Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bölgedeki nitrat kirliliğinin izlenmesi ve kontrol altına alınmasına yönelik geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin başkanlığında, İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Osman Kalpak, Kütahya, Uşak, Balıkesir ve Çanakkale illerinin tarımsal altyapı ve arazi değerlendirme şube müdürleri ile söz konusu illerin teknik personellerinin katılımıyla yapıldı. Bahse konu iller arasında gerekli planlama ve koordinasyonun sağlandığı toplantının sonucunda bir çalışma takvimi oluşturuldu. Toplantının içeriğine yönelik açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "AB katılım öncesi Mali işbirliği (İPA) bileşeninden destekli 'Nitrat direktifinin Uygulanması Projesi kapsamında' alınan 20 adet mobil analiz araçlarından bir tanesi ilimize verilmiş olup bu araç ile Kütahya, Uşak, Balıkesir ve Çanakkale illerine hizmet verilecektir. İl müdürlüğümüz mobil analiz aracı, oluşturulan çalışma takvimine göre söz konusu illere gidip, daha önceden tespiti yapılan tarımsal kaynaklı nitrat izleme istasyonlarından alınan numunelerin analizini yapacaktır." dedi.
Nitrat kirliliğinin engellenmesinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu ifade eden İl Müdürü Çebi, "Sularda ve sebzelerde yüksek miktarda nitrat bulunması birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke için ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Özellikle bazı Avrupa ülkelerinde 75 mg/L'nin altında nitrat içeren su kaynağı bulmak oldukça güçtür. Şu anda kullanılan denitrifikasyon yöntemleri oldukça pahalıdır ve ileri derecede teknik bir işlemdir. Dolayısı ile bu konuda en etkili yöntem, etkenin oluşmadan yok edilmesidir, yani nitrat kirliliğine neden olan kaynakların kontrol altına alınmasıdır." diye konuştu.
(ÖND-Y)

10.12.2012 14:52:23 TSI

Editör: Wan Haber