MALATYA - Şanlıurfa'da yedikleri mantardan zehirlenen iki çocuk, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi altına alındı.

Şanlıurfa'da yaşayan 2 yaşındaki Medine A. ile amcasının kızı Ayşe A., doğada yetişen mantarları toplayıp yedikten sonra zehirlendi. Rahatsızlık üzerine ildeki hastaneye kaldırılan iki çocuk, buradaki ilk müdahalenin ardından durumları ciddi olduğu için İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne sevk edildi. Yediği mantardan zehirlenmesi sonucu karaciğer yetmezliği oluşan M.A.'ya karaciğer nakli yapıldı. Ayşe A. ise müşahade altına alındı.

10 GÜNDE 8 VAKA

Turgut Özal Tıp Merkezi'ne Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Adıyaman'dan son 10 günde 8 kişi mantar zehirlenmesi şikayetiyle başvurdu. Adıyaman'da, bahçeden topladığı mantarı yiyen Fatma Kocaoğlu (5), Turgut Özal Tıp Merkezi'ne kaldırıldıktan sonra geçtiğimiz hafta hayatını kaybetmişti.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Karabiber, mevsimin yağışlı geçmesi ve tabiatta yeşilliğin artmasıyla mantar miktarında da artış yaşandığını belirtti. Ailelerin, bu yabani mantarları toplayıp yediklerini dile getiren Karabiber, son dönemde hastanelerine mantar zehirlenmesi şikayetiyle başvuruların arttığını bildirdi.

Prof. Karabiber, doğada yetişen mantarların önemli bir kısmının ciddi zehirleyici maddeler taşıdığını, bunların da başta karaciğer olmak üzere pek çok organa zarar verdiğini belirterek, ''Bu nedenle kesinlikle tabiatta yeşeren mantarlar toplanıp yenmemeli. Sadece kültür mantarları tüketilmeli.'' dedi.



CİHAN

Editör: Wan Haber