Marmara bölgesinde ilk kez Yalova'nın Sermayecik köyünde yapılan katlı seralar ümit vaat ediyor. Türkiye'de ilk kez üretimine başlanacak Sanandreas cinsi çilek fidesinin dikildiği katlı seralarda normalin 2 katı mahsul alınması bekleniyor.
Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Sermayecik köyünde devreye sokulan katlı seralar, yer sıkıntısı, ısıtma, sulama gibi birçok dezavantajı ortadan kaldırıyor. Sistem sayesinde üretimde de 2 katına varan artışlar yaşanıyor. Marmara'da ilk olan bu katlı seralarda Türkiye'de ilk kez uygulanan Sanandreas cinsi çilek de yetiştiriliyor. Normallerine nazaran çok daha iri, ürün verimi yüksek ve aroması keskin olarak bilinen Amerika menşeli bu çilek cinsinin de ülkeye uyumu denenmiş olacak.
Sermayecikli üretici Şaban Güntav, "Bu sistem Marmara bölgesinde ilk kez köyümüzde başladı. Bu köy çilek üreticisi olduğu için sistemde çilek deneniyor. Normalde 1 dönüm araziye 6 bin adet çilek fidesi dikiliyor ve 6 ton çilek elde ediliyor. Ancak katlı serada yarım dönümlük bir alana 12 bin adet fide dikiliyor ve 12 ton çilek elde ediliyor. Bu rekolteyi bir misli artırmak demek. Biz katlı seralarda Türkiye için bir ilkede imza attık" dedi.
Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner de katlı seraları yerinde inceledi. Çiftçilerden katlı sera ile ilgili bilgi alan Güner, Orköy kredisinden faydalanılabileceği müjdesini verdi.
(SÇ-MŞ)

06.02.2013 13:00:50 TSI

Editör: Wan Haber