Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara" çevre sempozyumunda Marmara Denizi'nin mevcut durumu ve geleceği masaya yatırıldı. Marmara'nın iç deniz olması sebebiyle çok kirlendiğini belirten Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tuna Nehri'ndeki kirliliğin Marmara'yı etkilediğini söyledi.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara" çevre sempozyumu Kadir Has üniversitesi Haliç Kampüsü'nde gerçekleşti. Sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, belediyelerin Su ve Kanalizasyon müdürleri ve çok sayıda akademisyen katıldı. Marmara Denizi'nin ele alındığı sempozyumda Belediye başkanları ve akademisyenler Marmara ile ilgili çarpıcı verileri açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Muhammet Balta, belediye başkanları ve bakanların çevresel sorunlarla ilgili yaptığı çalışmaların çok fazla gündeme gelmediğini belirterek şöyle konuştu: "Ama onların sayesinde yaşanabilir kentler çoğaldı. Ülkemiz 8 bin 500 kilometre sahili olan, 3 tarafı denizlerle çevrili yeşille mavinin birleştiği, 7 coğrafi bölgesinde de farklı güzelliklerin yaşandığı bir ülke. Elbette bu güzelliklerin değerini bilmeliyiz. Bizlerde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak havanın, suyun toprağın temiz ve sağlıklı olması için esas görevimiz bunlar"

ATIK SULAR ARITILACAK
Sempozyumun çevre bilincini artırması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Balta, şunları söyledi: "Yapılan bu sempozyum sadece Marmara Denizi'nin temizlenmesine katkıda bulunmayacak, esasında yapılan bu çalışmalar ülkemiz insanına çevre bilincinin artmasına katkıda bulunacak. Biyolojik bir koridor olan İstanbul Boğazı, deniz canlılarının geçiş yolu, farklı bitki ve hayvan topluluklarını çeşitliliği açısından önemli"
Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, çevrenin doğal yapısının korunması ve gelecek nesillere taşınması için ellerindeki bütün imkanları seferber edeceklerini söyledi. Bugün nüfusun yüzde 73'ünün atık sularının temizlendiğini ifade eden Balta, 2023 hedefleri kapsamında atık suların yüzde 100'ünün arıtılarak çevreye bırakılacağını söyledi.

GÖREV BELEDİYELERİN
Marmara Belediyeler Birliği'nin kuruluş amacının Marmara Denizi'nin korunması maksadıyla gerçekleştiğini belirten Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi'nin iç deniz olması sebebiyle kirlenmeye daha çok maruz kaldığını söyledi.
Başkan Altepe, denizleri korumada en büyük görevin belediyelere düştüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek ulusal denizimiz ve değerimiz olan Marmara denizi ile ilgili zaman zaman basınımızda haberler yer alınca gözler belediyelere yöneliyor. Kirliliği arıtmak belediyelere düşüyor. Yapılan son düzenlemelerle iş tamamen belediyelere düşmüştür. Ülkemizde 300 üzerinde kanalizasyonu olan sahil belediyelerimiz bulunuyor. Bu konuda belediyelerin ne kadar önemli bir misyon üstlenmesi gerektiği görülüyor. Haliç yıllar önce etrafında yürüyemediğimiz bir yerken şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalarla neredeyse yüzebileceğimiz bir yer haline geldi"
Sanayi kuruluşlarının mutlaka arıtma tesisleri yaptırmak zorunda olduğunu ifade eden Başkan Recep Altepe, şunları söyledi: "Bizler de Bursa olarak çevreye yönelik yatırımlara hız verdik. Üreticilerin çevreye zarar vermeden, çevre dostu üretim yapmaları bizim en büyük hedefimiz. Yaklaşık 60 fabrikayı kapatma kararı aldık. Bir yandan cezalandırırken, çevreye hassasiyet veren kurumlarımızı da ödüllendiriyoruz"
Tuna Nehri'nde oluşan kirliliğin Marmara'yı olumsuz etkilediğinin altını çizen Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yük amaçlı gemilerin beraberinde taşıdığı kirlilik ve Tuna Nehrinin ve Karadeniz'in verdiği sanayi kirliliğinde İstanbul Boğazı'ndan Marmara Denizi kirlenmekte ve bizleri de olumsuz etkilemektedir. Çünkü Tuna Nehri havzasında 10 ülke ve 80 kent buraya kirliliklerini aktarmaktadır. Bu da denizi kirleten en önemli unsur olmaktadır"

ÜRETİM YAPARKEN ÇEVREYİ FEDA ETMEMELİYİZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sanayi kuruluşlarının üretim yaparken çevreyle dost olması gerektiğini vurgulayarak, "1980'li yıllarda çevreyle ilgili konuları konuşmak lüks geliyordu. 90'lı yıllarda sorunlar yaşanınca daha duyarlı olmaya başlandı. Basın, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler el ele verdiği zaman yaşadığımız bölgelerin çok daha temiz hale getirmek zor değil. Marmara Türkiye'nin en önemli yerleşim ve üretim merkezi. Kocaeli sanayinin başkenti haline geldi. Üretim elbette gerekli ama üretim yaparken çevreyi feda etmemek gerekir. Bunu planlı yürütmek halkın ve yöneticilerin en önemli görevidir. Kamu ve halk bu işi titizlikle yürütürse başaracağımızı düşünüyorum. Denizimizi kirletmeden temiz tutmak hepimizin en önemli görevidir. Kirletirsek ayıp olur"
Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli'nin sanayi kenti olduğu için her yıl nüfusunun yaklaşık 50 bin arttığını ifade etti. Kocaeli'de 12 organize sanayi bölgesi olduğunu anlatan Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Zamanında planlar yapılmadığı için sanayiyle iç içe yaşıyoruz. Kent zamanında tahmin edilmez derecede kirlenmeye başlıyor. Toprak, su ve havayı temiz tutmak zorundayız. Bunları kirletirsek biz de kirleniriz. Dilovası'nda sanayicilerimizin yaptığı arıtma tesislerine para ödeyerek evsel atıklarımızı da buraya atıyoruz. Kocaeli'nde atık suların yüzde 98'ini arıtıyoruz"
(HÇ-ET-HO-Y)

18.12.2012 16:22:00 TSI

Editör: Wan Haber