Manisa E Tipi Açık Cezaevi'nde kalan tutuklu ve hükümlülere Sosyal Güvenlik Manisa İl Müdür Yardımcısı Ayhan Çakır ve Merkez Müdürü Müslim Demir tarafından "Tutuklu ve Hükümlülerin Sosyal Güvenliği" semineri verildi.
Seminere Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, SGK Manisa İl Müdürü Murat Saygı, Cezaevi Müdürü Katip Özen katıldı. Devletin öncelikli görevlerinden birisinin sosyal devlet olma özelliği olduğunu vurgulayan Cezaevi Müdürü Katip Özen, "Bu amaçla devletimizin tüm yurttaşlarını sosyal güvenlik çatısı altına almaktır. Bu çalışmalar kapsamında her ne şekilde olursa olsun toplumumuzun bireyleri olarak burada bulunan hükümlü ve tutuklu kardeşlerimizin de unutulmaması bizim kurumumuz adına bizleri çok sevindirmiştir." dedi.
SGK Manisa İl Müdürü Murat Saygı, "Sizlerin buradaki hak ve sorumlulukları neler bizler onları önemsiyoruz. Genel sağlık sigortasının size bakan yönü nedir, sizin bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız bundan nasıl faydalanabilir. Emeklilikle ilgili burada geçen sürelerimizin telafisi var mıdır? Veya buradaki süreleri emekliğe nasıl saydırabilirsiniz. Bugün burada bu konuları öğrenmek için bir aradayız." diye konuştu.
SGK İl Müdürlüğü'ne verdiği bu seminer için teşekkür eden Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, "Toplumun her alanında, sosyal alanda da gelişmelere ve devletin algı ve anlayışındaki değişmelere paralel olarak mevzuatımız da çok süratli bir şekilde değişim gösteriyor. Mevzuattaki bu değişikliklerin doğru algılanması, öğrenilmesi hiç şüphesiz sosyal yaşamdaki hak ve ödevlerin öğrenilmesi açısından da hepimiz için önemli. Sosyal Güvenlik mevzuatı da diğer tüm mevzuatlardaki değişimlere paralel olarak yakın tarihte çok ciddi değişimler gösterdi. Biz ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin, tutukluların sosyal hayattan tamamen kopmalarına arzu etmiyoruz. Burada bulundukları süreyi sosyal hayata hazırlanma açısından bir şans olarak görüyoruz. Bu şansı hep beraber değerlendirme gayreti içerisindeyiz. Bu toplantının amacı sizleri sosyal hayata hazırlamak, sosyal hayatta karşılaşacağınız özellikle sosyal güvenlik alanındaki sorunları bilmeniz ve çözüm yollarını tespit etmenizdir. Sağlık maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde kendimize ve ailemize ilişkin sağlık harcamalarına ilişkin haklarımızı yine yaşantının ayrılmaz bir parçası olan üretimden koptuğumuz yaşlılık döneminde muhtaç haline gelmemek için istifade edebileceğimiz haklarımızı ve bu anlamda ödevlerimizi bu toplantıda öğreneceğiz." diye konuştu.
SGK İl Müdür Yardımcısı Ayhan Çakır, ceza infaz kurumları ve tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortasının uygulandığını ve sigortalı sayıldıklarını söyledi. Tutuklu ve hükümlüler için hastalık sigortası primi ödenmediğinden hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduklarının Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmadığını belirten Çakır, "Bunların sağlık giderleri Adalet Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Ancak tutuklu ve hükümlüler cezaevindeyken isteğe bağlı sigortalı olduklarında, kendileri Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olma, aileleri de kendileri üzerinden sağlık yardımı alma hakkını edebilirler. Tutukluluk veya hükümlülük hali sona erenlerin, hiçbir sosyal güvencesi yoksa zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmaları ve bir ay içerisinde ikamet ettikleri yerin valiliklerine/kaymakamlıklarına müracaat ederek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalı ile gelir testi yaptırmaları gerekir" diye konuştu.
(AY-ÖND-Y)

21.01.2013 18:09:46 TSI

Editör: Wan Haber