Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'a 6360 sayılı Kanun çerçevesinde yetki verilmesi ile ilgili görüşmelerde meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2013 yılı Şubat ayı birleşmesinde, 06 Aralık 2012 günü Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı Kanun çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi'nden ilçelerden çeşitli hizmetler istendiğinde yapılabilmesi için Fen ve Daire İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili yetkilinin Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın kılınmasıyla ilgili verdiği önerge tartışmalara neden oldu.
MHP ve CHP'li üyeler bu yetki istenmesini 2014 yılında yapılacak yerel seçimlere bağlarken, konu hakkında görüşlerini bildirmek isteyen AK Parti'li Meclis Üyesi Emin Kazım Şen'in konuşması tartışmaya yol açtı. Yetki verilmesinin hiçbir sakınca oluşturmadığını söyleyen Emin Kazım Şen'in, "Yasal dayanağı ve referansı olmadan, burada yetki alsa bile onay almadan para harcanmayacağını basit bir orta zekalı insana sorsanız bunu cevabını verir" demesi CHP'li Suat Hayri Erdönmez'in tepkisine neden oldu. Erdönmez, "Bu ne biçim bir laf. Herkes burada zekasını biliyor. Burada açık konuşamadığımız için zekayla mı ilgileniyorsunuz" dedi. Bunun üzerine AK Parti'li Emin Kazım Şen, Hayri Erdönmez ve meclis üyelerine seslenerek, "Yanlış anlaşılmamdan dolayı özür dilerim" diye konuştu.
Tartışmanın daha da büyümesini önleyen Meclis Başkan Vekili Turan Çakır ise, "Bu konuda zaten bir kaynak yok. İlk önce yapılması gerekler yapılacak. Bu önerge tamamen kanunla ilgilidir ve yasaldır. Bu konuda sürekli bir yaptırım söz konusu değildir. Sadece Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'ın uygun gördükleri yapılacaktır" diye konuştu.
Yetki tartışmaları sonunda CHP'li üye Suat Hayri Erdönmez, Başkan Vekili Turan Çakır'a, "Bu konuda Ayvacık ilçelerimizin yukarı köylerinden talepler ileteceğim. Umarım dikkate alırısınız" dedi. Turan Çakır ise, "Bugüne kadar Atakum'daki talepleri getiriyordun. Şimdi de Ayvacık'ımı getireceksin? Senin işin atıf" ifadelerini kullandı.
Meclis gündeminde tartışmalara neden olan yetki tartışması meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.
Mecliste ayrıca 23 gündem maddesi daha görüşülerek karara bağlandı.
(HAK-SLH-Y)

13.02.2013 17:59:58 TSI

Editör: Wan Haber