TBMM, 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler için bugün saat 15.00'da toplandı. Oturumu Meclis'in Nöbetçi Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Yakut'un yönettiği birleşimde önce elektronik yoklama yapıldı. Oylamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı.

TOPLANTI YETER SAYISINA ULAŞILDI

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, 15 mükerrer oy pusulası olduğu gerekçesiyle TBMM'nin toplanması için önergeye imza atan milletvekillerinin adını okudu. Yakut ardından "Toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz" diyerek toplantıyı açtı.

MUHALEFETTEN İTİRAZLAR

MHP’li Oktay Vural, CHP’li Akif Hamzaçebi ve BDP'li Hasip Kaplan fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti. TBMM'de 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin görüşmeleri sırasında fezlekelerin okunmasıyla ilgili tartışma çıktı. Muhalefet milletvekilleri, fezlekelerin içeriğinin okunmasını gerektiğini savunurken, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, kanundan kaynaklanan gizlilik olduğunu söyledi.

VURAL: GEREĞİNİ YAPIN

MHP'li Vural, "Daha önce gelen tezkereler hangi yöntemle okunduysa o şekilde okuyun. Fezlekenin içeriğinin milletvekillerine sunulması lazım. Bu bilgi verilmemiştir. Lütfen bu sunuşunuzu düzeltin. Milletten saklamayınız. Türk milletinden saklayacak bir şeyiniz yoksa, bize gelen dosyayı incelemek istiyoruz. TBMM, milletin iradesine darbe vurma yeri değildir. Lütfen gereğini yapınız. Görevinizi kötüye kullanmayınız" dedi.

TBMM GENEL KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI- GALERİ

HAMZAÇEBİ: ŞU ANDA ANAYASAL SUÇ İŞLİYORSUNUZ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzeçebi de "Yapmış olduğunuz işlem hem anayasaya, hem içtüzüğe hem de olağanüstü toplantı gündemine aykırıdır. Bizim talebimizin ilk bölümü fezleklerin okunması. İkinci bölüm ise fezlekelerin görüşmesinin geciktirilmesinin genel kurulda görüşülmesi. Siz fezlekelerin içeriğinin okunmasını engelleme hakkına sahip değilsiniz. Meclis Soruşturası denetim yollarından biridir. Meclis Soruşturmasında TBMM savcıların görevini yapar. TBMM kendisine ulaşan fezlekeyi sonuna kadar inceleme hakkına sahiptir. Bu güne kadar hep böyle olmuştur. Şu anda anayasal bir suç işliyorsunuz, tutumunuzu düzeltmeye davet ediyorum sizi" diyerek fezlekenin içeriğinin okunmamasına itiraz etti.

KAPLAN: KARDEŞİM BU DEVLET BİZE Mİ ÇALIŞIYOR

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da içtüzüğe dikkat çekerek fezlekelerin denetime açılmasını istedi. Kaplan, bizim 945 tane fezlekemiz geldi hepsi burada okundu.. Kürtçe 'su' demişiz fezleke gelmiş. Burada bazı fezlekeler kaplumbağa hızında geliyor. Başbakan akşam konuşuyor, sabah bizim fezlekelerimiz Meclis'e geliyor. Kardeşim bu devlet bize mi çalışıyor? 945 fezleke var ama çok şükür aralarında yolsuzluk ve yüz kızartıcı suç yok. Biz herkese eşit muamele yapılmasını istiyoruz. Bizim vekilimizle ilgili Mecliskürsüsünde 'terör örgütü üyesi gibi davranmaktan' fezleke geliyor. Bunu tartışabilmeliyiz ve oturumu usul tartışmalarına boğmamalıyız. 'Kürt Memet Nöbete' gibi bütün kritik oturumlarda 'Kayserili Sadık mı' nöbete gidecek?" dedi.

CANİKLİ: BİLGİLER TÜM TÜRKİYE'YE SERVİS EDİLDİ

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise "Bilgilerin karartılması söz konusu değildir. Zaten fezlekelerin içeriği tüm Türkiye'ye servis edilmiştir. Dosyada gizlilik olmadığı için bir sakınca yoktur ancak gelen dosyalardaki gizlilik kararı devam etmektedir. Buradaki hassasiyet sadece çok açık bir hukuk kuralının ihlal edilmemesini istemekten kaynaklanmaktadır. Bu tür fezlekelerin eklerinin TBMM'ye gelmesine gerek yok. Bunun örnekleri vardır. Her aşamada soruşturma komisyonu kurulması için yeterli imza olduğu takdirde soruşturma komisyonu kurulabilir. Bakanlarımızın kendileri hakkında soruşturma kurulması talepleri ile bağlantılı olarak bizler AK Parti olarak imza topluyoruz. Önümüzdeki güünlerde TBMM Başkanlığına verilecek. Biz de bunu talep ediyoruz. Çünkü soruşturma komisyonu üyeleri gizli bile olsa her türlü bilgiye ulaşabilirler. Biz de bunu temin etmek istiyoruz. Kaçırılan, gizlenen bir konu yoktur. Soruşturma komisyonu kurulduğunda muhalefete mensup arkadaşlarımız da bu bilgilerin tamamına erişeceklerdir" dedi.

HAMZAÇEBİ: DİLEKÇEYE HERKES GÜLER

Akif Hamzaçebi, "Konu usul görüşmeleri ile feda edilemez. Bizim toplantı çağrımızın nedeni fezlekelerin okunması. Eğer okunmasını istemiyorsanız bu çağrıyı yapmayacaktınız. Sayın Canikli'nin söylediğine kargalar bile güler. TBMM'yi toplantıya çağırmışız, milletvekilleri gelmiş. Böyle bir gündemde konu fezlekeler ve bakanların işledikleri iddia edilen suçlar. Bu güne kadar neyi beklediler acaba? Eğer hükümetin bu dosyaların açılmasından bir korkusu olmasaydı, kendilerine güvenselerdi bu dosyalar açılırdı. Bu dosyalardaki bilgilerin kamuoyuna açılmasından korkuyorsunuz. 4 bakanın verdiği dilekçeye herkes güler" dedi.

YUSUF HALAÇOĞLU: VEKİLLER İÇERİĞİ GÖRMELİ

Yusuf Halaçoğlu, "Demin AKP grup başkanvekili meclis başkanı adına konuşma yaptı. Biz Meclis başkanının aldığı kararı eleştiriyoruz. Bu şekilde Meclis’e sunamazsınız. Meclis sadece fezlekelerin adını alarak geçiştirme yapamaz. Neye göre oylanacak? Milletvekillerimiz bu dosyaların içeriğini görmeli. Sayın Canikli Meclis Başkanlığı adına bize cevap veremez. Bunun hesabını soruyoruz" dedi.

KAPLAN: SİZİN CEP TELEFONUNUZA DA GELMİŞTİR BİRBİRİMİZİ KANDIRMAYALIM

Hasip Kaplan, "Milletvekillerinin ve grupların soruşturma açılıp açılmaması konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Burada fezlekelere ulaşmak aleni şeyler. Şimdi Sayın Başkan 299 sayfalık rapor elimizde. Vermeseniz de bize ulaşıyor. Ama biz böyle bir rapor değil, resmi bir fezlekenin elimizde olmasını istiyoruz. Sayın Çiçek, "istek olursa içeriğe erişilebilir" diyor. Ama gönderdiği yazıda tarih yok. Meclis yazışmalarında tarih olmaz mı? Birazdan genel görüşme yapacağız. Bu da Anayasal bir düzenleme. Genel görüşmede herhalde kapalı oturum istemezsiniz. Soruşturma istediğinize göre kapalı oturum da istemezsiniz. Açmadığınız takdirde kürsüde açılır. Sayın Meclis Başkanım, internet böyle bir şey fezleke sizin cep telefonunuza da gelmiştir, birbirimizi kandırmayalım" dedi.



MECLİS BAŞKANI BİRLEŞİME ARA VERDİ

Sadık Yakut, itirazlar üzerine konuyla ilgili Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Taha Akyol ve Sabih Kanadoğlu'nun bu konudaki görüşlerini paylaştı ve fezleke hakkında gizlilik kararına dikkat edilmesi gerektiğini savundu.

Sadık Yakut, itirazların devam etmesi üzerine Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları okudu. Ancak muhalefetin itirazları devam etti. Sadık Yakut," Biraz sonra genel görüşme açacağız" diyerek birleşime 10 dakika ara verdi.

OTURUM YENİDEN BAŞLADI, SIRRI SÜREYYA İTİRAZ ETTİ

Meclis oturumu 35 dakika sonra yeniden başladı. HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder Meclis Başkanı Sadık Yakut'un Hikmet Sami Türk için "saygın hukukçu" demesine itiraz etti. Önder, "Hayata Dönüş operasyonunu yapmıştır, elinde kan vardır. Saygın ifadesi böyle leblebi gibi dağıtılacak bir ifade değildir. Zabıtlara geçmesini istiyorum" dedi.

SADIK YAKUT: FEZLEKELER OKUNMAYACAK

Sırrı Süreyya Önder'in itirazının ardından Meclis Başkanı Sadık Yakut, fezlekelerin neden okunmayacağına dair konuştu. Sadık Yakut, dosyalar üzerinde gizlilik kararının sürdüğünü belirterek fezlekelerin okunmayacağını açıkladı.

MUHALEFET KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

Sadık Yakut'un açıklamalarının ardından Meclis'te tansiyon yükseldi. Muhalefet partilerinden itirazlar geldi. Grupbaşkanvekilleri kürsüye yürüdü. MHP'li Oktay Vural kürsüye yürüyerek karara itiraz etti. Vural, Sadık Yakut için "Siz gayrı meşru bir başkanlık yapıyorsunuz. Siz milletin egemenliğini gasp ediyorsunuz. Siz haram paracı Reza'yı koruyorsunuz" dedi. 
Sadık Yakut itirazlar üzerine usul tartışması açılmasına karar verdi. Tartışmalar sırasında Meclis TV'nin yayının sesini kısması dikkatlerden kaçmadı.

NURETTİN CANİKLİ: BİLGİLER HEPİNİZİN ELİNDE VAR

Sadık Yakut ardından AK Partili Nurettin Canikli'ye söz verdi. Canikli "bu bilgiler gizlidir. Biz hiçbir şeyi kapatmıyoruz. İlgili bakanlar da kendileri hakkında soruşturma komisyonu kurulması için başvrumuştur. Allah aşkına daha ne istiyorsunuz. Kimsenin bu bilgileri örtpas etmek gibi bir amacı yok. Zaten bilgiler hepinizin elinde var çarşaf çarşaf. Ama kimse çok açık şekilde anayasamızın ve kanunların suç saydığı bir fiilin burada işlenmesibi talep edemez. Amacınız üzüm yemekse gelin komisyon kuralım, soruşturalım. Amacınız bu değil . algı oluşturmak. Gerçekten amacınız gerçeklerin ortaya çıkması olsa soruşturma komisyonuna destek verirsiniz. Amacınız bu değil." dedi.

FARUK BAL: DİNEN HARAM, ÖRFEN AYIP, KANUNEN SUÇ!

Nurettin Canikli'nin ardından MHP Genel Başkan Yardımcı Faruk Bal kürsüye çıktı. Bal, "Ortada bir durum var. Bu durum rüşve,t yolsuzluk, kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi dinen haram, örfen ayıp, kanunen suç, delilleri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir olay. Ortada bir suç örgütü var, bunun içinde dört tane sayın bakan var. savcılık soruşturmayı yürütürken bir takoza takıldı. O da dokunulmazlık. Buradaki çalışmanın iki anlamı vardır.
Savcının yetkisini TBMM kullanacaktır adli görevdir. İki siyasi denetim görevidir. Siz sayın başkan savcılıkla yaptınız ben biliyorum, hiç duydunuz mu, savcının elindeki araştırma dosyası savcının elinden gizlenir mi? Siz böyle bir karar verdiniz. Böyle milletin iradesi olur mu? Ortada gayet açık nettir ki, dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Ama belli belli besbelli ki, siz vicdanınızın partinizin genel merkezine teslim etmişsiniz." dedi.

HASİP KAPLAN: ADINIZ AK DA OLSA SİZİ AKLAMAZ

BDP'li Hasip Kaplan kürsüye çıktı. Sadık Yakut'un lehte söz aldı demesi üzerine Kaplan itiraz etti ve lehte söz almadığını dile getirdi. Kaplan "Komisyonlara gidince herkes okur ama milletvekilleri okuyamaz. Böyle olmaz. Kuzu komsiyonda okuyacak, Kaplan okuyamayacak. Böyle olmaz. Eğer gizliyse sizin ayrıcalığınız ne? Eğer gizliyse sizin bildiğiniz şeylere biz neden muttali olamıyoruz. Başkan bilecek, katipler bilecek, adı gizli olacak. Bunun neresi gizlidir. Burası seçim meydanı değil. Meclis'teyiz. Adınız Ak da olsa bu sizi aklamaz. İnanıyorum ki, AK Parti içinde yüzde 90'ı vicdanen rahatsızdır. Vatandaşlarımız rahatsız. Hukuk işlemiyor, Meclis çalışmıyor. Biz buraya kazık çakmaya gelmedik. Alnı ak, başı dik görev yapmaya geldik" dedi.

AKİF HAMZAÇEBİ:

Söz alan CHP'li Hamzaçebi, "Aslında Sayın Canikli demek istiyor ki; "Bu fezlekeler okunursa duman oluruz." Bu yüzden engellemeye çalışıyor. Eğer bu gizliyse bürokratlara da gizli olacak. Bürokratlar inceliyor, iktidar inceliyor ama milletvekillerine gizli. Korkmuyorsanız açın, neden saklıyorsunuz? Eğer bunu 'paraleller yaptı' diyorsanız gelin bunu da açığa çıkartalım. Neden korkuyorsunuz? Bugüne kadar uygulamalar bu yönde olacaktır. Sayın Başkan doğruyu söylemiyor. Sayın milletvekilleri, Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez. Türkiye 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi, Meclis'ten onurlu bir duruş bekliyor" dedi.

Meclis Başkanı Sadık Yakut birleşime 5 dakika ara verdi.

CHP TAM KADRO MECLİS'TE

Genel Kurul'daki toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. CHP milletvekilleri ise tam kadro Genel Kurul'da yerini aldı. MHP ve BDP de görüşmeye katılıyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'un olağanüstü toplantısına katılmak için TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu gazetecilerin soruları üzerine, "Olması gerekeni yapmışlar. Doğru yapmışlar. Ama geç kaldıklarını biliyoruz. Keşke bu girişimden önce daha olaylar medyaya yansıdığında yani 17 Aralık'ta böyle bir talepte bulunsalardı çok daha şık olurdu. Ama yine de olumlu" diye konuştu.

AK PARTİLİLER OYLAMANIN ARDINDAN GELDİ

Yoklama sırasında AK Parti sıralarında milletvekili sayısının azlığı dikkat çekti. Oylamanın açıklanmasının ardından AK Partili vekiller de Genel Kurul Salonu'na girdi.

TEKİN, FEZLEKELERİ MECLİS'E GETİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 4 eski bakanla ilgili fezlekenin orijinalini beraberinde TBMM'ye getirdi. Fezlekenin orjinaline basına da gösteren Tekin, bunun suç olup olmadığı yönündeki soruları ise şöyle yanıtladı: ''Yemişim suçunu. Hırsızlık suç değil de bu mu suç. Eğer bu suçsa suç işliyorum''

İSTİFA EDEN VEKİLLER MUHALEFET KULİSLERİNDE

17 Aralık operasyonuyla birlikte AK Parti'den istifa eden Hakan Şükür, Muhammed Çetin, İdris Bal, Hami Yıldırım birlikte muhalefet kulisinde oturması dikkat çekti.

Editör: Wan Haber