Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 8 bin 591 kilometre olan deniz kıyılarının yüzde 95'lik kısmının kıyı kenar çizgisi tespit işleminin tamamlandığını belirterek, "Tüm bilgi ve belgelerin envanteri çıkarılarak, coğrafi bilgi sisteminde kullanılması için veri tabanı oluşturuyoruz. 2014 sonuna kadar tüm kıyıların master planları ve bütünleşik kıyı alanları planlamasını tamamlayacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de şehirleşmenin arttığını ve hızlı şehirleşmesinin bir taraftan plansız ve çarpık yapılaşmaya sebep olduğunu söyledi. Şehirleşmenin doğal kaynakların ölçüsüz kullanılmasına ve çevre kirliliğine yol açtığını ifade eden Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu sorunların kalıcı biçimde çözümü için kurulduğunu kaydetti. Bakanlığının çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bayraktar, bakanlığının yaptığı çalışmalarla sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir yerleşimi sağlamak, şehirlerin marka değerini arttırmak ve ülke çapında kentsel dönüşümü başlatmak konusunda titiz bir yapı oluşturduklarını vurguladı. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu ile 35 ilde 3 bin 169 binayı yıkarak dönüşümü başlattıklarını söyleyen Bayraktar, Türkiye genelinde yaklaşık 6.5 milyon konutun dönüştürülmesinin planlandığını kaydetti. Kentsel dönüşümle sadece binaların yıkılıp, yenilerinin yapılmayacağını, aynı zamanda teknik altyapı, şehir meydanları, parklar, yeşil alanlar ve modern hayatın gerektirdiği sosyal donatıların oluşmasıyla şehirlerin marka değerinin artacağının altını çizen Bayraktar, yasa ile ulaşılması düşünülen hedeflerin tek bir kurum tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.Bayraktar, uygulamada başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kuruluşları, sivil toplum, üniversitelerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Uygulamanın en önemli aktörlerinin yerel yönetimler olduğunun altını çizen Bayraktar, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya büyükşehir belediyeleriyle ilçe belediyelerine riskli yapı ve alan belirleme yetkisi verdiklerini anlattı.
Bakanlık, belediyeler ve TOKİ eliyle ülke genelinde 250 noktada kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydeden Bayraktar, kentsel dönüşümde asıl hedeflerinin riskli yapıların vatandaşlar tarafından dönüştürülmesi olduğunu ifade etti. Bayraktar, "Bu doğrultuda vatandaşlarımıza imkanlar ölçüsünde kira desteği, kredi faizlerini sübvanse etmek gibi her türlü yardım yapılacaktır" dedi.
ÇED belgelerinin artık elektronik ortamda verildiğini, ÇED için istenen belge sayısını 199'dan 16'ya düşürdüklerini belirten Bayraktar, çevre izin ve lisansa ilişkin süreçleri tek yönetmelik altında topladıklarını söyledi. Bayraktar, 8 bin 591 kilometre olan deniz kıyılarının yüzde 95'lik kısmının kıyı kenar çizgisi tespit işleminin tamamlandığını da anlatarak, "Tüm bilgi ve belgelerin envanteri çıkarılarak, coğrafi bilgi sisteminde kullanılması için veri tabanı oluşturuyoruz. 2014 sonuna kadar tüm kıyıların master planları ve bütünleşik kıyı alanları planlamasını tamamlayacağız" diye konuştu.
(TB-CC-Y)

17.12.2012 16:22:09 TSI

Editör: Wan Haber