Muğla'nın Marmaris İlçesine gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uzman Mühendisi Prof. Dr. Rahmi Pınar, geçtiğimiz günlerde yağan yağmurlar sonrası çöken ve Marmaris'in tek giriş yolu olan karadere yolunun trafiğe kapatılması gerektiğini söyledi.
Marmaris Çevrecileri Derneğiyle ortak yürütecekleri içenin jeofizik yapısını ortaja koyacak çalışma kapsamında ön planlama için Muğla'nın Marmaris İlçesine gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uzman Mühendisi Prof. Dr. Rahmi Pınar, geçtiğimiz günlerde yağan yağmurlar sonrası çöken ve Marmaris'in tek giriş yolu olan karaderenin trafiğe kapatılması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 1 yıl sürecek çalışamlar için ön inceleme yapmak amacıyla ilçeye gelen Pınar, 3 gün boyunca incelemer yaptıklarını belirterek, ilçede kentsel dönüşüme yönelik kapsamlı incelemeler yapacaklarını söyledi. Prof Dr. Rahmi Pınar " 3 gün boyunca ilçede çeşitli incelemeler yaptık. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde meydana gelen kuvvetli yağışlar sırasında yıkılan karadereydi. Yaptığımız incelemelerde orada iki problemin ortak çalıştığını tespit ettik. Bunlardan birincisi dere yatağı. Yatağın kontrole alınıp alınmadığını bilmiyorum. Ancak dere suyunun geniş bürzler olarak yolun altından akması gerekliydi. Biz bunu göremedik. Beklide vardır ama yolun şu anki konumunda görülemiyor. Bu bürzler yoksa büyük bir hata yapılmış demektir. Çünkü yer altından gelen o basıncı hiçbir şekilde önleyemezsiniz" dedi.
İstinat duvarları da hatalı Karadere bölgesinde istinat duvarlarının da hatalı olduğunu belirten Pınar " İstinat duvarları öyle bir yere koyulmuş ki duvara yük geldiği an o yükü o duvar karşılayamaz. Yükün istinat duvarına gelmeden başka yerlerde çözülmesi ve karşılanması gerekirdi. Biz büyük ayrıntılı bir çalışma yapmadık ancak, orada bu sistemi de göremedik. Bu nedenlerle orada derin bir çökme meydana gelmiş. Yolun baş kısmı heyelanın taç kısmı olmuş. Aşağıya döğru bakıldığında bu heyelanın ne kadar büyük olduğu orada görülebilir. O yolun geri kalan kısmının yağmurlar sırasında nasıl davranacağını da bilmem mümkün değil" dedi.
Prof. Dr. Rahmi Pınar, yolun hem geliş hem de gidiş tarafının acilen kapatılması gerektiğini belirterek, "hava durumu bu hafta içerisinde her gün yağmur olduğunu belirtiyor. Bu yolda daha büyük sıkıntılar oluşmaması için bu yolun trafiğe kapatılması gerekir" dedi.
(BG-MB-İK)

16.01.2013 14:44:13 TSI

Editör: Wan Haber