Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Marmara Bölgesi'ndeki 7 il için, uzun vadede içme suyunda sıkıntı yaşanması ihtimalini dahi ortadan kaldıran alternatifli bir master plan hazırladı.
Planın uygulamaya alınması ile İstanbul'un da aralarında bulunduğu 7 il, 3 yıl kuraklık olsa bile içme suyu sıkıntısı çekmeyecek. Çalışma, Marmara'dan sonra Türkiye'nin bütün bölgeleri için de yapılacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında, merkezi ve mahalli idarelerden yetkililerin katılımıyla yapılan toplantıda, İçmesuyu Entegre Havza Yönetimi Master Planı masaya yatırıldı. Hiçbir ilde içme suyu sıkıntısı bulunmadığının altını çizen Bakan Eroğlu, "Ancak vilayetlerimizi su konusunda tek bir kaynağa bağlı bırakamayız. Alternatifli kaynaklar oluşturmamız lazım. Bu çalışma ile problem yaşanması ihtimaline karşı bile tedbir almış olacağız" dedi.
Plan Düzce, Sakarya, Kocaeli, Yalova, İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayacak. Çalışma kapsamında söz konusu illerdeki mevcut yüzey ve yeraltı su kaynakları incelendi. İçme suyu, kullanma ve endüstri suyu muhtemel ihtiyaçları hesap edilerek, mevcut kaynakların nasıl ve ne zaman kullanıma alınabileceği planlandı.

16,5 MİLYON NÜFUSA GARANTİLİ SU TEMİNİ
Su ihtiyacının karşılanma şekli ile teknik ve ekonomik yapılabilirliğinin incelenmesini de içeren master plan, yaklaşık 30 bin kilometre kare alanda 16.5 milyon nüfusu kapsıyor. Planın uygulamaya alınması ile yalnızca kısa ve orta değil uzun vadede de su temini alternatifli yollar da tespit edilerek garanti altına alınacak. Entegre havza yönetiminin esas alınacağı master plan uygulaması ile gerektiğinde iller arasında su aktarımı yoluna gidilebilecek. Plan hazırlanırken kuraklık dışında deprem, sabotaj, kayıp-kaçak gibi risk faktörleri de hesaba katıldı. Kaynak ve ihtiyaç değerlendirmelerinde, birden fazla senaryo hazırlanarak, 2058 yılına kadar illerin kullanabilecekleri su kaynakları tespit edildi ve planlama yapıldı.
(SU-ÖZ-Y)

06.02.2013 11:05:50 TSI

Editör: Wan Haber