Marmara Denizi'nde balık popülasyonunun artırılması maksadıyla başlatılan suni resif projesinin Yalova ayağı tamamlandı. 400 resif denize bırakılırken, Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, "Bu proje ile Marmara Denizi eski günlerine geri dönecek" dedi.
Valilik, Yalova Belediyesi ve Su Ürünleri Kooperatifi tarafından yürütülen resif projesi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından kredilendirildi. Ardından başlayan çalışmalarla Yalova sahilinde 18 noktaya yüzer metre ara ile resiflerin bırakılmasına başlandı. Marmara Denizi'nde balık popülasyonu ve çeşitliliğinin arttırılmasını amaçlayan projenin ilk ayağı tamamlandı. Çalışmalar kapsamında 400 adet resif denize bırakıldı. Projenin 2 bin 400 adet resifin denize bırakılmasını öngördüğünü dile getiren Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, gerekli kaynağın temini için MARK yetkilileri ile görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.
Resiflerin denize bırakılmasının üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen birçok deniz canlısının resiflerde yuvalanmaya başladığını dile getiren Tokalak, "Dalgıçlar vasıtası ile denize bırakılan 400 adet resifi inceliyoruz. Çok kısa süre önce denize attığımız resiflerde deniz yıldızlarının yanı sıra çeşitli balık türlerinin de yuvalanmaya başladığını görüyoruz. Bu sayede Marmara Denizi'nde inanılmaz bir canlılık yaşanacak. Birkaç yıla kadar balık sayısında ve çeşitliliğinde yaşanacak gelişmeleri herkes fark edecek. Kısacası bu projeyle Marmara Denizi eski günlerine geri dönecek" dedi.
Tokalak, projenin hayata geçmesinde Yalova Valisi Esengül Civelek, Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Yeşil Körfez Su Briliği Müdürü Salih Kocabaş ile projeye kaynak sağlayan MARKA yetkililerine de teşekkür etti.
(SÇ-MŞ)

13.02.2013 13:08:03 TSI

Editör: Wan Haber