Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurları mağdur etmeye yönelen her girişimin, en ufak çabanın karşısında olacaklarını ve bedeli ne olursa olsun bu tür girişmelere ve çabalara müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Abant'ta Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen Kamu Personeli Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı'nın açılışında konuşan Gündoğdu, kamu personel sisteminin farklı yönlerden masaya yatırılacağı çalıştayın memurlara yeni haklar vermenin, onların refahlarını artırmanın zemini olacak anlayış, politika ve kazanımları hayata geçirmenin başlangıcını oluşturacak bir iradeye ulaşmayı sağlaması gerektiğini belirtti. Çalıştayın kamu görevlilerine yeni haklar vermeme ya da mevcut hakları tırpanlamaya zemin ve fırsat oluşturacak bir organizasyon olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, "Böyle bir değerlendirme söz konusuysa vazgeçilmelidir. Bir şeyin altını özellikle şimdiden çizmek istiyorum. Memurları mağdur etmeye yönelen her girişimin, en ufak çabanın karşısında oluruz ve bedeli ne olursa olsun bu tür girişmelere ve çabalara müsaade etmeyiz. Biz bu çalıştaya, kamu görevlilerinin haklı beklentilerini dile getirmeye, mevcut sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini ifade etmeye, kamu yönetimi tarafıyla ortak çözümler ve kazanım üretecek yeni yol haritaları belirlemeye geldik" şeklinde konuştu.
Örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının tam işlemesi, kamu görevlilerinin haklarına tam olarak kavuşması, güvencelerin eksiksiz olarak hayata geçirilmesi ve geliştirilmesinin toplumsal gelişme ve ekonomik kalkınmanın motoru olduğu idrakini paylaşmak için çalıştaya katıldıklarını dile getiren Ahmet Gündoğdu, bu çerçevenin dışına çıkan, kamu görevlilerinin güvencelerini hedef alan süreç ve sonuçlara izin vermelerinin de tahammül etmelerinin de mümkün olmadığını kaydetti. Çalıştayın açılış konuşmasında bu uyarıları yapmasının gerekçesini de açıklayan Gündoğdu, belli dönemlerde memurların iş güvencesini tartışmaya açma girişimlerine şahit olduklarını, medya üzerinden yapılan bu girişimlerin bu çalıştaya yansımaması için uyarıda bulunduğunu ifade etti. Kim tarafından düğmeye basıldığını kesin olarak bilmemelerine karşın tahminleri olduğunu söyleyen Gündoğdu, geçtiğimiz hafta daha yoğun bir şekilde bu kampanyaya hız verildiğini belirtti. "Birileri, medya üzerinden kamu görevlilerinin iş güvencesini tartışmaya açmaya çalışıyor" diyen Gündoğdu, konuya ilişkin haberler ile bu çalıştay, çalıştayı düzenleyen ve çalıştaya katılan kurumlar arasında bir bağlantı kurmak istemediğini dile getirdi. Aynı şekilde memurların örgütlenme, toplu pazarlık, ücret hakkı, sosyal güvenlik hakkı, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki, kimlik ve şahsiyetini koruma ve onurunu koruma gibi güvencelere dokundurtmama noktasında katılımcıları da rakip değil refikleri olarak görmek istediklerini söyleyen Gündoğdu, "Bu vesileyle bir kez daha hatırlatıyoruz. Güvenceler konusu, güvencelerin dokunulmazlığı özellikle de iş güvencesi Memur-Sen ailesinin, hiç kimsenin silmesine izin vermeyeceği kırmızı çizgilerin başında gelmektedir" şeklinde konuştu.
2010 yılında yine Abant'ta kamu görevlilerinin örgütlenme hakkının genişletilmesi, toplu sözleşme ve grev hakkına sahip olmasına alt yapı oluşturmak amacıyla bir çalıştay yaptıklarını hatırlatan Gündoğdu, alınan kararlardan birisinin de Avrupa Sosyal Şartı'nın 5 ve 6. maddelerine konulan çekincelerin kaldırılması olduğunu hatırlattı. Aradan bunca yıl geçmesine karşın bu çekincelerin kaldırılmadığını söyleyen Ahmet Gündoğdu, kolektif bir iradeyle alınan ve deklare edilen karara rağmen söz konusu çekincelerin halen kaldırılmamasının siyasi irade açısından büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. Örgütlenme hakkının eksikliğine de dikkat çeken Gündoğdu, Memur-Sen olarak asker, hakim ve polis dahil tüm kamu görevlilerinin sınırsız örgütlenme hakkına sahip olmasını istediklerini ifade etti. Toplu sözleşmenin kapsamının mali ve sosyal haklarla sınırlandırılmak istendiğini de belirten Gündoğdu, bunu kabul etmelerinin de mümkün olmadığını kaydetti.
Kamu görevlilerine siyaset hakkı isteklerini tekrarlayan Gündoğdu, yeni haklara kapı aralama, temel haklar üzerindeki yasakları kaldırma ve sınırlamalara son vermenin milleti ve egemenliğini esas alan demokratik devleti gerçekten var etmenin bugüne kadar bulunan ve ikamesi olmayan en kısa yolu olduğunu söyledi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konuşmasında taşeron sorununa da dikkat çekti. Memurlara daha az ücret ödemek, daha az sosyal güvence sağlamak için farklı çalışma türleri, istihdam türleri üretildiğini belirten Gündoğdu, bunların gereklilikten değil piyasa aktörlerinin zorlamasıyla ortaya çıkan/çıkarılan istihdam türleri olduğunu ifade etti. Kamu hizmeti sunanlar arasında istihdam türü ve buna bağlı olarak sahip oldukları haklara yönelik bir ayrımın olmaması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, sistemin sadeleştirilerek kadrolu memur ve kamu işçisi olarak ikiye ayrılmasının yeterli olduğunu vurguladı. Sosyal güvenlik hakkını, sürekli istihdam hakkını ve insan onuruna yakışır ücret ve iş ortamını yaralayan ve tahrip eden taşeronluk uygulamasının tüm kamu kurumlarından kaldırılması gerektiğini belirten Gündoğdu, "Memurların iş ve ücret güvencesinin, sosyal kazanımlarının zayıflatıldığı, esnek çalışma modelleriyle kamu görevlilerinin köle gibi kullanıldığı bir düzeni ne isteriz ne de böyle bir düzene sessiz kalırız. Yüz kızartıcı suçlar hariç kimsenin ekmeğiyle oynanmamalı, insanların düzenli olarak evlerine ekmek götürmeleri sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
(CC-Y)

26.01.2013 12:38:29 TSI

Editör: Wan Haber