Suriye'de yaşanan çatışmalardan dolayı, mağdur olan Suriyelilere yardım etmek için harekete geçen Mardinli sivil toplum kuruluşları (STK), "Suriye-Mardin Yardımlaşma Platformu" adıyla yeni bir oluşum gerçekleştirdi.
Mardin'de faaliyet gösteren ve bünyesinde 41 STK'yı barındıran Mardin STK Platformu, önceki akşam Suriye gündemiyle ilgili gerçekleştirdiği toplantıda, Suriyelilere yardım elini uzatmak için birinci derecede faaliyet içerisinde olacak bir platform oluşturma kararı aldı. Merkezi Mardin'de olan Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırma Merkezi'nde (USTAD) bir araya gelerek ilk toplantılarını gerçekleştiren platformun başkanlığına, USTAD Başkan Yardımcısı Mehmet Timurağaoğlu getirildi. Toplantıda üyeler, sorunların geçici, komşuluk ve kardeşliklerin kalıcı olduğundan hareketle insani yardım faaliyetleri yürütmek üzere ilk olarak Suriye'de bulunan İHH'nin Suriye Temsilcisi Osman Atalay ile irtibata geçerek, zaruri ihtiyaç duyulan yardım maddeleri konusunda bilgi aldı.
İHH'nin 'Suriye Mültecileri' sorumluları; Murat Kavak ve Muhammed Yorgancı ile de irtibat kuran platform üyeleri, Suriye'deki çatışmalardan etkilenip Türkiye'ye geçen mülteciler ile, Suriye'de kalıp zor şartlar arasında yaşamaya çalışan mültecilerin durumunu da telekonferans sistemiyle dinledi. Suriye'de her yerin yıkıldığını ve sınırı geçemeyen yaklaşık 5 milyon Suriyelinin çok zor günler geçirdiğine işaret eden İHH Suriye Sorumlusu Osman Atalay, özellikle Halep'te insanlığı utandıracak manzaralarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Atalay, "Evleri, binaları yıkılmış durumda olan halk, medrese, cami veya bulabildikleri ağaç diplerinde uzun kış gecelerini geçirmeye çalışıyorlar. Kış olduğu için havalar çok soğuk ve geceler çok uzun. Günün 24 saatinin 14 ya da 15 saati gece karanlığı olarak geçiyor ve maalesef elektrik yok. Suriyeli kardeşlerimizin özellikle un, battaniye, ilaç, bebek gıda paketleri ve ışıldak aydınlatıcılara ihtiyaçları var. Özellikle battaniye ve un olarak yardımlar şekillenirse çok iyi olur" dedi.
Suriyelilerin kendi ülkelerinde mülteci durumuna düştüklerine işaret eden Suriye Mardin Platformu Başkanı Mehmet Timurağaoğlu da, Suriye halkının çığlığına ilk koşanların arasında Mardinlilerin olması gerektiğini belirtti. Suriye'den Türkiye'ye, özellikle de Mardin'e gelen Suriyeli mültecilerin durumunu göz önünde bulundurmak, barınma ve ihtiyaç duyulan yardımların sağlanmasına katkıda bulunmak için ilk toplantıda bir araya geldiklerini kaydeden Timurağaoğlu, "Dün Filistin ve Gazze, bugün kardeş Suriye halkı. İnsanlık trajedisinin yaşandığı bu ülkede yaşananlara karşı duyarsız kalamazdık. Mardin STK Platformu'nun bünyesinde oluşturulan bu komisyon, platform olarak yoluna devam edecek. Ve inanıyorum ki; kendi ülkelerinde mülteci durumunda olan Suriyeli kardeşlerimiz başta olmak üzere, şehrimize gelen misafirlerimiz Suriyelilere destek olmak için, hatırı sayılır bir kampanya ile harekete geçecektir. Başta valimiz olmak üzere, belediye başkanlarımız ve dili, dini ne olursa olsun bütün halkımızı bu insani reflekse katkıda bulunarak destek olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
(İA-YRT-SO-Y)

01.12.2012 11:29:52 TSI

Editör: Wan Haber