Dicle Toplumsal Araştırma Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörlüğü'nün, üniversite hastanelerine medikal malzeme, tıbbi cihaz ve ilaç tedarik eden firmaların milyonlarca lira alacağını 20 aydan bu yana ödemediğini ifade ederek, bunun mağduriyetlere yol açtığını söyledi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında 71 firma adına açıklama yapan DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, uzun süreden bu yana DÜ'nün başta medikal sektörü olmak üzere, tüm tedarikçilerine ve esnafa olan ödemeleriyle ilgili sorun yaşadığını belirtti. Sorunla ilgili 5 aydır görüşmeler yaptıklarına değinen Kaya, "Bu süreci arkadaşlarla birlikte diyaloglarla çözmeye çalıştık. Rektör ve rektör yardımcılarıyla görüştük. Fakat gelinen noktada, çözüm adına yol kat ettiğimizi söyleyemeyiz. O anlamda gerek kamuoyunu, gerek meslektaşlarımızı, gerekse de bu konuda görev alması gereken yöneticileri uyarmak amacıyla bu açıklamayı yapıyoruz" dedi. Kaya, DÜ Tıp Fakültesi'nde yapılan muayene, tetkik ve müdahaleler esnasında kullanılan tıbbi alet, ilaç ve malzemeler ile medikal hizmet alımlarının, başta Diyarbakır'daki medikal ve ecza depoları olmak üzere, ülkenin farklı illerinden gelen tedarikçiler ve hizmet sunucuları tarafından karşılandığını ifade etti. Kaya, firmaların üniversite hastanesine sundukları mal ve hizmetlerin karşılığını alamadıkları halde, kendi ödemelerini yapabilmek için başta banka kredileri olmak üzere, kendilerini daha da zora sokan borçlanma araçlarıyla süreci yönetmeye çalıştığını, ancak bunun da tıkanma noktasına geldiğini dile getirdi. Kaya, "Bu durumun firma iflaslarına yol açabilecek düzeye gelmesiyle, Odamız Meslek Komitesi haberdar edilmiştir. Yapılan araştırmalarda, bölgemizdeki diğer üniversite hastaneleriyle, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Eğitim Araştırma ve Bölge Hastaneleri'nde ödemelerin, 3 ile 6 ay arasında yapıldığı görülmüştür. Ancak Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde ödemelerin, 20 ay gecikmeli olarak beklediği ve Nisan 2011 tarihinden itibaren bekleyen ödemelerin olduğu tespit edilmiştir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2011-2012 yıllarına ait medikal malzeme ve ilaç firmalarına olan borcu yaklaşık 60 milyon liradır" diye konuştu.

"FİRMALAR İFLASIN NOKTASINA GELDİ"
Kaya, bu durum ve ödemeler dengesinin giderek daha da kötüleşmesinin, üniversite hastanesine malzeme tedariki ve hizmetlerinin sürdürülememesi gibi, sağlık hizmeti sunulmasıyla ilgili ciddi sıkıntılara yol açacağına kaydederek, "Üyemiz alacaklı firmalar da ciddi finansal sorunlarla boğuşmakta ve buna bağlı olarak çeklerini ödemeyerek, kredi faizlerinin artan yüküyle öz kaynaklarını tüketerek, iflas noktasına gelmektedirler. Üniversite yöneticilerinin bu konuda gerekli çalışma ve girişimlerde bulunup, ödemeler konusunda öncelikli bir çözüm üretmemeleri halinde, sorunun içinden çıkılamaz bir hale gelecek ve hem üniversite hastanesi yoğun bir icra sürecine girecek, hem de firmalar malzeme veremez duruma geleceklerinden, Diyarbakır'da da ciddi bir sağlık hizmeti sorunuyla karşı karşıya gelebilecektir" şeklinde konuştu.
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

20.12.2012 17:46:03 TSI

Editör: Wan Haber