Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen üyeleri, İstanbul Valiliği önünde düzenledikleri eylemde maaş bordrolarını yakarak verilen zam oranlarını protesto etti.Cağaloğlu'ndaki İstanbul Valiliği önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen üyeleri, maaş zamlarını protesto ederek bordro yaktı. Eylemde basın açıklamasını okuyan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, toplu sözleşme masasının, memurlar adına pazarlık yapılan yer olduğunu, kapalı kapılar ardında herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığının ise hala muamma olduğunu kaydetti. Çeşitli pankart ve dövizlerin açıldığı eylemde konuşması sık sık sloganlarla kesilen Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 Ağustos’unda imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr anlaşması olmuştur. Memurlarımızın hakları masa başlarında gasp edilmiş, sorunları yok sayılmış, 2 milyon 600 bin memur, 1 milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Toplu sözleşme masası, memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Kapalı kapılar ardında herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığı ise hala muammadır. Sonuç itibari ile basiretsiz, hesap bilmez, hak gözetmez, mücadele etmekten aciz, memurun yerine sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşme, memur ve emeklilerin tam 730 gününü çalmıştır.”

123 liralık zammın çok düşük orana tekabül ettiğini kaydeden Hanefi Bostan, “2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zam; ortalama memur maaşında yüzde 52, en düşük memur maaşında yüzde 7.2, mühendis maaşında yüzde 3.7, avukat maaşında yüzde 4, doktor maaşında yüzde 3 artış demektir. Geçtiğimiz yıl bizleri 123 liraya mahkum edenler, bu yılda yüzde 3 + 3’e mahkum ediyorlar.Memurları enflasyon altında ezdiniz, biliniz ki, memurlar bir darbeyi daha kaldıramaz” şeklinde konuştu.Yapılan açıklamanın ardından grup, maaş bordrolarını yakarak yapılan zammı protesto etti. Eylemin ardından grup sessizce dağıldı.

SAKARYA’DA MEMURLAR EYLEMDE


Türk Kamu Sen Sakarya Temsilciliği memur maaşlarına tepki göstererek bordro yakma eylemi yaptı. Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 'Bordro Yakma' eylemi Sakarya’da da Türk Kamu Sen öncülüğünde gerçekleşti. Kent Meydanında gerçekleşen eylemde basın açıklamasını okuyan Türk Eğitim Sen Yönetim Kurulu üyesi Kürşat Koca, “2013 Ağustosunda imzalanan toplu sözleşme, memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Anlaşması olmuştur. Memurlarımızın hakları masa başlarında gasp edilmiş, sorunları yok sayılmış; iki milyon 600 bin memur, bir milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Toplu sözleşme masası, memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Kapalı kapılar ardında, herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığı ise hala muammadır. Sonuç itibarı ile basiretsiz, hesap bilmez, hak gözetmez, mücadele etmekten aciz, memurun yerine sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşme, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çalmıştır. 2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zam; ortalama memur maaşında yüzde 5,2; en düşük memur maaşında yüzde 7,2; mühendis maaşında yüzde 3,7; avukat maaşında yüzde 4; doktor maaşında yüzde 3 artış demekti. Ama yıllık enflasyon yüzde 8,17 oldu. Buna göre en 2014 yılında aylık olmak üzere, bir doktor 182 lira, mühendis 175 lira, avukat 156 lira, imam 69 lira, hemşire 56, düz memur 42; şoför 36; 15inci derecenin birinci kademesindeki hizmetli ise, 24 lira enflasyon nedeniyle zarara uğradı. Geçtiğimiz yıl, ailenin temel ihtiyaç kalemlerinden; Haberleşme giderleri yüzde 39,6, Ulaşım harcamaları yüzde 18, Giyim harcamaları yüzde 11,9, Çevre ve su giderleri yüzde 10,9 ve Gıda harcamaları ise ortalama yüzde 10,7 arttı. Yine geçen yıl, Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı yüzde 9,4 Dört kişilik ailenin insanca yaşayabileceği en düşük harcama tutarı olan asgari geçim sınırı yüzde 10,9 açlık sınırı ise yüzde 9,8 yükseldi. Yani istatistiklere yansıyan enflasyon yüzde 8, cebimize yansıyan enflasyon en az yüzde 10 oldu. Geçen yıl dört kişilik bir aile için yapmak zorunda olduğumuz temel harcamalar tam 403 lira arttı. Kamu çalışanlarına 2014 yılı için verilen 123 TL dikkate alındığında, bir memur ailesi, geçtiğimiz yılı 280 lira zararla kapattı. Yaşanan bu erime ortalama olarak maaşlarda yüzde 12,56’ya denk geliyor. İşte biz, bu yüzden yüzden 12 ek zam istiyoruz. Gerçekler ortadayken hem Memur -Sen, hem de iktidarın pişkin açıklamaları akıllara zarar veriyor. Milyonlarca memurun, emeklinin, masumun hakkını yiyenler, ek zam talebimize herkesten önce itiraz eden, hesap bilmez sözde sendikalar, yüzleri kızarmadan, ‘Memura yüzde 17 zam yaptık’ yalanını söyleyenler ise, yarattıkları ekonomik yangının ateşini, milyonlarca memurun bordrolarında görecekler. Ay sonunu getiremeyen, borç batağında çırpınan, masada pazarlanan milyonlarca memurun, bordrosundan yükselen bu ateş, hem bu dünyada, hem öteki dünyada yalancıları, arsızları ve memur pazarlamacılarını saracaktır” ifadelerini kullandı. Grup olaysız şekilde dağıldı.

CEYHAN'DA MEMUR VE EMEKLİLER MAAŞ BORDROLARINI YAKTI
Adana'nın Ceyhan ilçesinde Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup 2015 yılı memur maaşlarını protesto etmek için bordrolarını yaktı. Kızılay Caddesi'nde Üçgen Park'ta toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, 2015 memur maaşlarına yapılan zamlar ile memurların özlük haklarında yapılan düzenlemeleri protesto etmek için bordro yakma eylemi yaptı.

 

Kamu-Sen Ceyhan Temsilcisi Nadir Tunç basın açıklamasında, "Memurlarımızın hakları masa başlarında gasp edilmiş, sorunları yok sayılmış; 2 milyon 600 bin memur, 1 milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Toplu sözleşme masası, memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Kapalı kapılar ardında, herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığı ise hala muammadır. Sonuç itibarı ile basiretsiz, hesap bilmez, hak gözetmez, mücadele etmekten aciz, memurun yerine sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşme, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çalmıştır" dedi.Basın açıklamasının ardından grup maaş bordrolarını yaktı.

KARABÜK’TE MEMURLAR MAAŞ BORDROLARINI YAKARAK EYLEM YAPTILAR
Memur maaşlarına yapılan zammı protesto eden Kamu-Sen üyeleri maaş bordrolarını yakarak eylem yaptı.
Öğle saatlerinde Karabük Belediyesi önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı çeşitli iş kollarındaki sendikalara üye memurlar, hükümetin 2015 yılı için memur ve emeklilere verdiği maaş zammını protesto etti. Burada konuşan Türk Sağlık - Sen Karabük Şube Başkan Yardımcısı Ali Ünal, 2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zammın; ortalama memur maaşında yüzde 5,2; en düşük memur maaşında yüzde 7,2; mühendis maaşında yüzde 3,7; avukat maaşında yüzde 4; doktor maaşında yüzde 3 artış anlamına gelmesine karşın yıllık enflasyonun yüzde 8,17 olduğunu ve buna göre 2014 yılında aylık olmak üzere, bir doktor 182 lira, mühendis 175 lira, avukat 156 lira, imam 69 lira, hemşire 56, düz memur 42, şoför 36, 15inci derecenin 1inci kademesindeki hizmetlinin ise, 24 lira enflasyon nedeniyle zarara uğradığını söyledi.

 

Ünal, “Geçtiğimiz yıl, bizleri 123 liraya mahkûm edenler, bu yıl da yüzde 3+3’e mahkûm ediyorlar. Memurları enflasyonun altında ezdiniz; biliniz ki, memurlar bir darbeyi daha kaldıramaz. Ekonomi iyi yolda, istikrar sürüyor, enflasyon düşüyor masalı, çarşı pazardaki gerçek fiyatlarla kâbusa döndü. Hükümet, her yıl hedef enflasyonu bilinçli olarak düşük göstererek memurlarımızı düşük ücret artışına mahkûm ederken, milletimizi zorunlu harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim ediyor. İktidar, 10 yıldır hiçbir enflasyon hedefine ulaşamadı. Bütün hesaplarında yanıldı. Bu yıl da enflasyon hedefi tutmayacak. Geride kalan sürede, bir zamanlar fakirin yemeği olan kuru fasulye, pilav lüks gıda maddesi haline geldi. Kırmızı etin yalnızca adı kaldı. Sebze, meyve el yakıyor. Bugün memurlarımız sözde zamlı maaşlarını aldılar ve acı gerçekle bir kez daha yüzleştiler. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2013 Ağustos’undan beri, gerçekleri dile getiriyoruz. İmzalanan toplu sözleşmenin defolu olduğunu, memurların haklarının gasp edildiğini ifade ediyoruz. Malum konfederasyon ise 123 lirayı, yüzde 3+3 zammı anlata anlata bitiremiyor. Gerçekler ortada; 2014 memurlarımız ve emeklilerimiz için kara bir yıl odu. 2015 daha da zor olacak” dedi.Ünal’ın açıklamasının ardından eyleme katılan sendika yöneticileri ve memurlar maaş bordrolarını yaktı.

ERZURUM’DA MEMURLAR BORDRO YAKTI
Memur maaşlarına yapılan zammı protesto eden Kamu-Sen üyeleri maaş bordrolarını yakarak eylem yaptı. Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Erzurum İl Temsilciliği tarafından Havuz başında düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen üyeler memur maaşlarına yapılan zamma tepki gösterdi.
Yapılan basın açıklamasının ardından bir araya gelen memurlar tutuşturdukları çıralar ile maaş bordrolarını yaktılar. Basın açıklamasını yapan Kamu-sen Erzurum İl temsilcisi Müfit Bayraktar, “2013 Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme ile memurlarımızın sorunları yok sayılmıştır. Neyin pazarlığının yapıldığı ise muammadır. İmzalanan toplu sözleşme, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çalmıştır. 2014 yılında maaşlarına 123 liralık zam yapılmıştır. Ama yıllık enflasyon yüzde 8.17 oldu. Kamu çalışanlarına 2014 yılı için verilen 123 lira dikkate alındığında, bir memur ailesi, geçtiğimiz yılı 280 lira zararla kapattı. İşte bu yüzden biz yüzde 12 ek zam istiyoruz. Bugün memurlarımız sözde zamlı maaşlarını aldılar ve acı gerçekle bir kez daha yüzleştiler.” dedi.
Yapılan açıklamanın grup bir süre sonra dağıldı.

KAMU-SEN BORDRO YAKTI 
Türkiye Kamu-Sen Muğla Şubesi, hükümetin memur ve emekliye 2015 yılı için verdiği yüzde 6 oranındaki zammı protesto etti ve bordro yaktı. Menteşe Sınırsızlık meydanında bir araya gelen Türkiye Kamu-Sen üyeleri sözleşmeyi imzalayan yetkili sendikayı da eleştirdi.

Türkiye Kamu Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata, memuru ve emekliyi enflasyonda ezdiren, ek zam taleplerini görmezden gelen iktidarı protesto ettiklerini açıkladı. Özata, “Geçen yıl yapılan zam ile bir memur ailesi geçen yılı 280 lira zarar ile kapattı. Bir yılda bir ailenin zorunlu harcamaları 403 ile artarken, diğer sendika 123 lira zamma evet diyor, hizmetleri yok sayıyor, 4/c’lilere ve birçok kesimi unuttular. Sendika ne için vardır. Kamu çalışanlarının haklarını savunmak ve ortak menfaatleri sağlamak için vardır. Sözde yetkili sendika bırakın kamu çalışanlarının ortak menfaatini mevut haklarını bile koruyamamıştır. Bu sendikaya sormak istiyorum. Sizin asıl menfaatiniz iş güvenceniz değil mi? Biz Türkiye Kamu Sen olarak memurlarımızın haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Umudumuz kamu çalışanlarının bir an önce gaflet uykusundan uyanmalarıdır. Biz kamu çalışanlarını bıkmadan uyarmaya devam edeceğiz” dedi.Türkiye Kamu Sen Muğla Şubesi üyeleri açıklamanın ardından hükümetten istedikleri ek zam taleplerinin karşılanmamasına tepki göstererek ellerindeki bordroları yaktılar.
 

SİNOP'TA EŞ ZAMANLI MAAŞ PROTESTOSU
Sinop’ta bir araya gelen sendikalar eş zamanlı olarak iki ayrı yerde memur maaşlarını protesto etmek için maaş bordrolarını yaktı.Sinop Valiliği önünde toplanan Kamu-Sen, Eğitim-Sen, Türk Bro-Sen başkanları ve üyeleri ve Türk Kamu-Sen ve Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci’nin katıldığı eyleme yaklaşık olarak elli kişi katıldı. Basın açıklamasında konuşan Metin Süren, “Yapılan toplu sözleşme memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Antlaşması olmuştur. Memurlarımızın hakları masa başında gasp edilmiş, sorunları yok sayılmış, iki milyon 600 bin memur, 1 milyon 900 bin emekli adeta pazarlanmıştır. Toplu sözleşme masası memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Kapalı kapılar ardında herkesten saklanarak neyin pazarlığı yapıldığı ise hala muammadır. Sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşme memur ve emeklinin tam 730 gününü çalmıştır" dedi. Basın açıklamasının ardından maaş bordrosunu yakarak yapılan zamları protesto edildi.

Basın açıklamasından sonra eyleme destek amacı ile Sinop’a gelen Türkiye Kamu-Sen Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci ise yaptığı konuşmada memur maaşlarına yapılan zamları eleştirdi. Demirci, "Kamu çalışanlarını 2014 yılı için 123 Türk Lirası ki bunun karşılığı ortalama devlet memuru maaşına yüzde 5.2 artış getiren bir hak edişle karşı karşıyayız. TÜİK 11 ayın yirmisi itibari ile bir açıklama yaptı. 'Türkiye’de satın alma paritesinin 2014 yılı başı ve sonu kıyaslaması ile yüzde 12 oranında bir değer kaybettiğini' ifade etti. Merkez Bankası hükümetin enflasyon rakamına rağmen 9.6'lık bir enflasyon oranı ile yılın kapatıldığını ifade etti. Maliye Bakanlığı yeniden değerle oranını 10.11 olarak ifade etti. Ortaya çıkan rakam ön görülmüş yüzde 5.2 lik bir enflasyonun karşılığında devletin kendi resmi rakamları bir değişim yada kayıp olduğunu ifade ediliyor. Bu toplu sözleşmede memurların nasıl pazarlandığını, haklarının nasıl gasp edildiğini gösteren bir uygulamadır" diye konuştu.

 

Öte yandan Uğur Mumcu Meydanı'nda da eş zamanlı olarak eylem yapan yaklaşık 30 kişilik KESK üyeleri de memur maaşlarını protesto ederek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan KSK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz de memur maaşlarına yapılan zamları eleştirerek hükumete yüklendi.
Basın açıklamasının ardında maaş bordrosunu yakıldı. Gerçekleşen eylemler olaysız bir şekilde sona erdi.

 

MEMURLAR MAAŞ BORDROLARINI ATEŞE VERDİ 

 

 Adana'da yüzde 12 ek zam isteyen memurlar maaş bordrolarını ateşe verip, 'Memnun-Sen' ismini verdikleri cansız mankenin ellerine kına yaktı. 
İnönü Parkı'nda toplanan Kamu-Sen üyesi memurlar, hükümetin maaş zammını yetersiz bularak basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilcisi Ayhan Arabacı, 2013 Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşmenin kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklarla gerçekleştiğini ileri sürdü. 2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zammın ortalama memur maaşına yüzde 5.2, en düşük memur maaşına yüzde 7.2, ekmeğe ise yüzde 15 zam geldiğini söyleyen Ayhan Arabacı, dört kişilik bir aile için yapmak zorunda olunan temel harcamaların 403 lira arttığını kaydetti.
Kamu çalışanlarına 2014 yılı için verilen 123 TL dikkate alındığında, bir memur ailesinin geçtiğimiz yılı 280 TL zararla kapattığını söyleyen Ayhan Arabacı, şöyle devam etti: 

“Yaşanan bu erime, ortalama olarak maaşlarda yüzde 12,56'ya denk geliyor. İşte biz, bu yüzden yüzde 12 ek zam istiyoruz. Gerçekler ortadayken Memnun-Sen ve iktidarın açıklamaları akıllara zarar veriyor. Bu durumda dahi 'Memurlarımızı enflasyona ezdirmedik' diyebiliyorlar. Başbakan, 'Memurlara yüzde 17 zam verdik' diyor. Maliye Bakanı 'Yüzde 8,5 zam verdik' diyor. Ortalama memur maaşını Maliye Bakanlığı yaklaşık 2 bin 700 TL olarak hesaplıyor. Biz diyelim ki, 2 bin 500 lira. Başbakan'ın dediği gibi, memura yüzde 17 zam yapılması için, 425 TL zam almamız gerekir. Soruyorum 2014'te 425 lira zam alan var mı?”


Basın açıklamasından sonra maaş bordrolarını ateşe veren grup, üzerinde 'Memnun-Sen' yazan bir cansız mankenin ellerine kına yaktı. Eylemin ardından grup olaysız dağıldı.

BALIKESİR'DE TÜRKİYE KAMU-SEN ÜYESİ MEMURLAR BORDRO YAKTI

Balıkesir'de Türkiye-Kamu Sen üyesi memurlar, maaş zammını protesto için bordro yaktı.
Ahihikmet Paşa Meydanı'nda toplanan memurlar, maaş zammını protesto ederek bordrolarını yaktı. Kamu-Sen İl Temsilcisi Yılmaz Kuran, iki buçuk milyon kamu görevlisinin ve 1,8 milyon emeklinin 2 yıl sürecek çileli geçim mücadelesinin, 2015 yılında da devam ettiğini söyledi. Memurların 123 TL, emeklilerin ise 140 TL zamla bütün bir yıl idare etmek zorunda kalacaklarını ifade eden Kuran, "Geçen yıl gıda fiyatları ortalama yüzde 10,5, mutfak tüpü yüzde 10,7, su yüzde 9,4 zamlanmış, yoksulluk sınırı 179 TL artmışken, maaşlara 123 lira zam yapmak, memur ve emeklilerle alay etmek demektir. Hükümet, hedef enflasyonu bilinçli olarak düşük göstererek, memurlarımızı düşük ücret artışına mahkum ediyor" dedi.
Açıklama sonrası memurlar maaş bordrolarını yaktı. Grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 

 DÜDÜKLER EŞLİĞİNDE BORDRO YAKTILAR 

Kamu Sen’e bağlı memurlar maaş bordrolarını yakarak, düdükler eşliğinde maaş zamlarını protesto ettiler. 
Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Manolya Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme Kamu-Sen’e bağlı sendikaların üyeleri katıldı. Yaklaşık 60 kişilik grup basın açıklaması boyunca sürekli düdük çalarak maaş zamlarını protesto ettiler.Manolya Meydanı'nda düzenlenen eylemde basın açıklamasını okuyan Kamu Sen Manisa İl Temsilcisi Recep Varlıakman hükümetin memura yaptığını söyledi yüzde 17’lik zammı göremediklerini belirterek tepki gösterdi. Varlıakman, “Bugün kamuda çalışan arkadaşlarımız maaşlarını aldılar. Yeni ve zamlı maaşlarını aldılar. O yüzden diyorum ki hükümet size sayın Başbakanın ifade ettiğine göre yüzde 17 zam vermiş. Bu zamlı maaşlarınızı almışsınızdır. Hayırlı uğurlu olsun” dedikten sonra meydandaki sendika üyeleri düdükler çalarak protesto ettiler.

 

“Toplu sözleşmenin memur ve emeklilerin 730 gününü çalmıştır” diyen Varlıakman şöyle devam etti:


“Memur ve emeklisinin koskoca 2 yılı resmen çalınmıştır. Kelime oyunları yaparak kamu çalışanlarını kimse kandırmaya ve aldatmaya kalkmasın. Memurlarımızın haklarını sonuna kadar müdafaa edeceğiz. Biz gerçekleri her şeye rağmen, her platformda, her ortamda söyleyeceğiz. Milyonlarca memurun, emeklinin, masumun hakkını yiyenler, ek zam taleplerimize herkesten önce itiraz eden hesap bilmez sözde sendikacılar yüzleri kızarmadan memura yüzde 17 zam yaptık yalanını söyleyenler ise oluşturdukları ekonomik yangının ateşini milyonlarca memurun bordrolarında göreceklerdir.”
Basın açıklamasının ardından bir memurun maaş bordrosu yakıldı. Eylemin ardından memurlar alkışlar eşliğinde olaysız bir şekilde dağıldı.

 

MEMURLAR MAAŞ BORDROLARI YAKARAK HÜKÜMETİ PROTESTO ETTİ
 

Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar, emekli ve çalışanlara verilen maaş zammını protesto ederek maaş bordrolarını yaktı. Öğle saatlerinde Hükümet Konağı önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı çeşitli iş kollarındaki sendikalara üye memurlar, hükümetin 2015 yılı için memur ve emeklilere verdiği maaş zammını protesto etti. Burada konuşan Türkiye Kamu-Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, 2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zammın; ortalama memur maaşında yüzde 5,2; en düşük memur maaşında yüzde 7,2; mühendis maaşında yüzde 3,7; avukat maaşında yüzde 4; doktor maaşında yüzde 3 artış anlamına gelmesine karşın yıllık enflasyonun yüzde 8,17 olduğunu ve buna göre 2014 yılında aylık olmak üzere, bir doktor 182 lira, mühendis 175 lira, avukat 156 lira, imam 69 lira, hemşire 56, düz memur 42, şoför 36, 15inci derecenin 1inci kademesindeki hizmetlinin ise, 24 lira enflasyon nedeniyle zarara uğradığını söyledi.

 

Çetin: “Geçtiğimiz yıl, bizleri 123 liraya mahkûm edenler, bu yıl da yüzde 3+3’e mahkûm ediyorlar. Memurları enflasyonun altında ezdiniz; biliniz ki, memurlar bir darbeyi daha kaldıramaz. Ekonomi iyi yolda, istikrar sürüyor, enflasyon düşüyor masalı, çarşı pazardaki gerçek fiyatlarla kâbusa döndü. Hükümet, her yıl hedef enflasyonu bilinçli olarak düşük göstererek memurlarımızı düşük ücret artışına mahkûm ederken, milletimizi zorunlu harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim ediyor. İktidar, 10 yıldır hiçbir enflasyon hedefine ulaşamadı. Bütün hesaplarında yanıldı. Bu yıl da enflasyon hedefi tutmayacak. Geride kalan sürede, bir zamanlar fakirin yemeği olan kuru fasulye, pilav lüks gıda maddesi haline geldi. Kırmızı etin yalnızca adı kaldı. Sebze, meyve el yakıyor. Bugün memurlarımız sözde zamlı maaşlarını aldılar ve acı gerçekle bir kez daha yüzleştiler. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2013 Ağustos’undan beri, gerçekleri dile getiriyoruz. İmzalanan toplu sözleşmenin defolu olduğunu, memurların haklarının gasp edildiğini ifade ediyoruz. Malum konfederasyon ise 123 lirayı, yüzde 3+3 zammı anlata anlata bitiremiyor. Gerçekler ortada; 2014 memurlarımız ve emeklilerimiz için kara bir yıl odu. 2015 daha da zor olacak” dedi.


Çetin’in açıklamasının ardından eyleme katılan sendika yöneticileri ve memurlar maaş bordrolarını yaktı.

 

MEMURLARDAN BORDRO YAKMA EYLEMİ 

KESK ve Kamu-Sen Mersin İl Temsilciliği üyeleri, memurlara verilen 3+3 zammı bordrolarını yakarak protesto ettiler. 


Öğle saatlerinde Kuvay-i Milliye Caddesi üzerinde bulunan Maliye Binası önünde bir araya gelen memurlar, sloganlar atarak zamma tepki gösterdiler. İlk olarak açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Bozkurt, bugün rutin bir eylemi gerçekleştirmek için değil isyanlarını haykırmak için toplandıklarını ifade ederek, "Sadece çalışan kamu emekçilerinin değil emeklilerin de iradesi anlaşmalı yasal değişiklikle yandaş konfederasyona altın tepside sunulmuştur. Aileleriyle birlikte milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren böylesine önemli bir sürecin kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal ve demokratik haklarına yönelik beklentilerine uygun biçimde çoğulcu ve katılımcı biçimde işletilmesi bir yana yandaş konfederasyon başkanıyla kapalı kapılar ardında yangından mal kaçırırcasına sürdürüldüğünün en somut kanıtı 2013 toplu sözleşme görüşmelerinde olmuştur. Ekonomik açıdan bu sefalet belgelerinin ortaya çıkmasına neden olan 2013 görüşmeleri kamu emekçilerinin sosyal, ekonomik, demokratik ve özlük haklarına ilişkin hiçbir konu görüşülmeden sonlandırılmıştır. Yandaş konfederasyon 2014 yılı için yüzde 3+3 gibi bir zammın altına imza atmıştır. Oysa Aralık ayında 2014 itibariyle yıllık enflasyon oranı 8.85'tir. Şimdi de bizden 2015 yılında enflasyonun gerileyeceğine inanmamızı istiyorlar. Oysa 2014 için öngörülen enflasyon oranı yüzde 6'lar dolayında iken yüzde 8.85 oldu" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi Mustafa Buyruk ise memurların haklarının masa başında gasp edildiğini, sorunların yok sayıldığını iddia ederek, "Toplu sözleşme masası, memurlar adına pazarlık yapılan yerdir. Fakat bir bayram arifesinde kapalı kapılar ardında herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığı ise hala muammadır. Sonuç itibariyle basiretsiz, hesap bilmez, hak gözetmez, mücadele etmekten aciz şahıslar memuru ve emekliyi satışa getirerek tam 730 gününü çalmıştır. 2014 yılında maaşlara yapılan 123 liralık zamma göre ortalama memur maaşında ki artık yüzde 5,2 olmuştur. Ama yıllık enflasyon yüzde 8,17 olarak açıklandı. Bu inanılması mümkün olmayan enflasyon açıklamasına rağmen kamu çalışanlarının kayıpları bir hayli yüksek olmuştur. Buna göre 2014 yılında kamu çalışanlarının bir yıllık yaklaşık kaybı en düşük bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arasındadır. Bu zarar maalesef emekli oluncaya kadar her yıl artarak devam edecektir. Ay sonunu getiremeyen, borç batağında çırpınan, bu soğuklarda ısınmaya para ayıramadığı için battaniyelere sarılarak yaşamaya çalışan milyonlarca memurun, bordrosunda yükselen ateş hem bu dünyada hem de öteki dünyada sorumluları saracaktır" şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından memurlar, bordroları yaktılar.

KESK ÜYELERİ BORDRO YAKTI

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Muş Şubeler Platformu'na bağlı bir grup, memur maaş zamlarını protesto amacıyla bordrolarını yaktı. 
Belediye Meydanı'nda toplanan KESK'e bağlı sendika üyeleri, gelir ve sosyal haklarının enflasyon karşısında eridiğini savunarak, slogan attı. Grup adına açıklama yapan KESK Muş Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Demiraydın, bordrolarıyla alanlarda olduklarını belirterek, bordroların yıllardır biriken, her geçen gün ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunların belgesi olduğunu ileri sürdü. Demiraydın, "Bu bordrolar aynı zamanda yandaş konfederasyonun hükümetle imzaladığı satış sözleşmesinin yansıdığı en net belgelerdir. Bugün burada rutin bir eylemi gerçekleştirmek için değil isyanımızı haykırmak için toplandık. Bordrolarımızı yoksulluğa, sömürüye meydan okuduğumuzu göstermek, insanca yaşam hakkımız için kazanana dek mücadelemizi büyütmeye kararlı olduğumuzu göstermek için yakıyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından yanlarında getirdikleri bordrolarını yakan KESK üyeleri, daha sonra dağıldı.

Editör: Wan Haber