Güney Kıbrıs'ın 2016'ya kadar ödemek üzere 2011'de Rusya'dan aldığı 2,5 milyar Euro tutarındaki kredinin, memoranduma engel olduğu haber verildi.
Kıbrıs RUM kesiminde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros "Memoranduma Rus Engeli... Moskova'nın 2,5 Milyarı Planları Bozuyor" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Euro Bölgesi üyelerinin memorandum aracılığıyla Rus kredisinin ödenmesini kabul etmediklerini yazdı.
Gazete, özellikle Alman milletvekillerinin, Rum bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması ile aslında Rus mafyasının güçlendirileceğini savunarak, Rum memorandumuna temkinli yaklaştıklarını belirtti.
Gazeteye göre, Rum Merkez Bankası'nda 'Eurogroup'un toplanacağı 21 Ocak'a kadar Rum yönetiminin Moskova'yla, kredi vadesinin uzatılması (2020'ye kadar) konusunda anlaşmaya varılması gerektiği, bunun yapılması halinde Rusya'dan alınan kredinin artık memoranduma engel teşkil etmeyeceği' değerlendirilmeleri yapılıyor.
Rusya'dan alınan kredi ve Troyka ile memorandum konularının birleştirilmesinin siyasi olduğunu yazan gazete, kararların siyasi düzeyde alındığından, memorandum anlaşmasının içeriğini olumsuz etkileyecek her şeyin aşılması gerektiğini belirtti.
Habere göre, Rum Merkez Bankası, Güney Kıbrıs'ın memorandum aracılığıyla alacağı kredinin faizini örnek göstererek, bunun kamu borcunun sürdürülebilirliği konusunda çok temel bir unsur olduğunu belirtti.
Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis'in, yabancı büyükelçilere, kara para aklamayla mücadele için alınan tedbirler hakkında bilgi verme görevi üstlendiği kaydedildi.
Dimitriadis, dünkü açıklamasında, acı tedbirler içeriyor olmasına karşın memorandumun en kısa sürede imzalanmasının şart olduğuna dikkat çekerek, bunun, genel hatlarıyla Rum ekonomisinin yükselme temellerini atacağı ve bankacılık sektörünün iyileştirilmesi için şart olduğunu vurguladı.
(MG-İB-D)

04.01.2013 17:43:21 TSI

Editör: Wan Haber