Mecclis’e AKP’den 42, HDP’den 31, CHP’den 21, MHP’den de 4 kadın Meclis’e girdi. Sayısal üstünlük AKP’de ancak oransal olarak bakıldığında kadın temsilinin en fazla olduğu parti HDP.

HDP’li milletvekillerinin yaklaşık yüzde 40’ı kadın. HDP’yi yüzde 16,27’lik oranla AKP takip ediyor. CHP kadın temsil oranı yüzde 16. Kadın aday konusunda beklenen çizgiyi yakalayamayan MHP burada da sonuncu sırada. Kadın temsil oranı yaklaşık yüzde 5. Genel tabloda 98 kadın Meclis’e girecek ve yeminlerini edecek.

21 başörtülü vekil
Van’dan 4. sıra adayı olan ve Meclis’e gelen 1989 doğumlu olan Tuğba Hezer, HDP’nin en genç milletvekili oldu. Leyla Şahin, Fatma Benli ile Merve Kavakçı’nın kızkardeşi Ravza Kavakcı Kan’ın da aralarında bulunduğu 21 başörtülü kadın AKP’den milletvekili seçildi. HDP’den başörtülü Aktivist Hüda Kaya, İstanbul 1. bölgeden milletvekili oldu. HDP’nin başörtülü ikinci ismi Seher Akçınar Baha, Erzurum’dan milletvekili seçildi.

HDP, seçim barajı olan yüzde 10’u geçerek 31 kadın vekili Meclis’e göndermeyi başardı. CHP’den 18, MHP’den ise dört kadın milletvekili seçildi. 24. dönem parlamentosunda yedi başörtülü vekil bulunuyordu. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de Meclis’e giren isimlerden oldu.

MHP’deki kadın milletvekili sayısı ise üçten dörde çıktı. İstanbul 3. bölgede Arzu Erdem, TBMM’ye girmeyi başardı. (Al Jazeera, ZETE)

Editör: Wan Haber