TBMM Genel Kurulu, ilk olarak Suriye tezkeresini ele alacak. Yerel seçim çalışmaları nedeniyle önünde üç aylık çalışma takvimi bulunan TBMM, bu kısa sürede 2014 yılı bütçesi ile acil bekleyen yasa tasarı ve tekliflerini görüşecek. 
 
TBMM Genel Kurulu tartışmalı konularla açılacak. 1 Ekim’de yapılacak törenle çalışmalarına başlayacak olan TBMM Genel Kurulunun önünde zorlu konular bulunuyor. TBMM’nin açılacağı 1 Ekim tarihinde Genel Kurul, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmasıyla çalışmalarına başlayacak. Ardından Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye olan CHP ’li Mehmet Haberal, yemin ederek görevine başlayacak. 
 
İlk iş tezkere 
TBMM Genel Kurulunun çalışmalara başlamasının ardından, Suriye’ye ilişkin Hükümet tezkeresinin süresi uzatılacak. Hükümet, Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle oluşabilecek risklere karşın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na başvurmuş ve Meclis de 4 Ekim 2012 tarihinde karar almıştı. Tezkere 3 Ekim Perşembe günü bir yıl daha uzatılacak. Ancak muhalefet partilerinin tezkerenin uzatılmasına yönelik tepkileri nedeniyle görüşmenin tartışmalı geçmesi bekleniyor. 
 
Kuzey Irak tezkeresi 
TBMM’nin Kuzey Irak’a sınırdışı operasyon yapılmasına ilişkin tezkeresinin süresi ise 17 Ekim 2013’te sona erecek. Ancak, çözüm süreci nedeniyle tezkerenin yeniden uzatılıp uzatılmayacağı bilinmiyor. 
 
Yerel seçim için ara verilecek 
TBMM çalışmalarına, 2014 Mart ayında yapılacak Yerel seçimler nedeniyle Aralık ayı sonunda, üç aylık ara verilecek. O nedenle gündemde acil bekleyen yasa tasarı ve teklifleri ile bütçe görüşmelerinin üç aylık süre içerisinde tamamlanması gerekiyor. Bu da milletvekillerinin gece gündüz mesai yapacağı zorlu bir çalışma takvimiyle işe başlayacağını gösteriyor. 
 
Gündem belirlenecek 
TBMM’nin çalışmalarına başlamasının ardından Ak Parti Meclis Grup yönetimi toplanarak gündemi belirleyecek. Meclis, tezkerenin ardından, “tam gün” ile ilgili torba kanun tasarısını ele alacak. Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair “Torba tasarı”, iki gün süren 16 saatlik mesainin ardından TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilmişti. Tasarı, Meclis tatilinden önce yasalaştırılmak istenmiş ancak yetişmemişti. Tüketici haklarını yeniden düzenleyen, Tüketiciyi Koruma Kanunu Tasarısı, Genel Kurul da görüşülecek öncelikli konulardan. 
 
Az zamanda çok iş yapılacak 
TBMM 10 Ekim’de Kurban Bayramı nedeniyle bir haftalık tatile girecek. Tatil öncesi TBMM’de 2014 yılı bütçesi maratonu başlayacak. Bayram öncesi 14 Ekim’de TBMM’ye sunulması beklenen bütçe görüşmeleri Kurban Bayramı tatili sonrasında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak. Komisyon görüşmelerinin ardından Aralık ayı başında bütçe Meclis Genel Kurulunda ele alınacak. 
 
Demokratikleşme paketi sırada 
TBMM’nin açılmasından bir gün önce açıklanacak demokratikleşme paketinin, en tartışmalı konulardan biri olacağı tahmin ediliyor. CHP, paketin içeriğini beklerken, MHP şimdiden ‘paketin PKK için hazırladığı’ gerekçesiyle tepki gösteriyor. BDP ’liler ise paketin içeriğini yetersiz buluyor. Ancak, paketin içeriğine yönelik kamuoyuna yansıyan bilgiler, tartışmaların hararetli geçeceğinin işaretini de veriyor. TBMM’de bütçe görüşmeleri sürerken paketin, ilgili komisyonlarda ele alınması bekleniyor. Paketin Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi yasalaştırılması planlanıyor. 
 
Gezi için Meclis araştırması 
Bir yandan bu tartışmalar sürerken bir yandan da TBMM Araştırma Komisyonlarına yenileri eklenecek. Ak Parti Gezi olayları ve sporda doping iddialarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istiyor. Gezi olaylarıyla ilgili Meclis araştırması açılması önergesinin Kurban Bayramına kadar, Meclis Başkanlığına sunulması ve Genel Kurul’da görüşülmesi planlanıyor. 
 
Meclis hazırlandı 
Milletvekillerini bekleyen ağır çalışma temposunun gerilimlere neden olmaması için TBMM Genel Kurulu salonunda özel çalışmalar yapıldı. 1 Ekim öncesi, 2,5 aylık tatil boyunca TBMM yeni çalışma dönemine hazırlandı. TBMM kampüsünde ve Genel Kurul salonunda tadilatlar tamamlandı. TBMM’de milletvekillerinin gerginliğine neden olan etkenler arasında sayılan ışık şiddeti ve akustik problemleri büyük ölçüde çözüldü. Kürsüdeki 3 mikrofonun yerine Line Array denilen hassas bir sistem yerleştirildi. Vekiller artık konuşurken mikrofonla uğraşmak zorunda kalmayacak. Radikal
Editör: Wan Haber