Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (Eurovelo) Marmaris-Rodos rotasını ağına dahil etmek için çalışmalara başladı.
Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (Eurovelo) Direktörü ve Macaristan Ulusal Bisiklet Konseyi Danışmanı Adam Bodor, Eurovelo Türkiye Koordinatörü Ferudun Ekmekçi ve bir grup bisikletçi ile inceleme yapmak üzere Marmaris'e geldi. Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere bisikletle Marmaris'e gelen Adam Bodor ve Ferudun Ekmekçi rotanın kriterlere uygun bulunması durumunda yılda yaklaşık 300 bin yabancı bisikletçinin bölgeyi ziyaret edeceğini söyledi. Eurovelo Türkiye Koordinatörü Ferudun Ekmekçi, Eurovelo'da planlanmış 14 rota bulunduğunu belirterek "Eurovelo8 ve Eurovelo11 rotalarının Türkiye'ye kadar geliyor. Türkiye'nin bu rotalara bağlanması için çalışabileceği Yunanistan var. Bu iki rota üzerinden Türkiye'ye giriş sağlanarak, en az bin kilometre iki ülke işbirliği ile hazırlanmalı" dedi.
Marmaris'te 3 gün çalışma yapacaklarını belirten Ekmekçi, " Güzergahın Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'na uygun olup olmadığını araştırmaya geldik. Kriterlere uygun bulunursa Marmaris ve Rodos rotasının bisiklet ağına dahil edilecek. Türkiye'nin bisiklet rotalarına bağlanması için Marmaris ile Rodos arasındaki geçişlerin sağlanabilmesi gerektiyor ve bunu gerçekleştirebilmek için çalışma yapıyoruz.
İki ülke arasında birliktelik sağlandığı takdirde Avrupa'da yapılan 3 milyar günlük turun en az yüzde 10'unun bu rota üzerinden Türkiye geçişi yapacağını belirten Ekmekçi, güzergah üzerinde bisiklet turları için bir cazibe merkezi oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Ekmekçi, "Bunun için bisiklet taşımacılığının kolaylaştırılması, bisiklet dostu otel ve işletmelerin oluşması, kamp yapmak isteyen bisikletçilere orman tarafından izin verilmesi gerekiyor. Bütün bunlar için çalışmalarımız devam ediyor. Bu turların on binde birini bile getirsek yılda 300 bin kişinin buradan geçmesi anlamına geliyor." dedi.
Türkiye'nin, EuroVelo'nun "iki ülke bağlantısı" şartını sağlayabilmesi için çalışabileceği en uygun ülkenin Yunanistan olduğunu vurgulayan Ekmekçi, "Buraya kadar gelen planlanmış iki rota var. Bu rotaların bin kilometre uzatılması gerekiyor. Bunun için de Türkiye ile Yunanistan arasında işbirliği sağlanmalı. Marmaris ile Yunan adaları arasındaki bisikletçilerin ulaşımının kolaylaştırılması gerekiyor" diye konuştu.
(BG-MB-İK)

16.02.2013 14:11:25 TSI

Editör: Wan Haber