Mardin Valisi Turhan Ayvaz, basın mensupları ile bir araya gelerek 2012 yılını değerlendirdi.
Gazetecilerle ile yemekte bir araya gelen Vali Ayvaz, Mardin'in bölge illeri arasında en huzurlu ve güvenli bir şehir olduğunu söyledi. Vali Ayvaz, Mardin'in, asayiş konusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki diğer illere göre gayet iyi bu konuda olduğunu kaydetti. Vali Ayvaz, "Olay çıkarmış insanları, molotof atmış, yıkmış, yakmış insanları görüyorsunuz onlar birkaç hafta sonra kesinlikle yakalanıyorlar. Bunların da cezaları peyderpey arttığı için bu alanda olaylar epeyce azaldı. Terör olayları desek aynı şekilde devamlı güvenlik güçlerimiz teyakkuz halinde bundan dolayı Mardin'de fazla terör olayları olmuyor. Az olmasına rağmen bunun abartılması ve dünya kamuoyunda en küçük bir olayda bizim buraya yabancı turistlerin gelmesine engel olduğu için aslında bu olayların gerçeğinin yansıtılması gerekiyor. Maalesef bazı örnekler oldu. Yani bir ilçedeki olay direk Mardin ismi geçtiği için işte Mardin'in Nusaybin, Mardin'in Derik, Mardin'in Savur ilçesinde yaşanan bir olay Mardin merkezde hiçbir şey olmamasına rağmen Mardin merkezde olmuş gibi bize yansıması oluyor. Bizim bundan sıkıntımız var" dedi.
455 PROJE İÇİN 9,5 MİLYAR
Mardin'de 455 proje için 9,5 milyar liralık bir yatırımın gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Ayvaz, yapılan yatırımlarla ilgili şunları söyledi:
"Mardin'e toplam projeler 455 civarında. Bunların toplam miktarı 9,5 milyar lira. Bütün kamuların şu anki yaptığı projeler. Bunlar 1 yıllık değil tabi. 2012 yılı için ön görülen 1 milyar 206 milyonluk bir yatırım. Bunun yıl sonu itibari ile yaklaşık 1 milyarlık kısmını yapmışız. Yüzde 83'ünü gerçekleştirmişiz. Milli eğitimde yapılan harcamalar 124 milyon 672 bin lira. DSİ 2012 yılı için 824 milyon liralık harcama yapıldı. AÜ için 7 proje için 8 milyon lira civarında yatırım yapıldı. İl Özel İdaresi 2012 yılı içinde tarım ulaştırma ve içme suyu yatırım alanında toplam 40 milyon liralık yatırımda bulunuldu. Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yollar için 55 milyon liralık yatırımda bulundu. Devlet hava meydanları da 11 milyon liralık harcama yapıldı. il sağlık müdürlüğü 4 projede 2012 yılı için 11 milyon liralık harcama yapıldı."
"140 MİLYONLUK İŞİ 20 MİLYONA BİTİRDİK"
Tarihi dönüşüm projesi kapsamında yapılan çalışmaların büyük bir kısmının bitirildiğini ifade eden Ayvaz, 2012 yılında keşif bedeli 140 milyon olan çalışmaları 21 milyon lira harcayarak bitirdiklerini söyledi. Vali Ayvaz, "Tarihi dönüşüm projesinde sit alanında projelerin büyük bir kısmı tamamlandı. Yaklaşık alt yapıya harcanan tutar 14,5 milyon lira. Üst yapı çalışmalarında da çoğu bitmiş durumda. Bugün bu tarihi projedeki 2012 yılındaki harcadığımız tutar 21,5 milyon lira. Bunun tamamı 140 milyonluk bir proje idi. Bir yılda 21 milyon harcadık. Az para ile çok iş tamamladık" diye konuştu.
MARDİN KALESİ TURİZME AÇILIYOR
Mardin Kalesi'nin Milli Savunma Bakanlığı'nca Mardin Valiliği'ne tahsis edildiğinin altını çizen Vali Ayvaz, kaleyi 3 safhada toplam 16 milyon lira ile turizme açmayı planladıklarını kaydederek, "Mardin Kalesi'nin bize tahsisi yapıldı. En önemlisi bu. Biz proje ihalesine çıktık. Projesi yapıldı. Şu anda anıtlar kurulunda onaylanmak üzere. Kale 3 safhada yapılacak. 1 proje ihalesi iki güçlendirme üç restorasyon. Ondan sonra güçlendirme ihalesine çıkacağız. Bunun toplam maliyeti 16 milyon lira. şu anda proje parasını verdik. Güçlendirmek içinde paramız hazır. 2,5 milyon lira paramız var. Hava radar mevzii oradan kalkacak. Sayın başbakanımız milli savunma bakanlığına talimat verdi. Radar karşı tepeye taşınacak. Kalenin NATO ile bağlantısı yok" şeklinde konuştu.
MAYINLI ALAN AÇIKLAMASI
Bir gazetecinin Nusaybin ilçesindeki Suriye Sınır Kapısının ne zaman açılacağı sorusu üzerine Vali Ayvaz, "Suriye sınırında Nusaybin ilçesinde bulunan kapılar karışıklık bitmeden açamıyoruz. Daha doğrusu kapıları biliyorsunuz biz kapatmadık. Önce Suriye kapattı. Onlara giriş çıkışı yasakladı. Bizim gümrük binalar bitti hazır. Karşılılık bittiği anda hemen devreye girer" dedi. Bir Japon diplomatın Nusaybin sınırındaki mayınlı alanda incelemelerde bulunmasının nedenini soran basın mensubuna ise Vali Ayvaz, "Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı mayınların temizlenmesi için ihale açacaktı. Ülke olarak imzaladığımız uluslararası Ottowa sözleşmesine göre 2014 yılına kadar Suriye sınırındaki bütün mayınları temizlemek zorundayız" diye konuştu.
(MA-YRT-AKK-Y)

10.01.2013 16:35:23 TSI

Editör: Wan Haber