Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'nün tanıtımının 27 Aralık'ta yapılacağını belirterek, uygulama ile tacirlerin, ihracat işlemlerini kendi fabrikalarından yapabileceklerini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmelerde kürsüye çıkan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Yeni Özet Beyan Uygulaması ile ilgili bilgi vererek, bu uygulama sayesinde ticaret erbabının hem maliyetten hem de zamandan tasarruf sağladığını ifade etti. Türkiye'nin 1 Aralık'tan itibaren Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olduğunu hatırlatan Yazıcı, AB üyesi ülkelerin uyguladığı bu sistem sayesinde Konya'dan yola çıkan bir TIR'ın, Londra veya Paris'e kadar hiçbir gümrüğe beyanda bulunmadan, tek beyanla varış yerine ulaşabildiğini kaydetti. Bu sözleşmeye taraf olunmasıyla maliyet ve zaman açısından müteşebbislerin yıllık 100 milyon Euro'nun üzerinde tasarruf edeceğini kaydeden Yazıcı, onaylanmış kişi statüsünü devreye koyduklarını, bunun, gümrük işlemleri bakımından son derece önemli bir proje olduğunu belirtti. Onaylanmış kişi statüsüne sahip müteşebbislerin tüm gümrük uygulamalarını Mavi Hat'tan gerçekleştirmek suretiyle ürünlerini seri şekilde pazarlarına eriştirdiğini anlatan Yazıcı, Türkiye'de bu statüye sahip bin 410 tacir bulunduğunu açıkladı.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulamasının dünyada yaygın olmayan bir sistem olduğuna işaret eden Yazıcı, Türkiye'nin dünyadaki uygulamaları da dikkate alarak hazırladığı bu uygulamanın, 27 Aralık'ta kamuoyuna tanıtılacağını ifade etti. Yazıcı, uygulama ile bu statüye sahip tacirlerin ihracat işlemlerini kendi fabrikalarında gerçekleştirerek gümrük işlemlerine hız kazandıracağını kaydetti.
Yazıcı, konuşmasında gümrüklerle ilgili bilgiler de verdi. 57 ülkeyle gümrük alanında anlaşması imzaladıklarını anlatan Yazıcı, bunlardan 40'ının Meclis'ten geçerek yürürlüğe girdiğini belirtti. Tek pencere uygulaması ile bütün prosedürlerin tek bir yerde toplanacağını ve işlemelerde zaman kazanılacağını kaydeden Yazıcı, gümrüklerin modern laboratuvarlara ihtiyaç duyduğunu, bu kapsamda birçok gümrük laboratuvarının modernize edildiğini açıkladı.
Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bakanlığının sorumlu olduğu ikincil düzenlemelerin yüzde 80'inin tamamlandığını ifade eden Yazıcı, Türk tacirlerine ait işletmelerin artık genel kurullarını elektronik ortamda icra ettiğini söyledi. Ticaret alanınındaki önemli projelerden birisinin de Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) olduğunu dile getiren Yazıcı, "Bunun çok önemli bölümü yıl sonunda tamamlanmış olacak. Ticaret sicil müdürlükleri tamamen bu sistem üzerinden işlemlerini gerçekleştirmeye başlayacak. Sadece tacirleri değil meslek kuruluşlarını, odaları, sendikaları, hatta apartman kapıcılığını da bünyesine alacak bir proje. Bu proje 2013 yılı sonunda bitecek. Türkiye'nin dördüncü en büyük veri tabanı projesi olacak" diye konuştu.
Hal Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yazıcı, bu Kanun ile 74 milyar liralık büyüklüğe sahip olan meyve ve sebze ticareti alanının kayıt altına alınacağını söyledi. Esnaf ve sanatkarla ilgili çalışmalarına da işaret eden Yazıcı, 2002'de yüzde 57 faiz oranıyla toplam 157 milyon lira kredi kullanan esnafın, bugün yüzde 5-6 faiz oranıyla 6,6 milyar lira kredi kullandığını ifade etti.
(ZÇ-YHY-Y)

13.12.2012 18:49:18 TSI

Editör: Wan Haber