Muğla'nın Marmaris ilçesinde milattan önceki dönemlerde önemli ve etkileyici bir kaynak olan Hisarönü köyündeki Kastabos Hemithea Sağlık Merkezi tekrar hayata geçiriliyor.
Marmaris Ticaret Odası (MTO) tarafından hayata geçirilecek 'Beşi Bir Yerde' projeleri arasında yer alan İçmeler Ilıcası Sağlık Turizmi projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekolojik ve Hidroklimantoloji Ana bilim dalı tarafından kaynak suyun tıbbi değerlendirme raporu hazırlandı.
Marmaris Ticaret Odası tarafından hazırlanan proje, Muğla İl Genel Meclisi üyelerine tanıtıldı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, "İçmeler beldesine bu şifalı su akıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yaptırdığımız analizler sonucunda 621 hastalığa iyi geldiğini tescil ettirdik. Akan suda sıkıntılarımız var. Tekrar İstanbul Üniversitesi'ne başvurarak yüzey araştırması yapılarak 5 noktada sondaj noktaları belirlendi. Aynı çeşmede olduğu gibi kaynak sularını İçmeler beldesinden borularla taşınarak otellere sevk edilmesi gibi bir düşüncemiz var. Mevcut akan yerde bu projeyi gerçekleştirebilirdik. Fakat sudaki bazı sıkıntılar nedeniyle bunu yapamıyoruz. Sadece ileriye dönük sondaj noktalarından taşıyabileceğiz. Sudaki sıkıntı nedeniyle gerekli yazışmaları yaptık ve cevap bekliyoruz" dedi.
ROMATİZMA, SEDEF, SOLUNUM VE DERİ HASTALIKKALIRINDA KULLANILABİLİR
Marmaris Ticaret Odası tarafından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Mine Karagülle, Dr. Begüm Berköz ve Dr. Fulya Aldinç tarafından incelenen suyun doğal sıcaklığının 17 derece olduğu. Mineralli sular grubunda yer aldığı rapor edildi. İnsan sağlığı üzerine olumlu etkileri ve tedavi edici özellikleri olan özel mineralli sular için belirlenmiş eşik değerler açısından ele alındığında ise magnezyum, bromür ve sodyum klorürlü sınıfına girdiği açıklandı. Raporun sonuç bölümünde "Su, hijyenik sorunları giderildikten sonra, daha çok banyolar şeklinde ısıtılarak başta sedef hastalığı, deri hastalıkları tedavisinde, iltihabı olan ve olmayan romatizmal hastalıkların tedavisinde, alt ve üst solunum yollarının kronik iltihabı hastalıklarında ve kronik iltihabı kadın hastalıklarında kullanılabilir" denildi.
(BT-MB-İK)

07.02.2013 15:29:09 TSI

Editör: Wan Haber