Ünlü şair Nazım Hikmet, 111'inci yaş günü dolayısıyla adını taşıyan Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi'nde anıldı.
Yenimahalle Belediyesi ve Ankara Barosu Gelincik Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan, CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy, CHP İl Başkanı Zeki Alçın, Ankara Barosu Gelincik Projesi Başkanı Avukat Hilal Akdeniz, baro yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Solist ve besteci Hakan Yükselir, Nazım Hikmet'in aşk ve mücadele içerisinde geçmiş olan hayatından çıkarttığı kısa kesitleri "Sevda Ateşten Gömlek" adlı konserle canlandırdı. Mavi Gözlü Dev'in siyasi mücadelesini müzikal bir kurguyla yorumlayan Yükselir, sahne performansıyla beğeni topladı. Hikmet'in "Bu Memleket Bizim" eseri, salonda duygusal anlar yaşattı. Gecenin sonundaki konuşmasında Nazım'ın "Vasiyet" şiirini okuyan Yaşar, şunları söyledi:
"Bu akşam kendi adıma ve Yenimahalleliler adına gurur duymak için iki nedenim var. Birincisi böyle bir kültür merkezi yaparak Cumhuriyetimizin başkenti Ankara adına önemli bir ihtiyacı karşılamış olmak, ikincisi ise dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet'e olan borcumuzu, bu kültür merkezimize adını vererek bir nebze ödemiş olmak. Tarihimize baktığımızda özellikle sanatçılarımızın, şairlerimizin, yazarlarımızın değerini onlar öldükten yıllar sonra anlayabildiğimizi görüyoruz. Sanatçılar, edebiyatçılar bir ulusun kimliğini oluşturur. Onlara, hayattayken hak ettiği değerleri vermek yerine, öldükten sonra kıymetlerini ve ne demek istediklerini anlıyoruz. Mavi Gözlü Dev, vatan şairimiz Nazım Hikmet'te de maalesef böyle oldu. O hayattayken onu sürgünlere gönderdik, hapislere attık, yasakladık. O bir köy mezarlığında çınar dibine gömülmeyi hayal ederken, onu vatan hasretiyle dolu olarak hayata gözlerini kapama zorunda bıraktık. Düşünceleri ve yazdıkları nedeniyle onu suçladık, dışladık, vatan hasreti çekmesine neden olduk. Nazım, kendisine acı çektirenlerden, cezalandıranlardan daha uzun yaşayan, tarihe mal olmuş bir şair olarak yaşamaya devam ediyor."
(BK-OK-Y)

16.01.2013 11:00:24 TSI

Editör: Wan Haber