Türk Büro-Sen Düzce Şube Başkanı Temel Kırali, 2013 yılında fazla çalışma ücretlerinin devamının sağlanması ve ek ödemelerin emekliliğe dahil edilmesini istediklerini belirterek "Kamu çalışanlarının haklarının korunması noktasında her türlü kanuni ve demokratik haklarımızı kullanacağız" dedi.
Türk Büro-Sen Düzce Şubesi 2013 yılı maaş zamları ve fazla mesailerin kaldırılması ile ilgili ile basın açıklamasının ardından bordro yaktı.
Türk Büro Sen Düzce Şubesi üyeleri tarafından Spor Sokak çıkışında düzenlenen bordro yakma eyleminde fazla mesai ücretlerinin 2013 yılında da devam edilmesi istenirken ek ücretlerin emekli aylığına dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Türk Büro-Sen Düzce Şube Başkanı Temel Kırali, bordro yakma eylemi öncesinde yaptığı basın açıklamasında hükümetlerin başarısı sayıldığı bir ortamda mevcut iktidarın Anayasada vurgulanan sosyal devlet ilkesinin aksine yapmış olduğu zamlarla, halka, çalışanlara zulmettiğini ifade ederek " Bu zulmün en yakın göstergesi 2012 yılı içerisinde doğalgaza yüzde 29,3; elektriğe yüzde 20; mazota yüzde 13,5; benzine yüzde 12 ve kömüre yapılan yüzde 13,9 zamdır. Bu zamların tüm tüketim maddelerine vatandaşın alım gücüne yansıması ise, kış gününde vahim bir tabloyu ortaya çıkarmaktadır.Tablonun bu kadar vahim olmasına rağmen 12 Eylül referandumu ile, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı vermek üzere yola çıkan iktidar, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın tüm itirazlarına rağmen, grevsiz oldukça sınırlı bir hükmü Anayasal hale getirmiş, iktidarla aynı paralelde olan malum sendika ise, "toplu sözleşme hakkı" kamu çalışanlarına iktidarca verilmiş bir lütuf gibi grevsiz bir hakkı olduğu gibi kabullenmiş ve savunucusu olmuştur" dedi.
Zammı eleştiren Kırali, şöyle konuştu: " Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vermiş olduğu zam oranı 2012 yılı ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 artışa ve 2013 yılı için ilk altı ay yüzde 3 ikinci altı ay için yüzde 3'tür. Kamu görevlilerine hak olarak görülen bu rakama toplu sözleşmede yetkiliyiz diyen malum sendikalar, konfederasyon ve temsilcisi sessiz kalmış, boynu bükük izlemekle yetinmiştir.
Mevcut hükümet tüm gerçeklere rağmen, TBMM'nin kanun yapmasını dahi beklemeden yangından mal kaçırır gibi yüze yakın Kanun Hükmünde Kararname çıkarmayı bir beceri gibi görmüş, Anayasal kurumlar dahil bir çok kamu kurum ve kuruluşunun teşkilat kanununu değiştirmiştir. Özellikle 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çalışanların özlük hakları geriye götürülmüştür. Belirtilen düzenleme ile hükümet eşit işe eşit ücret uygulamasını hayata geçirdiğini gerekçe olarak ileri sürmüştür. Ancak uygulamada böyle olmadığı çok kısa sürede ortaya çıkmıştır. Yapılan düzenleme unvan ve dereceleri eşit olanların eşit ücretinden bahsetmektedir ancak hangi işin hangi işe eşit olduğunun tanımını yapacak hakkaniyet ölçülerinde bir düzenleme mevzuatta bulunmamaktadır, bu konudaki mağduriyetler ya görmezden gelinmiş, ya da bilerek atlanmıştır"
FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ DEVAM ETMELİDİR
Fazla çalışma ücretlerinin kamu çalışanlarına ekonomik katkı sağladığına ve gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturduğuna değinen Kırali " Yeni yılla birlikte vergilerde, harçlarda ve birçok kalemde enflasyon oranının çok üzerinde artışlar, zamlar yaparken, kamu görevlilerinin gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan fazla çalışma ücretleri kaldırılmıştır. Kamu çalışanları fazla çalışma uygulaması ve bunun karşılığında ödenen fazla çalışma ücretine güvenerek ileriye dönük borçlandı, bankalardan kredi kullandı. Şimdiyse kara kara borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünmektedir. Fazla çalışma ücretlerinin kaldırılması, çalışanların hayat standartlarında ve alım gücünde ciddi bir azalmaya yol açmıştır" dedi.
EK ÜCRETLER EMEKLİ AYLIĞINA DAHİL EDİLMELİ
Temel Kırali, ek ödemelerin emekli aylığına dahil edilmemesinin çalışanların emekli olması yönünde en büyük engel olduğuna dikkat çekerek, "Emeklilik süreci çalışanların gelirinde yüzde 50 civarında azalmaya neden olmakta on binlerce kamu çalışanı emeklilik hakkını kullanamamaktadır. Ek ödemelerin yeni bir düzenlemeyle bir an önce emeklilik maaşına dahil edilmesi, bir çok kamu çalışanının emekli olmasını sağlayacağı gibi, bu nedenle de işsiz gençlerimize istihdam alanı sağlayacaktır" dedi.
Temel Kırali "2013 yılında fazla çalışma ücretlerinin devamının sağlanması ve ek ödemelerin emekliliğe dahil edilmesi hususunu bir kez daha yineler, kamu çalışanlarının haklarının korunması noktasında her türlü kanuni ve demokratik haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" diye konuştu. Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldılar.
(AY)

15.01.2013 14:38:06 TSI

Editör: Wan Haber