DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Türkiye birçok ısrara, etkiye rağmen 2001'den bu yana afganistan'a savaşan asker göndermiyor. Türkiye'nin bu konuda direnmesi, oraya savaşan asker göndermemesi, çok önemli" dedi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon ile DSP Genel Merkezi'nde görüştü. Büyükelçi Amanullah Jayhoon ile yaptığı görüşmede Afganistan'ın Orta Asya'da yeni yapılanmada her zaman önemli bir rol oynadığını belirten Masum Türker, "Afganistan politikaları, Pakistan politikalarını, geçiş noktalarını etkiliyor. Oradaki yapının kendi kendine yetecek hale gelmemiş olması dolayısıyla, Afganistan'ın ekonomik devinimi daha tam kendi kontrolünde devreye girmedi. Ekonomik devinim devreye girerse, çok büyük zenginlikler olacak. Afganistan'daki terörün önlenmesi gerekir. Afganistan'ın Hindistan ve Pakistan'dan geri kalmaması gerekir. Afganistan'a bugüne kadar çeşitli şekillerde yardım yapılmak istendi ama orada terörün daha sona erdirilmemiş olması büyük bir sorun" dedi.
Bölgeye barış gelmesi konusunda Türkiye'nin bu zamana kadar duruşunun çok dengeli ve dikkatli olduğunu belirten Türker, "Türkiye birçok ısrara, etkiye rağmen 2001'den bu yana Afganistan'a savaşan asker göndermiyor. Türkiye'nin bu konuda direnmesi, oraya savaşan asker göndermemesi, çok önemli. Çünkü ileride oradaki yabancı unsurlar geri çekildiği zaman, Türkiye'nin Afganistan ile hem ekonomik hem sosyal açıdan işbirliği yapması, bu ülkeye yardım etmesi mümkün olacak. Son dönemlerde batılı ülkeler, savaşan asker konusunda yerlerini Türkiye'ye bırakmak istiyor ama Türkiye'de hem iktidarın içinde bazı unsurlar, hem muhalefet unsurları, hiçbir zaman Afganistan'a savaşan asker gönderilmesinden yana değil. Barışı sağlayan, güvenliği sağlayan, eğitimi veren, sağlıkta yardım eden kişilerin gönderilmesi yönünde bir eğilim ağırlıkta. DSP olarak biz Afganistan'a sıcak bakıyoruz. Çünkü 2001 olayları başladığı zaman iktidardaydık ve o dönemde de Afganistan'a yapılacak bir çok yardım faaliyetine katıldık. Ben bakan olduğum dönemde ABD'de Afganistan'a BM nezdinde hazırlanmış yardım projesi toplantısına katılmıştım. Bu yardımın uluslararası yardım kuruluşları tarafından nasıl desteklenebileceğine dair çalışma yapmıştık. İslam Bankası'nın size yardım yapılması yönünde hazırlanmış olan projelerine bizim Türk kanadı hayli katkı vermişti. Şimdi aynı katkının devam ettiğini biliyoruz. Onun için önümüzdeki dönemlerde inşallah çok daha iyi yol alırız" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"
Afganistan'ın bölgede stratejik öneme sahip bir ülke olduğuna dikkat çeken Afganistan Büyükelçisi Jayhoon, "Terörün yok edilmesi için bölgesel bir çalışma gerekir. Biz biliyoruz ki, Türkiye bu konuda büyük bir katkısı olan ülkedir. Ümit ediyoruz bu ülkede savaş bitsin, barış gelsin. Bölgenin bir katkısı olduğu zaman bölgeye barış gelir. Afganistan'ın devlet olarak, millet olarak Türk devletine, Türk milletine çok saygısı var. Türkiye'nin desteğine çok önem veriyoruz. Kurtuluş Savaşı'nda Afgan askerleri, Afgan gençleri geldiler, Türk Mehmetçiği ile Türk gençleriyle omuz omuza verdiler, savaştılar burada. Çanakkale'de şehitliklerimiz var. Aynı şey şimdi Afganistan'da oldu. Türk askeri gidip orada Afgan askerini eğitti. Sivas'ta bizim yaklaşık 500 polisimiz var, eğitim alıyor. Bunlar Afganistan için çok önemli şeyler" şeklinde konuştu. Afganistan'dan gelen ve Türkiye'de eğitim gören bin 700 öğrenci bulunduğuna dikkat çeken Jayhoon, "Türkiye her zaman Afganistan'ın yanında olmuştur. Afgan halkının Türkiye'ye çok saygısı var" ifadelerini kullandı.
(DY-YHY-Y)

31.01.2013 13:14:59 TSI

Editör: Wan Haber