Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, yaklaşan kış budama sezonu öncesinde, bağlarda kış budamasının önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İl Müdürü Çebi, üreticilerin yaptığı hatalardan biri olan erken kış budamasına dikkat çekerek, "Üzümde miktar ve kaliteyi arttırmak için diğer kültürel önlemlerle birlikte tekniğine uygun budamanın zamanında yapılması gerekir. Ürüne bırakacağımız çubukların pişmesi ve hastalıklara karşı dayanıklılığın artması açısından belli bir soğuklama süresine ihtiyaç vardır. Bu sebeple kış budamasının geç yapılması önem arz etmektedir" dedi.
Budama zamanı ile uyanma arasındaki ilişkinin varlığına değinen Hasan Çebi, "Erken budanan asmalar erken uyanırlar. Buda ilkbahar geç donlarından etkilenme riskini arttırmaktadır. Bu nedenle budama zamanını iyi tespit etmek gerekir. İlkbahar geç donları bölgemizde bağlarda büyük kayıplara neden olur. Budama, gözler uyanmaya yakın dönemde yapılırsa ilkbahar geç donlarından bağlar korunur. İşgücünü değerlendirmek amacıyla kış içerisinde karakol ve hastalıklı dallar çıkartılarak aralama yapılmalıdır" şeklinde kaydetti.
Manisa'nın ana çeşidi olan Sultani Çekirdeksizde budamaya başlamadan önce sofralık mı yoksa kurutmalık mı yetiştiricilik yapılacağına karar verilerek ona göre budama yapılmasının gerekliliğine değinen İl Müdürü Çebi, verilecek karara göre budamada bırakılacak göz sayısının da değişeceğini kaydetti.
Hastalıklı asmaları budadıktan sonra budama makaslarının dezenfekte edilmesinin hastalıkların diğer asmalara bulaşmasını engelleyeceğini ifade eden Çebi, budamanın tecrübeli kişiler tarafından yapılmasını istedi, "Yanlış yapılan budamalar asmaların ömrünü kısalttığı gibi üründe kalite kayıplarına da neden olmaktadır" dedi.
İl Müdürü Çebi, "Müdürlüğümüzde bağlarda budama konusunda uygulamalı eğitimler düzenlenmektedir. Eğitim almak yada sorunlarına çözüm bulmak isteyen üreticilerimizi Müdürlüğümüze davet ediyor ve konu uzmanlarıyla görüşmelerini öneriyoruz" diye konuştu.
(AY-ERG-Y)

18.12.2012 15:33:47 TSI

Editör: Wan Haber