Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'e açılan fahri konsoloslukların 15'ncisinin Meksika Konsolosluğu olacağını ifade ederek, "Konsolosluğumuz Mersin-Meksika ve Türkiye-Meksika arasındaki dostluğa önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Mersin'e gelen Meksika Büyükelçisi Garcia Amaral, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Konsolos Amaral, 1 yıl önce Vali Güzeloğlu'nu ziyaret ettiklerini ve bu ziyarette Mersin'de Meksika Fahri Konsolosluğu'nun açılmasına dönük düşüncelerini paylaştığını ifade etti. Geride kalan 1 yıl içerisinde gerekli çalışmaların yapıldığını ve sona gelindiğini aktaran Amaral, "Bulunduğu konumu ve sahip olduğu dinamikleri ile dünyayla direk bağlantı halinde olan Mersin'deki fahri konsolosluğumuz aracılığıyla Türkiye ile Meksika arasındaki kültürel ve sosyal gelişmeler daha da gelişecektir. Mersin'deki amacımız da bu ildeki ikili iş hacmini arttırmaktır. Projemizin hayata geçmesine olanak sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne ve Mersin Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu'na teşekkür ediyorum" dedi.
Mersin Valisi Güzeloğlu ise "Mersin'de yer alan fahri konsoloslukların 15'ncisi Meksika'nın. Konsolosluğumuz Mersin-Meksika ve Türkiye-Meksika arasındaki dostluğa önemli katkı sağlayacaktır. Bu gelişme ülkemizin Meksika ile olan ilişkilerini geliştirecek, güçlendirecek, Meksika ve Mersin'in dünyanın her köşesindeki ticaretini güçlendirmesine katkı koyacak. Türkiye ekonomik alanda son 10 yılda yaşanan krizlere rağmen dünya ölçeğinde büyük bir başarıyı elde etmiş ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmiş bir ülkedir. Bu doğrultuda en büyük amacımız, Cumhuriyetimizin 100'ncü kuruluş yıldönümüne denk gelen 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmektir. Bu noktada da ticaretimizi geliştirebilmek adına yapılan işbirliklerini çok değerli buluyoruz" şeklinde konuştu.
Mersin'in İstanbul'un ardından Türkiye'nin en önemli dış ticaret kenti olduğunun bilgisini veren Güzeloğlu, geçtiğimiz yılsonu itibariyle Mersin'in toplam dış ticaretinin 20 milyar doları aştığının altını çizdi. Mersin Limanı'nın Türkiye'nin en büyük 2'nci limanı olduğunu kaydeden Güzeloğlu, "Geçtiğimiz yıl 1 buçuk milyon konteyner TEU yük hacmine varan limanımızda 2023 hedefimiz 15 milyon TEU konteyner yüktür. Böylelikle yine dünyanın en büyük ilk 10 ticari limanı olma hedefindeyiz. Çünkü Mersin Limanı Asya, Avrupa ve Amerika kıtaları arasında bir aktarma ve bağlantı limanı olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda Meksika'nın da Meksikalı firma ve şirketlerin de Mersin'de olmasını bekliyoruz. Açılacak fahri konsolosluğumuzun buna hizmet edeceğini ve katkı koyacağını ümit ediyorum" diye konuştu.
17'nci Akdeniz Oyunları'nın 2013 yılında Mersin'de organize edileceğini de dile getiren Güzeloğlu, Meksika Büyükelçisi Amaral'ı oyunları izlemeye davet etti.
(KRY-KYM-Y)

11.12.2012 17:51:14 TSI

Editör: Wan Haber