MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi hükmüne aykırı davrananların her ay için 13 bin 475 TL ve risk değerlendirmesi yapmayan iş yerleri için 3 bin 234 TL idari para cezasına çarptırılacağı hükmünün yer aldığını belirtti.
MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, konu ile ilgili her türlü soruya cevap vermek üzere, 4 Şubat 2013 tarihi itibariyle hafta içi her gün saat 09:00 16:00 saatleri arasında Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) giriş katında ücretsiz danışma hattının hizmet vereceğini söyledi. Vural, "İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete 'de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayımlanmıştır. Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacaktır. Bu kanunun 6, 7 ve 8'inci maddeleri uyarınca işyerleri iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırmak veya ortak sağlık güvenlik birimlerinden hizmet almakla yükümlüdür. Bu yükümlülükler, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 30 Haziran 2014 tarihinde,
50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 30 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girecektir. 50'den fazla çalışanı olan diğer tüm işyerleri için ise 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir" dedi.
Kanunun 10, 11 ve 17'nci maddeleri uyarınca işverenin, iş sağlığı ve güvenliği yönünden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak, acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım planlarını hazırlamak, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamak ile yükümlü olduğunu bildiren Vural, şunları kaydetti:
"İşyerinde var olan veya meydana gelebilecek tehlikelerin kazalara dönüşmemesi için yapılan önleyici çalışmalara risk değerlendirmesi denilmektedir. 1 ve üzeri işçi çalıştıran her iş yeri risk değerlendirmesi yaptırmak zorundadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi hükmüne aykırı davrananların aylık 13 bin 475 TL ve risk değerlendirmesi yapmayan iş yerleri için aylık 3 bin 234 TL idari para cezasına çarptırılacağı hükmü yer almaktadır. Aykırılığın devamı halinde her ay para cezaları tekrarlanacaktır. Konu ile ilgili her türlü soruya cevap vermek üzere 4 Şubat 2013 tarihi itibariyle hafta içi her gün saat 09:00 16:00 saatleri arasında MATSO'da giriş katında ücretsiz danışma hattı hizmet verilecektir."
(AK-SK-Y)

02.02.2013 15:11:49 TSI

Editör: Wan Haber