Antalya Rotary Kulübü Korkuteli ilçesinde 'Mantar Üreticiliği' semineri düzenledi.
Korkuteli'ne bağlı Yazır Köyü Fevziye Polat İlkokulu'nda düzenlenen seminerde emekli Ziraat Teknikeri Cabir Aydın, vatandaşlara üretim yaptıkları alan, mantar ve kompost üretimi ile ilgili bilgiler aktardı. Aydın, "Kayın Mantarı (Pleurotus spp.) türleri, dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türleridir. Çok lezzetli olan bu mantara ülkemizde ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yetiştirilmesi beyaz mantarlara nazaran kolay, yatırım maliyetleri ise daha azdır" dedi.
HİJYEN ÖNEMLİ
Mantar üretiminde hijyenin önemli olduğuna dikkat çeken Aydın, "Mantar üreticisi özellikle temizliğe dikkat etmelidir. Mantarın en büyük düşmanı sinektir. Bir sinek 170 yumurta bırakır. Mantarın başlıca hastalıkları sineklerden kaynaklanır" dedi. Aydın, son iki yılda hızlanan kayın mantarı üretim ve tüketiminin önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde hızlı artacağının tahmin edildiğini kaydederek şunları söyledi:
"Yeni başlayan üretim çalışmaları birçok insanımıza iş imkanı ve yatırım fırsatı sağlayacaktır. Şunu unutmamalıyız ki, bilgi ve tecrübe olmadan kazanç olmaz, ancak tesadüfler olur. Üretim yapmayı düşünenler mutlaka sağlıklı bilgi kaynağına ulaştıktan sonra yatırıma başlamalı, yatırımlarını; bu konudaki bilgi ve tecrübeleri arttıkça büyütebilecekleri şekilde planlamalıdırlar.Bilmek, bildiğinle bir şeyler yapmak demektir. Bir konuda bilgimiz olduğu halde bir şey yapmıyorsak, bilmeyenden bir farkımız yoktur. Ülkemizin ve insanlığın, yararlı üretime her zamankinden daha çok ihtiyacı var."
Seminer sonunda Antalya Rotary Kulübü dönem Başkanı Zerrin Ertekin, katılımcılara sertifika verdi.
(AD-SK-Y)

24.01.2013 11:12:26 TSI

Editör: Wan Haber