İlk önce Çatak Belediye Başkanlığı hizmet binasının açılışına katılan Vali Karaloğlu, buradan da protokol üyeleri ile beraber Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel’i makamında ziyaret etti. Yapımı devam eden Çatak Anadolu Lisesi ve İlçe Jandarma Komutanlığı inşaatlarında incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, daha sonra Çatak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda düzenlenen iftar programına katıldı. Vali Karaloğlu, iftar yemeğinde STK temsilcileri ve köy muhtarları ile bir araya geldi. Çatak Belediye Başkanı Emin Babur’un teşekkür konuşmasının ardından kürsüye çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) çözüm sürecine yönelik samimiyetsizliğini eleştirdi. Kayatürk, “BDP, her yerde ‘barış’ dedi, ‘huzur’ dedi. Fakat bakıyoruz ki, bir gün Lice’de, bir gün Van’da, bir gün bilmem nerede garip şekillerle karşılaşıyoruz. Bu mu sizin samimiyetiniz? Hani barış istiyordunuz? Huzur, barış tek bir tarafla gelmez. Samimi olmayan insanlarla mücadele etmenin sıkıntısını yaşıyoruz. Ben Ankara milletvekili iken hep bölgede şunu yapmamız lazım, bunu yapmamız lazım diyordum. Geldik, gözlerimizle gördük. Bediüzzaman Said Nursi’nin dediği gibi ‘Biz muhabbet fedaileriyiz. Husumete vaktimiz yok’ Biz bu problemi çözmek zorundayız” şeklinde konuştu.


Konuşmasına Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak başlayan Van Valisi Münir Karaloğlu ise, bin yıldır olduğu gibi bugün de yine kardeşlik ve muhabbet ile iftar sofrasında buluştuklarını söyledi. Son 10 yılda Türkiye’de birçok şeyin değiştiğini vurgulayan Vali Karaloğlu, “İlk defa ülkede idare etme biçimi değişti, idareci profili değişti. Bunların değerini bilmek lazım. Bazen biz, insan olarak çok unutkanız. 1 sene önce yaşadıklarımızı 1 sene sonra unutuyoruz. Ama bazen bugünün kıymetini anlayabilmek için ara sıra da geçmişe dönüp bakmak lazım. Buna ihtiyacımız var” dedi.


2010 yılında Çatak içme suyunun büyük oranda çözüme kavuştuğunu anlatan Vali Karaloğlu, “Yüksek mahallelerde birkaç evde su sorunu var. Şu anda kanalizasyon inşaatı devam ediyor. Şehir biraz dağılmış durumda. Maalesef bu alt yapı hizmetleri vatandaşa sorun çıkarmadan çok fazla yapılamaz. Ama başkanımızdan rica ettim, hızlı bir şekilde alt yapı müteahhidinin kanalizasyonu da parsel bağlantıları bitirdiği sokaklardan başlamak üzere hızlı bir şekilde inşallah üst yapının tamiratını da Çatak Belediyemiz tamamlayacak. Kanalizasyon yapmak yetiyor mu? Hayır. Eğer biz bu topladığımız atık suları arıtmadan çatak suyuna verirsek ihanet etmiş oluruz. Çatak suyu bizim için çok önemli, Türkiye için çok önemli, bölge için çok önemli. Onun için hemen önümüzdeki eylül ayı içerisinde ihalesi İller Bankamız tarafından yapılıyor ve beraberinde de 15 tane köyümüz için taziye evi ihalesi de aynı pakette ihale edilecek” ifadelerini kullandı.


Yapılan çalışmaların bitmesi durumunda Çatak’ın giriş ve çıkışlarının çağdaş bir şehir gibi olacağını dile getiren Vali Karaloğlu, Van-Çatak- Şırnak karayolu yapımının ise devam ettiğini söyledi. Vali Karaloğlu, “İnşallah en kısa zamanda Van’ı Habur’a, Kuzey Irak’a bağlayacak bu yol hem Çatak’a hem Van’a çok şey katacak. Bir defa artık Çatak, son nokta olmaktan, kapalı bir havza olmaktan kurtulacak. Çatak bir ana transit devlet yolu üzerinde bir yerleşim yeri olacak. Bundan her birimiz, çok istifade etmiş olacağız” dedi.


Van’ın, büyükşehir belediyesi olmasının önemine de değinen Vali Karaloğlu, “Mart 2014 tarihinden sonra burada sistem tamamen değişecek. Van Büyükşehir Belediyesi, Çatak’ın merkezine de köylerine de hizmet eder hâle gelecek. Bu, çok önemli bir değişikliktir. Van için devrimdir. Bunun kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Onun için önümüzdeki seçimler hem çatak için hem Van için çok önemli. Bunu ciddiye almanızı istiyorum. Artık il genel meclisleri olmayacak. İl özel idareleri de kapatılıyor. Köylerimizin içme suyu, kanalizasyonu, yolu, alt yapısı artık büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak. Artık valilik olarak, il özel idaresi olarak biz bunları yapmayacağız. Şu anda Van Belediyesi ile il özel idaresine gelen payın yaklaşık 5 katı, Van Büyükşehir Belediyesi’ne gelecek. Belediye o zaman 13 tane ilçe belediyesiyle Van’ın geneline, köylerine, mahallerine hem alt yapı hem üst yapı hizmetlerini götürecek” diye konuştu.


Başlatılan çözüm süreci ile ilgili de konuşan Vali Karaloğlu, “Şu anda bir huzurumuz var. Bakın, 5-6 aydır kimsenin canı yanmıyor, annelerin gözyaşı akmıyor. Ülkede huzur var, bölgede huzur var, Çatak’ta huzur var. Bu huzur ortamına hep beraber sahip çıkmamız lazım. Eğer bu barış ortamı devam ederse, bugün var olan eksikliklerimizin en kısa zamanda biteceğine hepiniz inanın. Bugüne kadar yapılanlardan çok daha fazla şey, inşallah bu bölgeler için yapılacak. 30 senedir bu kirli oyuna, bu fitneye çok can verdik. Çok büyük maddi kayıplarımız oldu. Bu maddi kayıpları vatandaşımız için harcasaydık, Van için, Çatak için harcasaydık, bugün Çatak çok daha farklı bir yerde olabilirdi. Ama bugün bir noktaya gelmiş durumdayız. Bugün huzur ortamını yakalamış durumdayız. Her şeyden önce huzura sizin sahip çıkmanız lazım. Eğer siz sahip çıkarsanız hiç kimse, hiçbir güç huzur ortamını bozamaz. Ben buna inanıyorum, siz de buna inanın. Onun için hep beraber, kimden gelirse gelsin bu huzur ortamını bozma teşebbüsünün karşısında duralım. Buna izin vermeyelim. Bin yıldır devam eden kardeşliğimizi ve muhabbetimizi güçlendirelim, geleceğe taşıyalım” diye konuştu.

“KÖYE DÖNMEK İSTEYEN VATANDAŞLARA YARDIMCI OLACAĞIZ”
Köye dönmek isteyenlere gereken yardımı sağlayacaklarını dile getiren Vali Karaloğlu, “Biz köyümüze döneceğiz’ diye talebi olan vatandaşların köy yolunu, içme suyunu, elektriğini, okulunu ve diğer kamu hizmetlerini programımıza alıp hızlı bir şekilde yaparız. Ama köylünün samimi olarak köye dönmesine bizim inanmamız lazım. Sadece yazlık için kullanmak değil, gerçekten ‘Biz Van’dan, Çatak’tan artık köyümüze geri dönüyoruz’ diyen köylülerimiz varsa, biz onlara yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber