Manisa'da, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nün 64. yılı dolayısıyla Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ) etkinlik düzenlendi.
Manisa Valiliği ve üniversitenin CBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde ortaklaşa düzenlediği etkinliğe Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, Baro Başkanı Zeynel Balkız, İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, demokrasinin tanımında yer alan hak ve özgürlükler kavramının yeterli olmadığını belirterek, "Bunun yanına bir kavramı daha koymazsak hiç bir anlam ifade etmiyor. Hak, özgürlükler ve sorumluluklar dememiz gerekiyor. Bizim kullanmayı en geniş şekilde arzuladığımız hakların aslında başkalarının da hakkı olduğunu benimsememiz ve unutmamamız gerekiyor. Araç kullanırken başkasının güvenliği, vergi öderken kurallara uyma, çevreyi kirletirken saygılı olma gibi. Aslında bütün bunlar türümüzün özü olan şeyler. Bizim inancımız da kendiniz için istediğinizi kardeşiniz için de istemek var. Ayrıca kul hakkı en büyük günah sayılıyor. Aslında bu gün için kağıt üstünde bu hak ve özgürlükler için en mükemmel şekilde insanlığın ortak bir birikiminin sonucu olarak ortaya çıktığını görmemize rağmen uygulamada tam olarak kullanılmadığı ve daha çok devletlerin ihlalleriyle eksikli olarak uygulandığını görüyoruz" diye konuştu.
İnsan hakları kavramının bir ülkede yaşananları konu almasının üstüne çıktığını sözlerine ekleyen Vali Daşöz, " Bu gün insan hakları herkesin sorumluluğu olarak algılandığı için bir ülkenin sorunu sadece o ülkede yaşayanların sorunu başka ülkelerdeki diğer herkesi ilgilendiriyor. Bundan dolayı da hem uluslar arası müdahalelere ve başka ülkelerin söz söylemesine ortam sağlıyor. Bundan dolayı da artık bizi gözetliyor" dedi.
Konuşmaların ardından, Manisa İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Sinan Akdoğan "İnsan Haklarının Tarihsel Gelişimi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından ise, CBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ökmen, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Erdemir ve Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Serhan Özbek tarafından katılımcılara "Dünden Bugüne, Özelden Genele İnsan Hakları" konulu konferans verildi.
(AY-ERG-Y)

10.12.2012 17:55:33 TSI

Editör: Wan Haber