İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, bölgede yaşanan çatışmalara ve ölümlere dikkat çekerek, "Barışı dile getirmek için korkmamak gerekiyor. Barış için cesaretli adımlara ihtiyaç var. Ülkemde ölüm istemiyorum, gözyaşı istemiyorum, hak, adalet, demokrasi, eşitlik ve barış istiyorum diyen her yurttaşın barış için sesini yükseltmesi lazım. Açıkçası barışı haykırmalıyız" dedi.

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, bir süre önce Van'da yapılan bir protesto eyleminde gözlemci olarak yer aldığını belirtirken, gözaltına alınmış, daha sonra hakkında soruşturma başlatılmıştı. Melet'in, yürütülen soruşturma çerçevesinde geçtiğimiz günlerde ifadesine başvurulduğu öğrenildi. 

Konu ile ilgili konuşan Melet, sözü edilen yürüyüşe İHD yöneticisi sıfatıyla gözlemci olarak katıldığını söylediğini ifade etti.

"HASSAS DAVRANMAK ZORUNDAYIZ"

Bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili İHD olarak tarafsız davrandıklarını ve ihlaller konusunda hassas davranmak zorunda olduklarını belirten Melet, "Ancak ne var ki bizim bu yönlü çalışmalarımız zaman zaman işte bu şekilde engellenebiliyor, gözaltına alınıyoruz, sorgulanıyoruz. İnsan hakları savunucularının da gözaltına alındığı, çalışmalarına izin verilmediği, engellenmeye çalışıldığı bu süreçte görevimizi yaparken bizi bir gruba dahil ettirip ifadelere çağırma durumu da söz konusu olabiliyor. Dünyanın her yerinde insan hakları savunucuları korunurken, ülkemizde bize dönük zaman zaman anlamsız uygulamaların olması anlaşılır değildir." dedi.

"İHLALLER ARTTI"

Bazı bölge illerinde ve ilçelerde yaşanan olaylar sırasında ihlallerin giderek arttığına dikkat çeken Melet, şöyle devam etti:

"Her gün gözaltı, tutuklama ve ölümlerle uyandığımız bir süreci yaşıyoruz. Gittikçe hak ihlallerinin arttığı bir dönemin tanıkları olmaya başladık. İnsancıl hukukun yok sayıldığı, insan temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bu süreçte ablukalar ve sokağa çıkma yasakları en büyük hak ihlalleridir. Sokağa çıkma yasakları insanların elinden alınmış yaşamsal haktır. Yaralı insanlara hiçbir müdahalenin yapılmaması da yaşama dair büyük bir hak ihlalidir."

AKADEMİSYENLER KONUSU

Bölgedeki çatışmaların son bulması için çaba içine girenlerin baskı altına alındığını ve bunun doğru bir yöntem olmadığını ifade eden Melet, "Barışa dair düşüncelerini dile getiren hemen herkes hakkında soruşturmaların başladığı, görevlerinden uzaklaştırmaların olduğu bu süreçte akademisyenlere dönük başlatılan linç kampanyası da hukukla bağdaşmıyor. Bir ülke, kendini eğitenlere saygı göstermelidir. Düşüncelerine saygı göstermelidir. Herkes birileri gibi düşünmek zorunda değildir." diye konuştu.

"BARIŞI HAYKIRMALIYIZ"

Bölgede yaşanan çatışmaların ve ölümlerin son bulması için bir insan hakları savunucusu olarak herkesi sorumluluk almaya davet ettiklerini belirten Melet, şunları kaydetti:

"Savaşta barışı konuşmak zordur ama insanların cesaretli olması gerekiyor. Barışı dile getirmek için korkmamak gerekiyor. Barış için cesaretli adımlara ihtiyaç var. Ülkemde ölüm istemiyorum, göz yaşı istemiyorum, hak, adalet, demokrasi, eşitlik ve barış istiyorum diyen her yurttaşın cesur olması gerekiyor. Herkes sesini yükseltmeli, çünkü hepimizin barışa ihtiyacı vardır."

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber