki bir kişi neden milletvekili olmak ister? Para, güç, hizmet, dokunulmazlık ya da hepsi. İşte vekil olmanın bazı avantajları:

* Dokunulmazlık zırhı 
* Milletvekili, eş ve çocukları TBMM ile anlaşması olan tüm özel sağlık kuruluşlarından, estetik müdahaleler hariç, bila bedel yararlanıyor ve bu hizmet ömür boyu sürüyor. 
* Aylık 15 bin lira maaş 
* Güçlü iş bağlantıları 
* Milletvekilliğinin en cazip yönlerinden biri statü. Milletvekili o ilin protokolüne dahil oluyor. Bakan olma, Meclis veya grup yönetimine girme şansını yakalarsa bu görevler ona kırmızı plakayla dönüyor.

Ercan SARIKAYA - Radikal

Editör: Wan Haber