Kocaeli'nde market sahibi Ali Rıza Bülbül'ün öldürülmesiyle ilgili görülen davada tutuksuz yargılanan Y.K.'ye beraat, sanık Muhammet E.'ye müebbet, diğer 2 sanığa da 10 ile 15 yıl arası hapis cezası istendi. Dava 25 Aralık tarihine ertelendi.
İzmit Yahya Kaptan Mahallesi'ndeki Small Market'in sahibi Ali Rıza Bülbül, 11 Ocak 2010 tarihinde gece yarısı Yuvam Akarca Konutlarındaki evinin önünde kafasına sıkılan tek kurşunla öldürülmüştü. Cinayet zanlıları oldukları iddiasıyla Aykut A., Anıl O. ile Muhammet E. tutuklanırken, Y.K. de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Davanın Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen celsesine; tutuklu sanıklar Aykut A., Anıl O. ile Muhammet E., tutuksuz yargılanan sanık Y.K., avukatları Hüseyin Acurman, Nazmi Küçükosmanoğlu, Mehmet Gül, Ahmet Kurtuluş, öldürülen Ali Rıza Bülbül'ün babası Hasan Bülbül ile avukatları Ersayın Işık katıldı.
Davaya, tutuklu sanık Muhammet E.'nin Düzce'de ikamet eden annesi Hatice E.'nin yazılı ifadesinin okunmasıyla başlandı. Hatice E., yazılı ifadesinde oğlu Muhammet E.'nin 2009 yılında psikolojisinin bozulduğunu anladığı belirterek, "Sürekli odasına kapanıyordu. Bir gün odasında değişik ilaçlar buldum, sanırım intihar etmeyi düşünüyordu. Sebebini sorduğumda ise kız arkadaşından ayrıldığını ve bu nedenle moralinin bozuk olduğunu söylüyordu. Daha sonra babasının ve benim istememize rağmen Adana'ya gitti. Daha sonra da askere gitti. Biz taciz olayını sonradan öğrendik" dedi.
Daha sonra Aykut A.'ya baro tarafından atanan Avukat Nuri Tan, davada tanık olarak dinlendi. Tan ifadesinde, sanıkları tanımadığını belirterek, "Aykut'un müdafiliğini üstlenmiştim. Asayiş Şube Müdürlüğüne giderek dosyayı incelemek ve Aykut ile görüşmek istedim. Ben gittiğimde sanığın kamera karşısında ifadesinin alındığını öğrendim. Sanık benim huzurumda ifade verirken polisler, 'Daha önce böyle söylememiştin' diyerek sanığa müdahalede bulundu ve ifade tutanağına sanığın daha önceki söyledikleri yazıldı. Bunun üzerine itirazda bulunarak tutanağı imzalamayacağımızı söyledim. Bu kez görevliler bana baskı uygulayarak tehdide varan ifadeler kullandı. Ben de tutanağı imzalamak zorunda kaldım" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Tan, "Konuyla ilgili baro savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mahkeme davada kovuşturulmaya yer olmadığına karar verdi" şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan avukat Nazmi Küçükosmanoğlu, yazılı dilekçedeki savunmalarını yinelediklerini beyan ederek mahkemeden alınan görüntüleri inceleyemediklerini belirterek yeniden görüntüleri alarak inceleme talebinde bulundu.
Muhammet E.'nin avukatı ise sanığın yaşantısıyla ilgili olarak Çağlar Kaynak, Emrah Güner, Erkan Noyan ve "Taktak" lakaplı Mustafa Türkoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini talep etti. Cumhuriyet savcısı ve mahkeme heyeti her iki talebi de reddetti.
Bülbül'ün avukatı Ersayın Işık, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını talep etti.
Ardından cumhuriyet savcısı mütalaa verdi. Mütalaada, "Muhammet, Anıl ve Aykut'un olay gecesi bir otomobil kiralayarak önceden tanıdıkları ve çok parası olduklarını düşündükleri maktul Ali Rıza Bülbül'ü yağmalamaya karar verdikleri, planı uygulamak için sanık Muhammet'in üzerine ruhsatsız olan ve ele geçmeyen silahı aldığı, otomobille evine gece yarısı gidip bekledikleri, araçtan inince Muhammet ve Anıl'ın Aykut'u araçta gözcü olarak bırakıp maktulü takip etmeye başladıkları kanaatine varıldı" denildi.
Mütaalada, "merdivenden çıkmakta olan maktule sanık Muhammet'in tek el ensesinden ateş ederek öldürdüğü, sonrasında ise üzerinde bulunan miktarı belli olmayan sanık beyanına göre bin ile bin 250 lirayı alarak hep birlikte kiralık araçla kaçtıkları, tabancayı da sakladıkları dosya kapsamında anlaşıldığı" ifade edildi.
"Kasten nitelikli öldürme ve nitelikli yağma" suçundan Muhammet E. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve "yağma" suçundan 10 ile 15 yıl hapis cezası, diğer sanıklar Aykut A. ve Anıl O. hakkında "cinayet" suçundan beraat, "yağma" suçundan ise 10 ile 15 yıl hapis cezası, tutuksuz yargılanan Y.K. hakkında ise delil yetersizliği nedeniyle beraat ve ödediği 10 bin lira kefaletin kendisine iade edilmesi talep edildi.
Sanık avukatları mütalaaya katılmazken, ek savunmalarını yapabilmek için mahkemeden süre talebinde ve sanıkların tutuksuz yargılanmaları talebinde bulundu. Sanık Aykut A., "Baskı altında ifade verdim. Psikolojim bozuldu. Tutuksuz yargılanmak için tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Anıl O. da avukatının beyanına katıldığını belirterek tahliye talebinde bulundu.
Sanık Muhammet E. ise, "Ben maktulü parası için öldürmedim. Bana yönelik cinsel istismarı nedeniyle öldürdüm. Tutukluluk halimi mahkemenin takdirine bırakıyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatların ek savunma yapmaları için süre verilmesine, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek mahkemeyi 25 Aralık gününe erteledi.
(NA-MA-GS-Y)

13.12.2012 15:55:56 TSI

Editör: Wan Haber