Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Galatasaray ile Beşiktaş RMK Marine tekerlekli basketbol takımları arasında oynanan maçta çıkan olaylarla ilgili, "Bu olaylara kabul edebilmek mümkün değil. Görüntülerden midem bulanıyor. Olayları bıçak gibi bir anda kesmek mümkün olmayabilir ama Türkiye'de bu spor terörü sona erecek" dedi.
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Galatasaray ile Beşiktaş RMK Marine tekerlekli basketbol takımları arasında oynanan maçta çıkan olaylarla ilgili bir televizyon programına bağlanarak açıklamalarda bulundu.
Genel Müdür Baykan, 6222 sayılı Sporda Şiddeti ve Düzensizliği Önleme yasasında bazı boşluklar olduğunu ve bu boşlukların yayınlanacak yönetmeliklerle doldurulacağını söyledi. Baykan, "6222 sayılı yasanın ilk çıkışı ve üzerinde değişiklikler yapılmasının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Yasanın uygulanması konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşandığı ve boşluklar olduğu konusundaki görüşleri ağırlıklı olarak haklı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Yasanın kamil manada uygulanmasını sağlayacak olan yönetmelik kısa süre içinde yayınlanmış olacak. Yönetmelik çalışması, yasadan daha ayrıntılı çalışmayı gerektiren, çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Çünkü, yasalar yönetmeliklerle uygulanabilir. Bu yüzden yönetmelik hazırlanırken, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile federasyonların görüşleri alınarak, yasanın gereğini yerine getirmede kimin ne kadar sorumluluk alacağı ve ne şekilde uygulayacağına dair boşluklar doldurulacak" dedi.

"YÖNETMELİK İLE BOŞLUKLAR DOLDURULACAK"
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, "Gerek spor hukuku açısından gerekse adli cezalar açısından 2 ayrı alan söz konusu. Bu boşluk, olası yaşanan olaylarda eksikliği görünen konular manasında tam anlamıyla doldurulup, uygulamada uygulayıcıların elini tam anlamıyla güçlendirecek. Bu boşluk yönetmelik ile doldurulmak üzere. Bu demek değildir ki, yönetmelik yayınlana kadar geçecek sürede şiddet yasasının ya da şiddet ve düzensizliği önleme yasasında uygulanmasıyla alakalı uygulamada sıkıntılar yaşanabilir. Bunların da çözümü vardır. Maçta çıkan olaylarla ilgili olarak salonda şu an itibariyle gözaltı olabilmesinin yegane sebebi, kanun nedeniyle salonlarda ve statlarda bulunan kamera sisteminin tam olarak hayata geçirilmesidir. Salonda kamera olmasaydı, söz konusu gözaltılar olmayabilirdi" ifadelerini kullandı.

"OLAYLARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Türkiye'de spor terörünün er ya da geç biteceğini kaydeden Baykan, "Bir spor adamı, bir spor yöneticisi olarak görüntülerden benim midem bulanıyor. 2012 Londra Paralimpik Oyunları'ndaki başarılarımızla oluşan olumlu atmosfer devam ederken, Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Spor Genel Müdürlüğümüzün projeleriyle illerimizde engelli vatandaşlarımıza spor yaptırma konusunda büyük ilerlemeler kaydedilmişken, bu olayları kabul edebilmek mümkün değil. Benim midem bulanıyor. Bu görüntüleri de bıçakla keser gibi bir anda ülke spor gündeminden çıkartmanın imkanını görmüyorum. Bıçak gibi kesemeyebiliriz ama bu ülkede spor terörü bitecektir. Yaşanan böyle üzücü görüntülerin yanında Türk sporunda güzel tablolar da yaşanıyor. Süper Lig'de oynanan Akhisar Belediyespor-Medical Park Antalyaspor maçında taraftarlar arasında yaşananlar herkese örnek olmalı. Kapalı tribünde bulunan Akhisarlı taraftarlar, açık tribünde yer alan ve yoğun yağış altında bulunan rakip takım taraftarlarına tribünlerini açtı ve iki takım taraftarı maçı beraber izledi. Bu da örnek alınmasını temenni ettiğimiz güzellikte bir tabloydu" dedi.

"ADLİ MAKAMLARIN CEZA VERME YETKİSİ VAR"
Genel Müdür Baykan, "Tekerlekli sandalye basketbol müsabakalar, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'na bağlı, dolayısıyla bizim sorumluluğumuz altındadır. Sportif cezaların verilmesiyle alakalı, gözlemci ve temsilci raporlarıyla ilgili işlemler yapılacakken bu gözaltına alınan spor teröristlerine karşı, adli makamlarımızın 1-3 yıl hapis cezası verebilme, seyirden men cezası verebilme konularda yetkileri vardır. Bugün Gençlik ve Spor Bakanımızın talimatlarıyla bir müfettiş görevlendirdik. İstanbul'da gerekli incelemeler yapılıyor. Sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız" şeklinde konuştu
(RFK-RFK-S)

10.12.2012 17:44:03 TSI

Editör: Wan Haber