TBMM, 26. Dönem ikinci Yasama Yılı açılış programı saat 14.00'te Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk koydu. 

Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TBMM Başkanvekilleri Ahmet Aydın, Ayşe Nur Bahçekapılı, Pervin Buldan, AKP Grup başkanvekilleri Naci Bostancı, Mustafa Elitaş, CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

Meclis Başkanı:

Artık Türkiye'de darbe devri kapanmıştı

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'de Meclis Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, sunuş konuşmasında, "Milletimiz 15 Temmuz'da bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Artık Türkiye'de darbe devri kapanmıştır" dedi.

"Yenikapı ruhunu titizlikle korumak hepimizin görevi"

Meclis Başkanı Kahraman'ın ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çıktı. Erdoğan konuşmasında, 15 Temmuz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Hepimizin milletimize can borcu var" ifadesini kullandı. "Yenikapı ruhunu titizlikle korumak hepimizin görevi" diyen Erdoğan, "Her kim ki amasız, fakatsız, 'darbe' demekte zorlanıyorsa o da darbenin bir parçasıdır" diye konuştu.

İsmail Kahraman'ın konuşması şöyle:

"Sayın milletvekilleri, 26. Dönemin ikinci Yasama Yılı'nın hayırlı ve başarılı olması temennisiyle sizleri ve şahsınızda milletimizi saygıyla selamlıyorum. Zorluklar içinde, halkı için mücadele eden tarihi şahsiyetlerimizi hürmet v milletle yad ediyorum. Meclisimiz önceki yasama yılında aktif ve verimli bir çalışma sergiledi. Hareketli bir yıl geçirdik ancak ne yazık ki ülkemiz bir darbe teşebbüsüyle karşılaştı. Bir ihanet şebekesi milli varlığımıza ve bütünlüğümüze kast etmeye çalıştı. Türkiyemizin varlığına kast eden beyni yıkanmış, asker kıyafetli bir terörist grup, millete ait sıraları milletin bağrına doğrultmuştur. Tarihimizde olmayan, dünya tarihinde de ender rastlanan bir trajedi yaşadık. TBMM bombalandı, helikopterlerin ateşine maruz kaldık. 14 polisimiz yaralandı. Cumhurbaşkanımızı öldürmek için suikast girişiminde bulundular. Herhangi bir tedirginlik duymadan Meclis'i açtım, ertesi gün TBMM'yi olağanüstü toplantıya davet ettiğimi milletvekillerimize duyurdum. 15 Temmuz'da uçakların ve helikopterlerin açtığı ateş altında Meclis'e koşan değerli milletvekillerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Yürekten inanıyorum ki çalışma günü olduğu için Ankara'da bulunamayan milletvekillerimiz, bulundukları yerlerde demokrasi nöbetine girdiler ve milli sadaya öncülük ettiler. İstiklal harbimizde göğsünü siper eden Meclisimiz gazi unvanını almıştı. Bizler de milletimizin verdiği egemenliği koruma görevimizi yerine getirerek ikinci defa gazi unvanına sahip olduk. Cumhurbaşkanımızın halkı sokağa çıkması ve göğsünü tanklara siper etmesiyle bu hain teşebbüs engellendi.  Milletimiz 15 Temmuz gecesi demokrasiyi özümsediğini bir kez daha ispat etti. Camilerden yükselen ezanlarla milletimiz darbeyi yendi. 15 Temmuz şehitlerimize şükran borçluyuz. Cenab-ı Hak şehitlerimize gani gani rahmet eylesin. Bildiğiniz gbi 16 Temmuz'da yaptığımız olağanüstü toplantıda ortak bir bildiri yayınlandı, örnek bir dayanışma sergiledi. Demokrasiye sahip çıkan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile sizlere teşekkür ediyorum.

Yenikapı meydanında düzenlenen demokrasi ve şehitler mitingiyle bu dayanışma taçlandırıldı. Bu miting ile bütün dünyaya demokrasiyi özümsediğimiz, birlik ve beraberlik içinde olduğumuz gösterildi. Şahsımın da aralarında bulunduğu, Cumhurbaşkanımız ile Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar tarafından konuşmalar yapıldı, dimdik ayakta durduğumuz gösterildi.

Meclisimize yoğun bir şekilde geçmiş olsun ziyaretleri gerçekleştirildi. Meclisin bir bölümünü yaşayan bir müze inşa edeceğiz. Milletin meclisini millet yapar diyerek Meclisimizi iyileştiren STK'lara teşekkür ediyorum. Sayın milletvekilleri, medenice tartışarak milletimizin beklentilerini karşılamak zorundayız. Meclis olarak bu dönemde oldukça yüklü bir gündem bizi beklemektedir. Türkiye'nin önde giden bir ülke olması için gerekli düzenlemeleri yapmalıyız. En büyük önceliğimiz yeni bir anayasa yapmaktır. 1980 anayasası üzerinde 18 farklı tarihte 114 değişikliğe uğramıştır. Böyle bir anayasa daha fazla Türkiye'yi taşıyamaz. Bunun yanında Meclis çalışmalarını düzenli hale getirecek iç tüzük tertip etmeliyiz. Mevcut tüzüğümüz 1973 tarihinde kabul edilmiştir, 155 maddede değişikliğe gidilmiştir. Diğer konular arasında ise siyasi partiler, seçim ve milletvekili kanunları da vardır.

Milletin temsilcileri olarak görevimiz ülkemizi bir daha tehditlere maruz kalmayacak duruma kavuşturmaktır. Bu konuda milli dayanışma ruhuyla haraket etmemiz önemlidir. Meclisimizin açılışında emeği geçen Kemal Atatürk ve fedakar birçok kahramanı saygıyla anıyorum. vatanımızın güvenliği için şehit olmuş asker, polis, köy kurucusu tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Erdoğan'ın konuşması şöyle:

Sayın başkan, değerli milletvekilleri, TBMM'nin 26. dönem ikinci yasama yılının açılışında sizleri en kalbi duygularımlar selamlıyorum.

Bugüne kadar TBMM çatısı altında görev yapmış tüm milletvekillerimizi saygıyla yad ediyorum. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere herkesi rahmetle anıyorum. 23 nİSAN 1920 gününden bugüne geçen sürede TBMM için pek çok önemli dönüm noktası vardır. Darbe girişimi sırasında derhal bu salonda toplanan ve milletimizin sokaklara dökülerek gösterdiği tepkiyi mecliste ortaya koyan siz değerli milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Milletvekillerimiz darbe girişimi karşısında onurlu bir duruş gösterdiler, buraya sahip çıktılar. Bu onurlu tavır hainler tarafından defalarca taciz edildi, bedeli tanklarla kuşatılması olarak ödendi. Meclisimiz kurtuluş savaşından sonra ikinci defa gazi unvanına sahip oluyor. Esasen o gece sokakları, meydanları, darbecilerin hedef aldığı tüm mekanları kuşatan milletimiz gazilik sıfatı hak ediyor. On milyonlarca vatandaşımıza borcumuzu asla ödeyemeyiz. Bu süreçte Türkiye bir avuç hainin dışında, tüm dünyaya, tarih boyunca örnek gösterilecek bir özgürlük ve demokrasi dersi vermiştir. Milletimiz terör örgütlerine olduğu gibi darbe heveslilerine de ülkesini bırakmayacağını gösterdi. Şu salonda bulunan milletvekillerimizin tamamının millete borcu olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. 15 Temmuz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, milletimize baş sağlığı diliyorum.

Çarşamba günü yaptığımız mGK toplantısında bu tarihin 15 Temmuz özgürlük ve demokrasi günü olarak resmi bayram olmasını tavsiye ettik. Şehit yakınlarımıza ve gazilerimize her türlü destek veriliyor. Bir kez daha ifade ediyorum, 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. Bunun için okullardaki ders müfredatları, belgesellere, filmlere kadar her mecrada 15 Temmuz'un işlenmesini teşvik etmeliyiz. Bu mücadelede yorulan herkese şunu tavsiye ediyorum; şehitlerimizin listesini önünüze koyun, resimlerine bir bakın. O gece çekilen görüntüleri izleyin. Orada 15 Temmuz darbesinin herhangi bir siyasi, sosyal, ekonomik grubun değil, sıradan insanların engellediğini göreceksiniz. 15 Temmuz'da sokaklarda şehadete koşan insanların ne korumak zorunda olduğu malı mülkü, ne unvanı ne de başka bir çıkarı vardır. Bu insanlar sahip oldukları maddi varlıklar uğruna değil, inançlarına, imanlarına, özgürlüklerine sahip çıkmak için sokaklara dökülmüşlerdir. O gece milyonlar "tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" ilkeleri için ölüm kusan silahların üzerine yürümüşlerdir. Darbe girişiminin anlaşılmasının hemen ardından önce benim sonra Başbakanımızın yaptığı çağrılar, zaten sokaklara dökülmeye başlayan milletimizin hissiyatından başka bir şey değildir. 15 Temmuz'da yaşananları senaryo, oyun, "Böyle darbe mi olur" diyerek küçümsemeye çalışanlar oldu. Her kim ki amasız, fakatsız, lakinsiz "darbe" demekte zorlanıyorsa, veya hiç diyemiyorsa o da darbenin bir parçasıdır ya da gönüllü destekçisidir. 

Tezkere görüşülecek

Meclis açılışın hemen ardından Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'ni ele alacak. 

"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile gerekli düzenlemelerin yapılması" için verilen izin süresinin 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurul'da ele alınacak.

Süresi 2 Ekim'de dolacak tezkere üzerinde gruplar adına birer milletvekili, Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık konuşacak.

Müziksiz resepsiyon

Son dönemdeki terör olayları nedeniyle TBMM’de resepsiyonlar yapılmıyordu. Bu kez saat 19.00'da Meclis Başkanı, 1 Ekim resepsiyonu verecek. Resepsiyonda müzik çalınmayacak. 15 Temmuz gecesi büyük darbe alan TBMM'de inşaat ve tadilat çalışmaları da devam ediyor. Başbakanın makam katında inşaat çalışması sürüyor. Muhalefet kulisinin bulunduğu alandaki tadilat ise tamamlanmak üzere. Ana binada şeref holünün olduğu bölümde de demokrasi müzesi açılacak.

2017 yılı bütçesi de Meclis gündeminde

Ekonomi de en sıcak tartışma başlıklarından biri. Son olarak Moody's’in Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından hükümet cephesinden yapısal reformlara ilişkin kritik adımların atılacağı mesajları geldi. Bu düzenlemeler de yeni dönem de Meclis gündemine gelecek önemli başlıklar arasında. Ayrıca Ekim ayından itibaren 2017 yılı bütçesi de Meclis gündeminin en önemli rutini olacak. Önce Plan Bütçe Komisyonunda, ardından da yıl sonuna kadar Meclis Genel Kurul’unda bütçe görüşmeleri yapılacak.

CHP’li Levent Gök: Saygıyla karşılayacağız

Meclis açılışına ilişkin konuşan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, yeni yasama yılı açılışına ilişkin olarak, “Meclis’te Cumhurbaşkanı’nı saygıyla karşılayacağız” demişti. Tavrı en çok merak edilen parti ise HDP.  Geçtiğimiz yılki açılış töreninde Erdoğan’ın genel kurula girişi sırasında HDP’li milletvekilleri ayağa kalkmamış ve Cumhurbaşkanı’nın konuşmaya başlamasıyla da salonu terk etmişlerdi.

Kaynak: T24

 

Editör: Wan Haber